Bemutatkoztak a legújabb TOPIGS-fejlesztések

Agro Napló
Kontinensünk elsõszámú sertéstenyésztõ cégcsoportjának magyar tagja, a TOPIGS Danubia Kft. novemberben workshop keretében két helyszínen tartott elõadásokat meghívott partnereikkel együtt a legújabb fejlesztésekrõl. Az Agro Napló Bikalon vett részt a díjátadóval záruló rendezvénynapon, amelyre három héttel késõbb Mezõkövesden is sor került.  

Simon Gyula ügyvezető igazgató beszélt a TOPIGS fajtát érintő genetikai tenyésztési fejlesztésekről, amelyek nemzetközi szinten érintik a TOPIGS fajtát – mint az új tenyésztési módszerek, vagy a génmarkerekre alapozott szelekció, amely egyre jobban terjed a genetikai fejlesztési munkákban. Ezt a módszert kombinálják a hagyományos BLUP-rendszerre alapozott tenyészértékbecsléssel, s az új módszerek segítségével olyan tulajdonságokra koncentrálva is tudnak tenyészteni, mint pl. a kanszagmentesség, vagy egyes betegségekre való rezisztencia.

 

 


 

 





Első eredményként említhető a NADOR-koncepció, amely segíti a termelőket abban, hogy 40%-kal kevesebb kanszagú hús keletkezzen. Az ellenőrzött kínálat mellett ez egy lépés a herélés elhagyása felé, amely cél az EU 2018-ra bevezetni tervezett, a hímivarú sertésutódok ivartalanítását tiltó rendelkezésnek is megfelel.





A fejlesztések sorának másik kategóriájába az adott régióban történt, illetve a 2012–2013 időszakban megvalósuló programok tartoznak – többnyire a TOPIGS partnereivel közösen.



A legfontosabbak egyike ezek közül a HAGE nádudvari TOPIGS N vonalú nukleusztelep elindítása, ahova november első felében már meg is érkeztek a nagy értékû TOPIGS N vonalú lapály tenyészállatok. A telep hazai megvalósítása igen nagy jelentőséggel bír a HAGE és a TOPIGS életében egyaránt, mivel ilyen genetikai szintû állomány a térségbe még nem érkezett az elmúlt öt évtizedben.





A további fejlesztések a mesterséges termékenyítés területét érintik – a HAGE állomásán a közelmúltban beállították a CASA számítógépes rendszert, amely objektíven (az emberi tényező kizárásával) bírálja el a sperma minőségét. Ennek segítségével még jobb minőségû hímivarsejtet tudnak a sertéstenyésztők számára biztosítani.





Mohács térségében megkezdődött a Kantel Kft. új mesterséges állomásának építése, amely a tervek szerint a jövő év áprilisában kezd el mûködni, és részben a környék sertéstenyésztőit szolgálja ki majd nagyon jó minőségû szaporítóanyaggal, részben pedig a TOPIGS Danubia Kft. fogja az állomásról a spermát forgalmazni az ország más térségeibe. A telep elhelyezkedéséből adódóan célként fogalmazódik meg a horvát és szerb sertéstenyésztők kiszolgálása is.





Dr. Mocsári Endre a termelők számára kifejlesztett TOPIGS számítógépes rendszerekről tartott előadást, amik segítik a hatékonyabb telepi munkát.



A takarmányfelhasználás hatékonyságának javításában a TOPIGS szlogenként megfogalmazott célja minél több sertéshús előállítása minél kevesebb takarmánnyal, a cél elérésére egy online szolgáltatás is kidolgozásra került!



-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!