Befektetés a jövõbe - Hosszú távra szóló komplex megoldások az optimális talajminõségért

Agro Napló
Valódi 21. századi technológiával jelent meg az AGROmashEXPO kiállításon az AGRO.bio Hungary Kft., hogy stratégiai partnereivel közösen mutassa be forradalminak számító újdonságait a nagyközönségnek. Az ország egyik legnagyobb területi képviselõhálózatával rendelkezõ talajbaktériumos cég szakmai igazgatóját, Daoda Zoltánt kértük meg arra, hogy számoljon be a mostani megjelenésükrõl az Agro Napló azon kis számú olvasójának, aki nem jutott el minden idõk legsikeresebb hazai szakmai kiállítására.  

A jövő agráriuma mindenképpen a vegyszermentes termelés és a környezetterhelés csökkentése irányába mutat. Ez az elvárás az egész világon, miközben az EU is várja az ezt elősegítő megoldásokat. Napjainkban jelentős problémát jelentenek a növényvédőszer-maradványok, amellyel először 2004-ben találkoztunk a 2003. évi aszályt követően az azóta betiltott atrazin esetében, ami igen hosszú ideig volt jelen a talajban és a vizeinkben.



Az AGRO.bio olyan gombaölő készítmény és talajbaktérium termékcsaláddal rendelkezik, amely a szántóföldön valamint a kertészetben szinte az összes talajvédő fungicidet ki tudja váltani – mindezt oly módon, hogy a mikorrhiza gombaállományt nem bántja, azzal békésen együtt él.



Új, saját fejlesztésû, 2–3 baktériumtörzsből álló 3 tagú termékcsaládjuk készítményei speciális feladatokat látnak el, kimondottan a talajjavítás, és homok talajoknál a talajfertőtlenítő szerepükkel, mivel olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek valójában a különböző kártevők és kórokozók szaporodását lassítják. Vagyis nem ölik meg azokat – tehát ezek nem növényvédő szerek. A BactoFil termékcsalád tagjai képesek a talaj mikroflórájának időbeni maximumát biztosítani a gyökérzet biológiai támogatása érdekében. A BactoFillal a gyökérzet képes regenerálódni és újra növekedésnek indulni, amelyre anélkül nincs esély. El kell dönteni a termékválasztáskor, hogy a gazda akarja-e a növényt ily módon áttételesen védeni, vagy sem, s hogy tud-e ennek érdekében többet áldozni.



Jelzett atomos vizsgálatok szerint a kijuttatott mûtrágyamennyiségnek egyébként csak a felét tudja felvenni a növény a saját hasznára. A BactoFil segítségével viszont minden, a talajba került anyag bejut annak szerves anyagába, így azt meg is őrzi a talaj számára. Az arányok például a 34%-os ammóniumnitrát esetében azt jelentik, hogy annak mindössze harmada jut be a növénybe, a többi elvész – míg az AGRO.bio bacilusai segítségével 90%-ot lehet bejuttatni a növénybe. Vagyis harmad annyi mûtrágya terméket kell kiszórni ahhoz, hogy ugyanannyi hatóanyag jusson a növényekbe.



A kijuttatásnál egyetlen dolgot kell figyelembe venni: hogy az a baktérium számára legyen a legjobb, mert így a növény is optimálisan fejlődhet, a talaj is ideálisan alakulhat át, s ekkor jöhet be a gazda számítása. S ha megérte a ráfordított összeg, a következő évben már idejekorán jelentkezik vásárlóként az elégedett gazdálkodó. Jó példája a felelős gondolkodásnak a zimányi Farkas Kft., ahol kontrollálható az, amikor a termelő konkrét igényei és a maximális kiszolgálás találkozik. Ennek az együttgondolkodásnak az eredményeként született meg a BactoFil S JET is, mint egy kiváló innováció.



A kiállításon bemutatott verzió a BactoFil kijuttatásának tökéletesítéséről szólt. A Farmcenter Kft. BactoFil S JET készüléke új dimenzióba helyezi a vetést: a vetőgépre szerelhető berendezés a vetéssel egy menetben teszi lehetővé a BactoFil talajjavító készítmény egy megfelelő granulátummal, illetve a gyomirtó szerrel való kijuttatását közvetlenül a barázdákba. A vetőelem kiegészíthető egy sávpermeztező adapterrel is a lehető legkevesebb vegyszer alkalmazása érdekében. Ennek köszönhetően tehát a legkiválóbb hatékonyság érhető el – csak oda, és csak annyi szer jut ki, ahova és amennyi szükséges. Ezzel a technológiával mindjárt több legyet is lehet ütni egy csapásra, mert az egy menetben történő szerkijuttatásnak köszönhetően nincs szükség újabb talajtaposásra, amellyel ráadásul idő és üzemanyag is megtakarítható. A BactoFil S JETre szerelt TeeJet fúvóka a sorokat mindössze arasznyi szélességben permetezi le, tökéletes szórásképpel.



Mindezen megoldásokon túl új termékével, az Algafix-szel is előrukkolt az AGRO.bio, amely a kipróbált és rendkívül jó eredményeket igazolón tavaly már a piacra került. A zöldalgákat tartalmazó készítmény olyan mikrobiológiai lombtrágya, amely nagymértékben csökkenti a kultúrnövényeket érő gyomirtóstressz negatív hatásait. A tapasztalatok rendkívül jó eredményeket igazoltak mind a stressztûrés, mind a regenerálódás tekintetében. A legjobb eredmény elérése érdekében természetesen szükség van a minél nagyobb levélfelület egyenletes borítására.



Kiemelkedő szakmai újdonságot jelent az Algafix AntiStressz JET, amely a fiatal növények Algafixes kezelését teszi lehetővé az őket érő stresszhatások leküzdésének az elősegítésére. A bármely típusú permetezőgépre felszerelhető, magasságában állítható belógó szórófejeken a fúvókák közvetlenül a növénysorok fölött haladnak, és különlegesen szûk, előre és hátra szóró permetsugárral kiváló fedettséggel juttatják az Algafixben lévő élő algákat a levelek színére és fonákára. Az eszköz jelentősége abban áll, hogy a fúvóka közelebb kerülhet a növényhez és ezáltal sokkal kevesebb permet jut a talajra, vagyis vész kárba. A szórókereten egymástól 50 cm-re lévő szórófejek és a földön 65–72 cm sortávolságra vetett növénysorok harmonizációjára szolgáló szerkezeten a különleges gyorscsatlakozóknak köszönhetően egy mozdulattal megoldható a csövek csatlakoztatása. A berendezés az Algafix korai kijuttatása mellett kiválóan használható – megfelelő beállítással – még a sorok gyomirtására is. Ha csak a sorokat gyomirtják, akkor a GPS-szel támogatott sorközmûvelő kultivátorral biztosítható a sorközök gyommentessége (a kijuttatott gyomirtó szer mennyisége felével, kétharmadával csökkenthető). Ha pedig például napraforgónál nagyobb növényfejlettség esetén nem a sorok fölé, hanem pont a sorok közé szerelik az adaptereket, és azon egy másik szórófejen más fúvókák vannak, akkor a gombaölő szerek kijuttatására is kiválóan alkalmas eszközt kapunk.



Az előrejelzések szerint idén sem várható kellő mennyiségû csapadék, a növényt tehát fel kell készíteni a száraz időszakra. A napraforgó esetében például nyilvánvaló, hogy ha már aszály van, akkor nem tud virágozni. Viszont az megoldható, hogy virágozzon két héttel hamarabb – ezt pedig egyszerûen el lehet érni a BactoFil és az Algafix használatával, amely megoldás tavaly a kukoricát és napraforgót egy hét alatt térd alóli magasságból derékszíj magasságig rántotta. Még maguk a szakemberek sem akartak hinni a szemüknek. A BactoFil egyébként már 13. éve van jelen a piacon, és tavaly is már 100 ezer ha felett bizonyíthatott.



A talajmintavételezés során partnercégük, az AgroForce akkreditált körülmények között történő vizsgálatai szolgálnak alapul a különböző pH-tartományokra kidolgozandó legmegfelelőbb precíziós megoldáshoz. A talaj vizsgálatakor kapott pH-térkép alapján a különböző pH-tartományban a legjobban mûködő BactoFil terméket lehet választani a még jobb eredmény érdekében – mert bár ugyanazokról a törzsekről van szó, akár egyazon táblán belül többféle pH-tûrésre is szükség lehet.



Az AGRO.bio kiválóan képzett szakembergárdája, 25 fős területi képviselő hálózata számára rendkívül fontos a gazdálkodókkal való közvetlen kapcsolattartás minden formája. A téli időszakban december és február között rengeteg rendezvényt tartanak, akár naponta hármat is. Májustól a szántóföldekre is kimennek bemutatni a növények fejlődését, hiszen a gazda csak a saját szemének hisz, nem a prospektus képeinek. A demonstrációs területeken bemutatókat tartanak, és állandó résztvevői a Vaderstad roadshow-nak is. Egyre növekvő népszerûségüket igazolja, hogy kimagasló eredményeket mutathatnak fel a weboldaluk látogatottságát illetően, amely szám vetekszik a nagyobb növényvédő szeres vagy vetőmagos cégek oldalaiéval. Honlapjukon igyekeznek az alap termékinformációkon túl aktuális híreket, és akut probléma megoldására szolgáló tanácsokat is adni.



A mai felhasználói körről elmondható, hogy az európai országok közül hazánkban van a legtöbb féle talajbaktérium termék forgalomban, és a legtöbb gyártás is Magyarországon történik. Kijelenthető, hogy az AGRO.bio által forgalmazott talaj-mikrobiológiai termékekkel Magyarország a világelsők között szerepel, a toptermékek pedig a dobogós helyekre is jogosultak.

 



-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!