TELJES KÖRÛ TAKARMÁNY-KONCEPCIÓ A HASZONÁLLATOK OPTIMÁLIS TÁPLÁLÁSÁÉRT

Agro Napló
Erõsen közhely, de igaz, hogy megfelelõ tömegtakarmány csak megfelelõ növényi alapanyagból készíthetõ és az pedig csak életteli, egészséges termõtalajon termeszthetõ. A takarmánynövények termesztéstechnológiája óriási fejlõdésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, de ez a fejlõdés elsõsorban a gépesítést, a fajtahasználatot és a kemizálást érintette, és a biológiai megoldások fejlõdése illetve azok gyakorlatban való meghonosodása nem tartott lépést a technológia többi elemével. Ez a mondhatni megbomlott egyensúly egy nagyon súlyos problémához vezetett. A mûtrágyasók (nitrogéntartalmú mûtrágyák), talajfertõtlenítõ-, gyomirtó- és csávázószerek intenzív használata miatt a termõtalajokban élõ hasznos mikroorganizmusok – elsõsorban hasznos talajbaktériumok – száma nagyjából a tizedére csökkent annak, mint ami korábban volt és ami optimális lenne.  

Kicsit hasonló ez a helyzet ahhoz, mint amikor egy ember nem megfelelő módon táplálkozik és a szervezetébe jutott tartósítószerek és antibiotikumok miatt a bélrendszerben lecsökken a hasznos baktériumszám és az számos kellemetlen és káros hatást eredményez. A nem elégséges számú és nem megfelelő faji összetételû talajbaktérium egyértelmûen látszik például abból, hogy a talajba forgatott növénymaradvány jóval lassabban bomlik el, hiszen sokkal kevesebb a cellulózbontó baktérium. Korábban természetes volt, hogy egy év után már nem lehet kukoricaszárdarabot találni a talajban, ma pedig már egyes területeken 3 év után is ott vannak még a talajban a növénymaradványok. Ezek számos különféle problémát okoznak, mint például a talajmûvelés nehezítése vagy a rajtuk felszaporodó kórokozók kedvezőtlen hatása. A másik jelentős probléma a megváltozott – leromlott – talajélet következtében az, hogy a talaj nem képes fenntartani a növénypatogén mikroorganizmusok alacsony szintjének a fenntartását.



Egy kis marék termőföldben normál körülmények között jóval több mikroorganizmus él, mint ahány ember benépesíti a Földet. Ha a termőföld megfelelően „életteli”, annak van egy nagyon egyszerû tesztje, nem is kell hozzá mikrobiológiai laboratórium. Ha egy ember megszagolja a nedves földet és annak igazi „földillata” van, akkor azzal biztosan nincs gond. A tipikus földszag, ami a jó földeken a szántás után érezhető vagy a kertekben egy kis eső után, az a geozmin nevû anyag illata, amit az emberi orr nagyon kis koncentrációban már megérez. A geozmint a Micrococcus spp. és a Streptomyces spp. talajbaktériumok termelik és az illat annak a biztos jele, hogy életteli, egészséges talajjal van dolgunk. Ha dohos, tipikus penészgomba szagú a föld, akkor az nem túl jó jel és ha növénytermesztésre akarja valaki használni a földet, akkor azzal mindenképp érdemes valamit csinálni.



A hasznos talajbaktériumok a szerves anyagok lebontása mellett a kórokozók elnyomását és elpusztítását is elvégzik. Ebben elsősorban a Streptomyces és a Pseudomonas törzseknek van kiemelkedő jelentősége. Érdekes tény, hogy a humángyógyászatban használt antibiotikumok jelentős részét is talajbaktériumok által termelt anyagok adják. A „micin”-re végződő hatóanyagok illetve terméknevek egyértelmûen ilyenek, legismertebbek például a Neomicin és a Bluramicin.

 


 

 

A megfelelő tápanyagtartalmú és egészséges takarmány alapanyag előállításában kétségtelenül nagy szerepe van a termőtalaj komplex hatású talajbaktérium készítménnyel történő beoltásának. Itt nagy hangsúly van a komplex hatáson, ami csak abban az esetben képzelhető el, ha a termékben legalább 6–7 megfelelően összeállított, egymás hatását optimálisan kiegészítő baktériumtörzs található. 1–2 nitrogénkötő törzset tartalmazó talajbaktérium készítmény alkalmas lehet arra, hogy csökkenteni lehet a kijuttatott mûtrágyát, de a megfelelő talajszerkezet és talaj-egészségi állapot fenntartása az ilyen úgynevezett első generációs termékektől nem elvárható.



A 2013. év első hónapjaiban jelentkező, a tejben megjelenő gombatoxinok által okozott nagyon súlyos gond határozottan ráirányítja a figyelmet arra, hogy a mikrobiológiai csúcstechnológia által kínált lehetőségek használata a takarmánynövény-termesztésben és a takarmány-előállításban nem nélkülözhető.




 

 

Hatékony megoldás csak olyan teljes körû mikrobiológiai koncepciótól várható, amely mind a talaj, mind a növény és a takarmány szintjén is megjelenik.

Első lépése ennek mind az időbeliséget, mind a jelentőséget tekintve a megfelelő talajoltás. Ez akkor a leghatékonyabb, ha már a takarmány alapanyag termőterületének az előveteményének lekerülése után kezeljük a talajt komplex cellulózbontó és fertőtlenítő hatású talajbaktérium készítménnyel. A kukorica- és a napraforgótarló kezelésére a BactoFil CELL, más növények tarlóját pedig BactoFil B 10 készítménnyel érdemes kezelni. A kukorica vetése előtt 1–2 héttel, vagy legkésőbb a vetéssel egy menetben BactoFil A 10 készítmény kijuttatása javasolt. Ez a technológia nagyságrendekkel csökkenti a talajban áttelelő és onnan fertőző kórokozók számát. Emellett a talajbaktériumok által biztosított abszolút egyenletes nitrogénellátás miatt a növény ellenálló képessége is nő, sokkal kisebb eséllyel telepednek meg rajta különféle kórokozó gombák. A termésbiztonságot növelő ezen technológia az egészséges takarmányalapanyag-termesztés alapja.



A következő elem a takarmánynövény kezelése egy olyan mikrobiológiai lombtrágyával, amely nagy biológiai hatékonyságú élő algasejteket tartalmaz. Ez az Algafix nevû termék az algasejtek által termelt anyagokat és mikroelemeket tartalmaz. Az algák által termelt növényi hormonok és aminosavak hatására a kezelt növény gyorsabban fejlődik és jobban ellenáll a különböző eredetû stresszhatásoknak valamint hatékonyabban tud védekezni a kórokozók fertőzése ellen. Az Algafix mikrobiológiai lombtrágya használata tovább csökkenti a BactoFillal kezelt talajon fejlődő növényeken lévő kórokozó mikroorganizmusok számát.



Az egészséges takarmány alapanyag silózásakor használt csúcsminőségû oltóanyag használata teszi teljessé a koncepciót. Az angol Agriprep cég silótakarmány készítésre használható termékei az elérhető legmagasabb minőséget nyújtják ezen a téren, ezért méltó társai az előző két kiváló mikrobiológiai terméknek.



Ez a mikrobiológiai csúcstermékekre alapozott takarmány-előállítási koncepció kétségtelenül kiváló takarmányt eredményez, mind a beltartalmi értékek, mind az emészthetőség, mind a kórokozók által termelt toxinok alacsonyértékének a vonatkozásában. További részletes információkért érdemes ellátogatni a www.agrobio.hu internetoldalra és felvenni a kapcsolatot az AGRO.bio Hungary Kft. legközelebbi területi képviselőjével.



A BactoFil és az Algafix termékek használata egyrészt növeli az egységnyi felületen termő takarmánynövény mennyiségét és javítja annak beltartalmi mutatóit. Másrészt a takarmány alapanyagon lévő káros mikroorganizmusok számát nagyságrendekkel csökkenti. Az Agriprep silótakarmány oltóanyagok használata garantálja, hogy az értékes alapanyagból a lehető legjobb takarmány készüljön.

 



Sárospataki György

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?