2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

ROUNDUP MEGA a korai gyomosodás ellen

Agro Napló
Az elmúlt tél folyamán bõséges csapadékmennyiség hullott az egész országban, ezért kedvezõnek mutatkoznak a körülmények a szántóföldi növénytermesztés számára. Az utóbbi években jellemzõen gyors felmelegedéssel jön a tavasz, ami a talaj magas nedvességtartalmával együtt elõsegítheti a gyomok tömeges korai megjelenését.  

Az előrejelzések alapján nagy valószínûséggel idén sem lesz ez másképpen. Az időjárási körülmények mellett a változó mezőgazdasági gyakorlat is hozzájárulhat a korai gyomosodáshoz. Egyre több gazdálkodó ismeri fel a kímélő talajmûvelésben rejlő előnyöket és alkalmaz emiatt a hagyományos szántáson alapuló talajmûveléstől eltérő, forgatás nélküli talaj-előkészítést vagy direktvetést. Időközben elindult a sávos mûvelés intenzív adaptálása hazai körülmények közé. Ebben az esetben a direkt vetés és a mélyebb, esetleg forgatásos mûvelés kombinációja kerül felhasználásra, ötvözve a direkt vetés előnyeit, a gyorsabb kezdeti fejlődést elősegítő hagyományos mûveléssel. A bolygatatlan felületen tömegesen előfordulhatnak őszi kelésû gyomnövények, de zavartalanul fognak kelni a tavasziak is.



Összefoglalva, számos olyan körülmény kialakulhat idén szántóföldi viszonyok mellett, amely megköveteli a gyomok vetés előtti vegyszerrel történő irtását, annak érdekében, hogy a kultúrnövények zavartalanul fejlődhessenek, illetve a terméseredményeket leginkább befolyásoló korai gyomversengés minél mérsékeltebb legyen:



- kímélő talajmûvelésben történik a növénytermesztés, amely lehet sávos, minimum mûvelés, vagy direkt vetés. Mind a két esetben tömegesen kelhetnek a gyomok vetés előtt a csökkentett talajmûvelés miatt,



- nedves talajfelszín akadályozza a vetőágykészítést, miközben a gyomok tömegesen kelnek,



- mezei acattal erősen fertőzött a terület. A kihajtott egyedeket vetőágy előkészítő mechanikus mûvelettel is vissza lehet vágni, de azt követően bokrosan és hamar újrahajtanak.

 



A ROUNDUP formulációk és ezen belül a ROUNDUP MEGA felhasználásának hagyományosan egyik gyakorlati szempontból fontos területe a vetés előtti gyomirtás, míg a vetés utáni–kelés előtti, úgynevezett pre-poszt alkalmazás az utóbbi időben terjedt el. A pre-poszt technológia lényege, hogy a kezelés idejére a gyomok már kikeltek, míg a vetett növény csírája még a talajban van. Az időzítés kiválasztása a helyi körülményeken múlik:

 


 

 

A tavaszi időjárási körülmények gyakran kedvezőtlenek a növényvédelmi munkákhoz, ezért azokat a készítményeket célszerû kiválasztani a kezeléshez, amelyek hatását kevésbé befolyásolja az időjárás. Különleges összetételének köszönhetően ilyen a ROUNDUP MEGA a következő okok miatt:



- kiváló az esőállósága,



- a harmatos gyomállomány ellen is hatékonyan alkalmazható, így nem szükséges megvárni míg a harmat teljesen felszárad. Ezáltal jelentősen megnőhet a permetezőgép területteljesítménye,



- száraz, hûvös körülmények kevésbé befolyásolják a hatását. A jelenlegi nedves időjárási körülmények után gyorsan beköszönthet egy száraz periódus, ami beindítja a gyomok védekezési mechanizmusait,



- gyors felszívódásának köszönhetően a kezelés után csak rövid ideig kell várni a talajmunkával vagy a vetéssel. Magról kelő gyomok esetében minimum 3 órát, évelők elleni védekezéskor 2-3 napot,



- a pre-emergens felhasználásra engedélyezett készítmények széles körével kombinálható.

 






 

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT



A ROUNDUP MEGA dózisát a területen uralkodó gyomnövényekhez szükséges igazítani.

 


 

 

Vetés előtti felhasználás esetén önmagában kerül felhasználásra, míg pre-poszt időzítésben célszerû az alkalmazott talajherbicidekkel kombinálva egy menetben kijuttatni.



A ROUNDUP MEGA keverhető a legtöbb pre-emergens felhasználásra engedélyezett készítménnyel. Széles körû keverhetőségi vizsgálatok kerültek beállításra a főbb szántóföldi kultúrában, vetés után, kelés előtt alkalmazott gyomirtó szerekkel. A statikus és folyamatos keverésre alapozott dinamikus vizsgálati módszerrel történt a lehetséges kombinációk vizsgálata. Az eredmények alapján minimálisra csökkenthető a keverési problémák előfordulása, ha a folyamatos mozgásban tartott permetléhez utoljára kerül hozzáadásra a ROUNDUP MEGA. A nagyobb biztonságra való törekvés érdekében üzemi felhasználás előtt keverési próba javasolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!