Kritikus növény-egészségügyi helyzet a napraforgónál? (Az Ön talajaiban is ott van a szkleróciumbomba!)

Agro Napló
A napraforgó terület növekedésének úgy látszik nincs határa hazánkban. A korábbi félmillió hektár után 2012-ben már a 650 ezerhez közelített a vetésterülete, és idén valószínûleg meg fogja haladni a 700 ezer hektárt. A napraforgó iránti bizalom töretlen, és a cél is, hogy senkit sem érjen csalódás. Aszályos idõkben a szárazságot jól tûrõ napraforgónak is kell a segítség a magas termés eléréséhez, csapadékos körülmények között, pedig a gyomok is gyorsabban gyarapodnak. A fehérpenész fertõzés kockázata azonban mára veszélyes mértékû lett. A magas minõség megalapozása, a megtermett mennyiség megóvása megelõzéssel megoldható három lépésben!

ELSŐ LÉPÉS

Hatásos megoldás a szklerotínia ellen a 0,5–1 kg/ha Trifender® WP vetés előtt a talajba dolgozva, vagy a preemergens gyomirtással együtt kipermetezve.

 

A vetésváltás betartása a kórokozó gombák (különös tekintettel a fehérpenész felszaporodására és kártételére) elengedhetetlen! A folyamatosan növekvő napraforgó terület mellett ez egyre kevésbé kivitelezhető, pedig a talajban levő szkleróciumok még száraz években is (pl. 2012.) biztosítják a folyamatos fertőzés forrását, támadják a napraforgó gyökerét, elindítva a szártőfertőzéseket.

 

 


Talajból kiindult fertőzés száraz évben (Öttevény, 2011.)

 

A Trifender® a talajból támadó gombák számára különösen kedvezőtlen körülményeket teremtve elősegíti az egészséges gyökérzet kialakítását. Csapadékos években ez döntő a járványok megelőzésében. A tavalyi, száraz időben cellulózbontással, a mikroelemek feltárásával és a gyökérnövekedés indukálásával további jelentős hozamfokozást értek el alkalmazásával.

 

 

MÁSODIK LÉPÉS

Gyors gyökérnövelés Pannon® Starter-rel. A mikrogranulátum-szóróval precízen adagolható 0,5–1 mm átmérőjû szemcseméret teszi lehetővé az egyébként „mozgásképtelen”, és hamar lekötődő foszfor gyors elérését, és könnyû felvehetőségét a fiatal növények számára. Ennek köszönhető az erőteljes gyökérrendszer mielőbbi kialakulása, ami behozhatatlan előnyt nyújt a növények töretlen fejlődésében.

 

 


A különbség önmagáért beszél… (Hódmezővásárhely, 2011.)

 

Az elmúlt év száraz viszonyai között így sikerült a vízhez és tápanyaghoz jutást megkönnyíteni és végül magas termést elérni. A Pannon® Startert 15–25 kg/ha dózisban a vetéssel egy menetben kiszórva kell alkalmazni.

 

 

HARMADIK LÉPÉS

Gyommentesség biztosítása a kezdetektől, a Camel Box PLUSZ alkalmazásával. A Camel Box PLUSZ 5 hektárra összeállított termékpár (5 liter Global® és 5 liter Inspektor®), amely a csapadékban szegényebb tavaszokon is hatékony. Az oxifluorfen és a dimetenamid-p együtt, egymást erősítve eredményesen és gazdaságosan akadályozzák meg a gyomok térhódítását. Az előbbi a már kint levő kétszikû gyomok gyors leperzselésével, és a később kelők károsítását a talajon létrehozott filmréteggel akadályozza meg. Utóbbi a fûfélék csírázásgátlásával és növekedésük leállításával, valamint számos kétszikû magról kelő gyom – pl. parlagfû, csattanó maszlag – ellen kifejtett hatásával biztosítja a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlődését.

 

 


Gyors gyarapodás gyommentesen (Szegedi Egyetem Tangazdasága, 2011.)

 

A herbicidrezisztens, illetve -toleráns fajtáknál is bevált ez a gazdaságos megoldás, hiszen a gyomkonkurencia korai kikapcsolásával több vízhez és tápanyaghoz jut a napraforgó.

+ 1 lépés a bónusz:

15 liter Azospeed® 5-6 levélpártól, csillagbimbóig.



A napraforgónak extrém száraz időjárási körülmények között is szükség van könnyen, gyorsan felvehető nitrogénre, különösen a fejlődése kezdetén. A hagyományos, szilárd fejtrágyákból kijuttatásuk után gyorsan elillan a nitrogén, csapadék hiányában nincs hasznosulás. Az UAN-oldatok esetében pedig nagy a perzselési veszély.

Az Azospeed® folyamatos feltáródású urea-formaldehid és formázott karbamid kombinációját tartalmazza. Az utóbbi forma megakadályozza a karbamid gyors beszáradását, elősegíti a tapadást és gátolja a N-hatóanyag elillanását. A minimálisra csökkentett biurettartalom a perzselésmentes felhasználást biztosítja. Ezen előnyök mellett a benne levő kén az olajtartalom növelésében, a magnézium pedig a klorofillképzésben vesz részt.

 

Mathiász Tivadar

Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!