InGene tenyésztési program - A házhoz vitt TOPIGS nukleusz genetika

Agro Napló
Európa modern és hatékony nagyüzemi sertéstermelõi körében az elmúlt évtizedekben két rendszer alakult ki az árutermelõ sertéstelepek kocautánpótlásának biztosítása érdekében:

1. Az árutermelésre erősen specializálódott üzemek egy része folyamatosan vásárolja a süldőutánpótlást a tenyészsüldők előállítására szakosodott törzstelepekről.



2. A termelők másik része saját maga állítja elő a tenyészkoca utánpótlását, rendszerint úgy, hogy a kocaállománya egy részét tisztavérben tartja, és F-1 kocasüldőket állít be az árutermeléshez.

(Sajnos Magyarországon még napjainkban is találkozunk olyan üzemekkel, akik a hízók közül válogatják ki a kocautánpótlásnak valót, lemondva ezzel a genetika fejlesztéséről, és megelégedve egy alacsonyabb, rendszerint 18–20 db/koca/év közötti vagy még ennél is kevesebb választott malaccal.)

 


 

 

Mindkét esetben a fenti érvek mindegyike nagyon fontos szempont egy sertéstelep kocautánpótlásának a megtervezésénél, és az ehhez szükséges stratégiai, gazdasági döntések meghozatala szempontjából. Az alábbiakban fontos kiemelni néhány dolgot anélkül, hogy bármelyik fenti módszer létjogosultságát megkérdőjeleznénk, vagy előtérbe helyeznénk:



1. A hatékony és versenyképes sertéshús-előállítás alapja a jó genetika. Napjainkban, Európában az a termelő tud versenyképesen termelni, aki képes 25–30 választott malacot előállítani kocánként évente (1–2. ábra). Minden plusz választott malac kocánként kb. 5–8000 Ft-tal csökkenti a telep fajlagos önköltségét. A különböző genetikai konstrukciók között könnyen lehet 5–10 választott malac/koca/év eltérés. (Egy rossz minőségû és egy jó minőségû fiaztató például általában csak 1–1,5 malac/koca/év eltérést jelent, ami természetesen szintén nagyon sok.)

A TOPIGS-nál a kocánként előállított malacok genetikai trendje 0,6 malaccal nő évente. Létfontosságú tehát, hogy minden esetben korszerû genetikával, hatékonyan termeljünk, és folyamatosan bevigyük a genetikai fejlesztéseket a termelő telepekre.

 


 

1. ábra: fejlődés a TOPIGS kocák évenkénti malackibocsátásában

Nagyításhoz katt a képre

 

 

 


 

 

2. A magas állat-egészségügyi státusz létfontosságú a hatékony termelés és a termelés biztonsága szempontjából. Természetesen a legbiztonságosabb módszer az, ha a lehető legkisebbre csökkentjük (vagy megszüntetjük) az élőállatok behozatalát a telepre. Nagyon fontos szempont azonban az, hogy ezt úgy tegyük, hogy az ne gyakoroljon negatív hatást az előző pontban említett genetikai fejlődésre, és ne vezessen beltenyésztéshez.



3. A veszély egy magas állat-egészségügyi státuszú törzsállományból történő utánpótlás esetén a törzstelep megfelelő folyamatos állat-egészségügyi ellenőrzése, megfelelő karanténozási és adaptációs rend betartása esetén a minimálisra csökkenthető.



4. A vásárolt tenyészsüldők ára és a saját előállítású tenyészsüldők tényleges költsége között nincs nagy különbség. Különösképpen akkor nincs, ha figyelembe vesszük a saját előállítás során felmerülő egyéb költségeket és hozamkieséseket (plusz férőhely, kantartás, kanutánpótlás, munkaerő, takarmány, az F-1 ártányok hizlalásának rosszabb hatékonysága, húskitermelése stb.)



Reálisan, a döntés meghozatalában elsősorban a 2. és 3. pontban említett genetikai és állat-egészségügyi szempontokat kell figyelembe venni.













A TOPIGS - Európa legnagyobb sertéstenyésztő szervezete - InGene márkanévvel kidolgozott egy új tenyésztési-termelési programot, amely használatával a saját kocautánpótlást előállító telepek részére biztosítja a genetikai fejlesztések folyamatos felhasználását a termelők számára. Az InGene = In-house (házon belüli, saját telepi) nukleusz tenyésztési program házhoz viszi a legmagasabb szintû genetikát.



 

AZ INGENE TENYÉSZTÉSI PROGRAM BIZTOSÍTJA A TERMELŐK SZÁMÁRA:



- A legmodernebb TOPIGS koca vonalak használatát a termelő telepeken.



- Mindenkor a legújabb fejlesztésû TOPIGS koca vonalak dédszülő-, nagyszülő spermáinak használatát a TOPIGS-al kapcsolatban levő mesterséges termékenyítő állomásokról. (Az állomásokon lévő dédszülő és nagyszülő törzskanok évente cserélődnek!)



- A legjobb teljesítményû TOPIGS terminál kanok spermáinak a használatát.



- Folyamatos szaktanácsadás a sertéstenyésztéshez.



- On-line kapcsolatot az IPG-vel, a hollandiai Beuningenben mûködő Sertés Genetikai Intézettel (3. ábra), a telepen előállított tenyészsüldők korszerû és hatékony tenyészérték becslése, valamint a telepi kocautánpótlás megtervezése érdekében. A tenyészértékbecslés az IPG és a TOPIGS által továbbfejlesztett BLUP-módszerrel történik, ahol a tenyészérték megállapításához a saját teljesítmény- és az egyenes ági felmenők adatain kívül felhasználják az IPG adatbázisában szereplő több mint 25 000 000 regisztrált törzsállat közül az adott egyedoldalági rokonainak a teljesítményadatait is.

 


 

 

Az IPG központi számítógépe, a PIGBASE (4. ábra) adatbázisában 2011-re több mint 23 millió sertésről tárol információt. A rendszer 150 millió tenyészértékbecslést végez hetente, rendszeresen heti több mint 70 000 tenyésztési adatot küld vissza a telepekre e-mailben, ami a tenyészértékbecsléseken kívül a tiszta vérû vonalaknál a kocák egyedi párosítási tervét is tartalmazza.

 


 

4. ábra: a TOPIGS tenyésztési programjának alapja a világon egyedülálló PIGBASE

 





Ez segít a telepen a sertéstenyésztő szakembereknek a korrekt szelekcióban, illetve megakadályozza a telepeken a beltenyésztést. A termelő számára ezek a fontos tenyésztési információk teszik lehetővé, hogy a törzstelepek, az InGene telepek, és az árutermelő telepek sertéspopulációjának a genetikai teljesítőképessége folyamatosan fejlődjön.



Ezzel az árutermelő telepek esetében is lehetőség nyílik a mindenkori genetikai fejlesztések legrövidebb időn belüli hasznosítására, és a saját utánpótlás zavartalan biztosítására, idegenből hozott állatok beállítása nélkül. Az utóbbinak a telepek járványvédelme miatt van kiemelkedő jelentősége, mert ezáltal a fertőzések behurcolásának veszélyét a minimálisra lehet csökkenteni.

 



A TOPIGS INGENE (IN-HOUSE NUKLEUSZ) TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA



Az 5. ábra az InGene tenyésztési rendszer sémáját mutatja be. A telepen lévő kocák 10%-a nagyszülő (GPS – Grand ParentSow), a 90%-a pedig szülőpár (PS – ParentSow) koca. A legjobb nagyszülő kocákat tisztavérû tenyésztésre kell használni, míg a maradék nagyszülő kocát szülőpár (PS) koca előállítására. A termékenyítésekhez használt tisztavérû dédszülő (GGPB; Grand Grand Parent Boar)-, nagyszülő (GPB; Grand Parent Boar) és terminál (PB; Parent Boar) kanok spermáját mesterséges termékenyítő állomásról kell használni.

 














Magyarországon a TOPIGS, a HAGE-TOPIGS Központi Kantelepéről látja el kanspermával a partnereit. A kanok a TOPIGS franciaországi SPF nukleusz telepéről származnak és homozigóta (NN) stresszmentes egyedek. A klimatizált levegőjû kantelepen a GPB- és GGPB-szintû kanokat évenként, a terminál kanokat legkésőbb másfél évenként cserélik. Ezzel a mindenkori genetikai fejlesztések a lehető legrövidebb időn belül hasznosíthatók a partnerek telepi termelésében is.

 



A TOPIGS INGENE RENDSZER ELŐNYEI:



- Nincs függőség más termelőktől.



- Biztosítva van a telepi zártság, csak termékenyítő anyag kerül be a telepre.



- A süldők optimális immunizálása/adaptációja a telepi mikroflórához.



- Lehetőséget ad a kocasüldők testre szabott szelekciójára.



- Az adott telep, és világszerte más telepek által gyûjtött adatokból származó genetikai információkat hasznosítja.



- Maximális genetikai előrehaladást tesz lehetővé a tenyésztési piramis csúcsáról származó genetika felhasználásával.



- A tenyésztési szaktanácsadás felhasználóbarát integrálását élvezhetik a termelők kocatartási rendszerükben.

 



HOGYAN MÛKÖDIK A TOPIGS INGENE PROGRAM?



Az InGene rendszerben történő süldő-előállítás a TOPIGS teljes körû tenyésztési támogatását élvezi, beleértve a tenyészértékbecslést és a tisztavérû tenyésztésben használt kocák egyedi párosítási tervét is, ami a beltenyésztés megelőzését szolgálja.

Ez a nagyszülő (GPS) kocák részére elektronikus (internet útján való) kétoldalú adatcserét igényel a hollandiai IPG központtal.



Az elektronikus adatcserét valamelyik, a TOPIGS Electronic Data Interchange – EDI PIGS internetes adatcsere rendszerébe bekötött számítógépes telepirányítási program segítségével lehet bonyolítani, heti gyakorisággal. Ilyen program a holland AGROVISION cég FARM WIN, Pigmanager, vagy a TOPIGS Farm Everywhere, ill. a Pigsonline web használatú program.



A TOPIGS szakemberei tevékenyen részt vesznek a rendszer tervezésében, betanításában, illetve a telepre való adaptálásában, és folyamatos szaktanácsadással segítik a rendszer zavartalan mûködését. Ennek része a kocák kiválogatása tenyésztési célra, valamint heti munkalisták készítése, a kocautánpótlás tervezése, a heti termékenyítések optimalizálása. Tevékenységük fontos része a management tanácsadás is – többek között – a telepi vakcinázásokkal, neveléssel,takarmányozással kapcsolatos kérdésekben.

 



SZÁMÍTÓGÉPES SEGÍTSÉG A KOCAUTÁNPÓTLÁS TERVEZÉSÉBEN



Az InGene tenyésztési program tervezéséhez, a kocautánpótlás optimalizálásához és a heti termékenyítések monitorozásához a TOPIGS szakemberei számítógépes programot dolgoztak ki.



A koca-utánpótlási javaslat (6. ábra) a telep valós termelési adatai alapján készül. Célja annak a kiszámítása, hogy hány koca termékenyítése szükséges a telep zavartalan utánpótlását biztosító tisztavérû és szaporító tenyésztéséhez.

 

 

 

 

6. ábra: számítógéppel készült utánpótlási javaslat TOPIGS InGene süldő előállításához

Nagyításhoz katt a képre

 

 


 

 

7. ábra: a heti termékenyítések számítógépes tervezése

és monitorozása TOPIGS InGene süldő előállításához

Nagyításhoz katt a képre

 

 


 


 

8. ábra: párosítási terv

Nagyításhoz katt a képekre

 

 

 A termékenyítések (7. ábra) és a tenyésztés monitorozásában, ellenőrzésében segít a párosítási terv (8. ábra), és az IPG rendszerébe folyamatosan küldött termelési adatok, amelyeket külön is kiértékelünk, hogy még alaposabban (9–10. ábra) tudjuk vizsgálni az adott telep tenyésztői munkáját. Ezek felhasználásával készül el az InGene rendszer kiértékelője (11. ábra), amely összefoglalva mutatja a legfontosabb információkat az adott telep tenyésztési eredményeinek aktuális állapotáról.

 


 

9. ábra: termékenyítési stratégia áttekintése

Nagyításhoz katt a képre

 

 


 

10. ábra: a használt fajtatiszta tenyészkanok tenyészértékének áttekintése

Nagyításhoz katt a képre

 

 


 

 

11. ábra: az InGene tenyésztési program monitorozása, adott telepen

Nagyításhoz katt a képre

 

 

PÁROSÍTÁSI TERV:



A párosítási terv a beltenyésztés elkerülésére készítik. Tartalmazza az állomány tisztavérû koca- és kocasüldő állományát. Az állomány legmagasabb tenyészértékével rendelkező állatokat külön „X”-el jelölik, figyelmeztetve a tenyésztőt, hogy a termékenyítések tervezésénél vegye figyelembe és fajtatiszta (GGPB) tenyészkannal termékenyítse az adott kocát, vagy kocasüldőt.



A párosítási terv tartalmazza azokat a kanokat is, amelyeket az adott nőivarú állatnál nem szabad felhasználni, mivel rokonságban állnak egymással!



A párosítási terv tartalmazza a várható fialásokat is. Minden információ rendelkezésre áll heti bontásban a már termékenyített állatokról. Ezek a következők: várható fialás, a termékenyítő kan száma, az alom keresztezési sémájának meghatározása, az alom várható tenyészérték indexe.



Ezek az információk nélkülözhetetlenek a tenyésztés szempontjából, és segítik a tenyésztői munkát.



A párosítási tervet telepnagyságtól függően heti vagy kétheti rendszerességgel küldik az IPG központjából a TOPIGS szaktanácsadók részére, akik segítenek a tenyésztői munka végrehajtásában.

 

TERMÉKENYÍTÉSI STRATÉGIA:



A termékenyítési stratégia áttekintésénél rendelkezésünkre állnak azok az információk, amelyek során figyelemmel kísérhetjük, hogy a telep a magas tenyésztési indexel rendelkező kocákat, kocasüldőket használták fajtatiszta tenyésztéshez.

 

KANHASZNÁLAT:



Ebben a kiértékelőben elemezzük a kanhasználatot (egy évben hány kant használtak fel fajtatiszta termékenyítéshez). Vizsgáljuk a használt kanok apaságát és a tenyészértéküket. A használt kanokat egyedileg is kiértékeljük.

 

SZAPORODÁS-BIOLÓGIAI ÁTTEKINTÉS:



Ebben a kiértékelőben lehet elemezni a telepen lévő tisztavérû és amennyiben vezetik, a telepen lévő F-1 állomány szaporodás-biológiai eredményét. Az adatok rendelkezésre állnak havi lebontásban is, mert így sokkal alaposabban és részletesebben tudjuk vizsgálni az adott telep termelési eredményeit.

 

TENYÉSZTÉSI PROGRAM MONITOROZÁSA:

Ebben a kiértékelőben a beküldött adatok alapján értékeljük ki a telepek adott periódusban elért eredményeit. Az eredmények kiértékelésénél külön jelöljük azokat, amelyek nem felelnek meg (X), a jó eredményeket pipával jelöljük.



Tenyésztői munkánk eredményességét mutatja a TSI-index változásának alakulása 5 éves periódusban.

 


 

 





MILYEN FELTÉTELEK SZÜKSÉGESEK A TOPIGS INGENE PROGRAM BEVEZETÉSÉHEZ?



Alapvető feltétel a telepi állomány megfelelő, magas szintû állat-egészségügyi státusza. Bevezetéséhez megfelelő létszámú, 300 kocánál nagyobb állomány szükséges. Meg kell győződni arról is, hogy a telepen rendelkezésre áll-e megfelelő számú és szaktudású munkaerő. Fontos a tenyésztés iránti érdeklődés is, továbbá a tervezési és adminisztrációs fegyelem. Emellett szükség van megfelelő számú süldőnevelési és hizlalási kapacitásra is.



Csak a fenti feltételek teljesülése és a telepi viszonyok mindenre kiterjedő, részletes elemzése után kezdeményezzük az InGene tenyésztési program bevezetését.

 



TOPIGS Danubia Kft.

1214 Budapest, II. Rákóczi F. u. 277.

Tel.: +36-1/273-2960 

Fax: +36-1/273-2969

info@topigs.hu

www.topigs.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!