A SZAKTANÁCSADÓ VÁLASZOL

Agro Napló
Az EURO-ECO Csoport tagjaként mûködõ Univer-Penta Kft. névjegyzéki szaktanácsadói, munkatársai országszerte nap mint nap találkoznak olyan kérdésekkel, amelyek más gazdálkodókat is érinthetnek. Lapunkban rendszeresen megosztják olvasóinkkal a fontosnak vélt kérdésekre adott válaszaikat.  

Hol kell bejelenteni, hogy a tárgyévben a kérődző szerkezetátalakítási program nemzeti feltételei közül melyiket kívánja teljesíteni a termelő?



Évente az Egységes kérelem (EK) keretében kell nyilatkozni arról, hogy a tárgyévben a húsmarha és juh szerkezetátalakítási program nemzeti feltételei közül melyiket és milyen módon kívánja teljesíteni a termelő.



A 2013. évre választható kötelezettséget az idei, 2013-as EK-ben kell megjelölni. A következő három kötelezettség közül kell évente választani egyet: előírt foglalkoztatás, új beruházás, képzésen való részvétel.

 

 

Milyen Ft/euró árfolyamon fizetik a 2012. évi kérődző szerkezetátalakítási támogatást?

 

Az átváltási árfolyam a támogatási év október 1. napját megelőzően megállapított utolsó, az Európai Központi Bank által közzétett Ft/euró átváltási érték, mely 2012 esetében 284,89 Ft/euró.

 

 

Mekkora a legkisebb támogatható terület a Szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása jogcím esetén?



A támogatást csak a legalább 0,2 ha nagyságú, egy használó kezelésében lévő, összefüggő területen megvalósított tevékenységekre (fajtaváltás, ültetvény áttelepítése) lehet igénybe venni.



A támogatási kérelmeket 2013. április 1. és július 16. napja között lehet benyújtani az MVH-hoz. Támogatási kérelmet kizárólag az adhat be, aki az MVH által jóváhagyott Egyéni tervvel rendelkezik.

 

 

Mikor adható be kérelem ÚMVP-s képzés díjtámogatására, melyen az elnyert pályázatunkkal kapcsolatban vettem részt?



Az egyesített támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának időszakai a következők: március 1.–április 30. és szeptember 1.–október 31.



A kérelmek a képzés befejezése utáni 6. kérelem-beadási időszakig nyújthatók be, de legkésőbb a felnőttképzési szerződés megkötésének dátumától számított 24 hónapon belül. Amennyiben a képzés befejezése kérelem-benyújtási időszakra esik, akkor az azt követően megnyíló első időszaktól kell számítani a 6 időszakot.

 

 

Mely növények termesztése tilos KAT-támogatással érintett területeken?



A kedvezőtlen adottságú területen (KAT) történő gazdálkodáshoz igénybe vett kompenzációs támogatás esetén több kultúrnövény termesztése is tiltott az érintett földeken.



A KAT-támogatást igénylő termelő köteles az adott gazdálkodási évben a támogatással érintett területeket gyepként, illetve takarmánytermő szántóterületként hasznosítani, továbbá ezen (KAT-os) táblákon a következő növények termesztése tilos: őszi és tavaszi búza, rizs, kukorica, cukorrépa, burgonya, zöldségek, ipari növények (dohány, káposztarepce, szója, réparepce, olajlenmag, komló, napraforgó, gyapot, len, rostkender).

 

 

Lesz-e 2013-ban is különleges tejtámogatás?



Igen. A vonatkozó rendelet alapján a beszállítási, illetve közvetlen értékesítési tejkvótával rendelkező tejtermelő a saját gazdaságában a 2012/2013. kvótaévben megtermelt és ténylegesen értékesített tej után – legfeljebb a tejkvóta-nyilvántartás szerinti, a 2012/2013. kvótaév utolsó napján rendelkezésére álló tejkvóta mértékéig – különleges támogatást vehet igénybe.



A támogatási kérelmet 2013. május 15. napjáig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

 


 

 

Tejágazati állatjóléti támogatásnál mikor kell legközelebb beküldeni a paraziták elleni védekezés megtörténtét igazoló nyomtatványt?



Azon termelőknek, akik a jogcímen belül a paraziták elleni védekezésre vonatkozó kötelezettséget vállalták, az adott évi kifizetési kérelemhez mellékelniük kell az ellátó állatorvos igazolását a védekezés megtörténtéről.



Az igazoló nyomtatványt a 2012. évben nem kellett beküldeni (mivel nem lehetett kifizetési kérelmet sem benyújtani), azt legközelebb a 2013. június 1. és június 30. napja között beadandó kifizetési kérelmekhez kell majd mellékelni.

 

 

Szállítható-e közúton nem folyékony mûtrágya ömlesztve?



Igen, zárt rakodóterû jármûben vagy vízhatlan és lángmentesített ponyvával ellátott jármûben, valamint zárt konténerben vagy vízhatlan és lángmentesített ponyvával ellátott konténerben szállítható.



A szállítóegységet a következők szerint kell jelölni:



- mezőgazdasági vegyszert szállító pótkocsi mindkét oldalán és hátsó részén jól láthatóan „MEZŐGAZDASÁGI VEGYSZER” feliratot tartalmazó táblát kell elhelyezni,



- gyúlékony mezőgazdasági vegyszer szállítása esetén az előző pontban előírt táblán kívül a pótkocsi mindkét oldalán és hátsó részén jól láthatóan „TÛZVESZÉLYES” feliratot tartalmazó táblát is el kell helyezni.

 

 

Mekkora a támogatás mértéke a Halászati Operatív Program keretein belül igényelhető támogatások esetén?



Az egy támogatási kérelem benyújtásával igénybe vehető támogatás legmagasabb összege konvergencia területek (a közép-magyarországi régió kivételével minden régió területe, max. intenzitás: 60%) esetében:



- természetes vízi halászat címû intézkedés keretében 20 millió forint;



- az akvakultúrába történő termelő beruházásokra vonatkozó intézkedés keretében 150 millió forint;



- a halfeldolgozáshoz és -értékesítéshez nyújtandó támogatások keretében 60 millió forint.



Nem konvergencia területek (közép-magyarországi régió, max. intenzitás: 40%) esetében 60 millió forint. A támogatási kérelmet a 2013. évben április 1. és 30. napja között lehet benyújtani.

 





Amennyiben Önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@euroeco.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon! 

Kérjük, hogy e-mail-ben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!

Az EURO-ECO Csoport országos mûködési területtel rendelkezik, így munkatársai hazánk minden tájáról várják a termelők érdeklődését! 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMKENs solid track record

LEMKEN's solid track record

LEMKEN, the specialist for professional crop production, ended the past financial year with sales at an almost unchanged high level of EUR365 million....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?