2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A DAMISOL® Kft. javaslatai a repce levéltrágyázására

Agro Napló
Napjaink növénytermesztésében az egyik leggazdaságosabban termeszthetõ növény a repce. A mai modern agrotechnikával már nem álom a 4–5 t/ha termésmennyiség. Az ilyen terméseredmény azonban csak megfelelõ tápanyagellátással érhetõ el. Ezen belül is kiemelkedõ a mikroelempótlás, amelyet gazdaságosan csak levéltrágyázás formájában oldhatunk meg.  

Tavasszal, a szárbaszökkenés kezdetén az aktuális kártevők elleni védekezéssel együtt célszerû komplex hatóanyagtartalmú, lehetőleg foszfordomináns levéltrágyázással serkenteni a növények növekedését. Ez főleg hideg talajállapot mellett – amikor még a növény nem tud a talajból foszfort felvenni – fontos. (Csak 16–18ºC talajhőmérséklet mellett kezdenek „dolgozni” a tápanyagfeltáró baktériumok) A mostani, mondhatni rendkívüli, tél végi időjárási körülmények miatt, amikor is megfázhatott, sőt a jobb fejlettségû állományok felső része meg is fagyhatott, nagyon fontos egy indító, gyorsan ható tápanyag kijuttatása. A DAMISOL készítményei négy órán belül a növények tápanyagforgalmában vannak! Ebben az állapotban javasoljuk kijuttatni a SavaBoron Poly flüssig 3–4 l/ha (105 g/l N, 132 g/l P2O5, 91.000 mg/l B, 650 mg/l Cu, 1.300 mg/l Fe, 650 mg/l Mn, 50 mg/l Mo, 650 mg/l Zn) adagját.



Amennyiben az alap, illetve fejtrágyázás során nem került kén kijuttatásra, úgy célszerû kijuttatni a Damisol Kén 5 l/ha ( 270 g/l SO3) adagját is tankkeverék formájában.



Kijuttatható még a: Damisol Magnus 2–3 l/ha, vagy a Damisol Kondi 4–5 l/ha adagja is a fejlődés gyorsítására, a megfázás, fagyhatás károsításának csökkentésére.



A legfontosabb a virágzás előtti levéltrágyázás, hiszen ekkor tudjuk kijuttatni a virágszervek egészséges fejlődéséhez és a jó megtermékenyüléshez szükséges bór mennyiségét. 1 tonna mag és a hozzá tartozó zöldtömeg 0,3 kg bórt igényel. Ezt a mennyiséget nem tudja a talajból felvenni a növény, ezért feltétlenül szükség van a levélen keresztüli pótlásra.



Ebben a stádiumban a következő készítményeket illetve azok kombinációját javasoljuk kijuttatni: Damisol Bórkoncentrátum 5 l/ha (240 g/l K2O, 75.000 mg/l B), vagy Damisol Bór Extra 3–4 l/ha (150.000 mg/l B), vagy Savabór Extra 3–4 l/ha (135.000 mg/l B).



Ezeket a készítményeket célszerû kombinálni a Damisol Nitrogén 5–10 l/ha (180 g/l N, 50 mg/l Mo) adagjával azért, hogy a virágzati tengely minél hosszabb legyen, és több becő tudjon kialakulni. Ezen kívül nagyon jó, ha a Damisol Kén 5–7 l/ha mennyiségét is az oldathoz adjuk. Ez segíti az olajtartalom növekedését.



A legegyszerûbb és költségeiben is a legkedvezőbb, ha a Savabór Plusz 4–5 l/ha adagját használja a termesztő, mert ebben a készítményben együtt megtalálható a nitrogén, a kén és a bór (180 g/l N, 190 g/l SO3, 60.000 mg/l B).





A DAMISOL levéltrágyák energiahordozó (aminokomplex) szerves kötésben tartalmazzák hatóanyagaikat. Ez teszi lehetővé azt, hogy a kijuttatás után pár órával már a növények tápanyag-forgalmában legyen a kiadott tápelem.



A fent vázolt levéltrágyázások segítségével a tapasztalatok szerint 0,8–1,2 t/ha többlettermés érhető el az olajtartalom párhuzamos emelkedésével. Mi nem „csomagban” kínáljuk készítményeinket, hanem rábízzuk a termelőre, hogy válassza ki termékeink közül azt, amelyik megfelel a talajtípusnak és az állomány fejlettségének.





A levéltrágyázás mindig 8–10-szeres megtérülést eredményez!

DAMISOL®= minőség, megbízhatóság, garancia



Eredményes felhasználást kívánunk!

 



Ladányi Péter

ügyvezető igazgató

Damisol Kft. 

2730 Albertirsa, Irsay Károly u. 1. 

06-53/370-670

www.damisol.hu

damisol@t-online.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!