Miért választottam ...?

Agro Napló
DEKALB 2001"Jelentés a magyar kukorica övezetbõl"DK 391, DK 440, DK 471, DK 537 - elõtérben a jövedelmezõség
A Dél-Dunántúli régió (Tolna, Somogy, Baranya megyék) hazánk meghatározó kukorica termő területe. Itt terem meg az ország tengeri termésének 1/3-a. A termőterület közel 30%-án Dekalb fajtákat termesztenek a gazdálkodó kollégák. Célunk, hogy ezt a már meglévő bizalmat és kedvező tapasztalatokat megőrizzük és tovább fejlesszük. A fajtaválasztás fontos döntés a termesztés sikertényezői közül. A Monsanto ennek megfelelően az OMMI fajtakísérletek mellett jelentős hangsúlyt fektet az üzemi méretekben történő fajtakísérletekre, technológiai fejlesztésekre. Alapvető kötelességünknek érezzük a gazdálkodó kollégák hiteles, korrekt, széles információs bázison alapuló tájékoztatását. Egyrészt a már forgalomban lévő fajtáinkra konkrét térségi ajánlatot tudunk tenni, másrészt pedig a bevezetésre kerülő új hibridjeink is már üzemi tapasztatokkal kerülnek a szélesebb vásárlói kör elé. Betakarítással és vízméréssel egybekötött bemutatóink idén is rendkívül népszerûek voltak, ahol az azonnali tapasztalatszerzés különleges élményt jelent.

A 2001-es esztendő ismét jelentős kihívások elé állította a gazdálkodó kollégákat. A 2000-es aszályos, hőstresszes év után másfajta problémákkal találjuk szembe magunkat. A 2001-es tenyészidőben a kukorica virágzásáig a Dél-Dunántúli régióban kedvező csapadék értékeket mértünk, azonban a július végi illetve augusztusi csapadék, mely egybeesik a kukoricaszemek kitelítődésével, rendkívül száraz volt. A szeptember ismét sok csapadékot hozott. Ennek megfelelően általánosságban elmondható, hogy a térségben egy jó közepes termésszinttel kell számolni. A tenyészidő végén hullott csapadék miatt ismét előtérbe került a hibridek közötti betakarításkori szemnedvességbeli különbség.

A fajtaválasztásnál kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy a fajták tulajdonságainak ismeretében a választást a mindenkori közgazdasági körülmények és lehetőségek ismeretében tegyük meg. Ehhez kidolgoztunk egy Dekalb profit kalkulációs modellt, mely segít az adott környezeti és közdazdasági körülmények között a legjövedelmezőbb hibrid kiválasztásában.

Első elem a mérhető tulajdonságok feltérképezése. Terméspotenciál, betakarításkori szemnedvesség. Az elmúlt évek változó időjárási kihívásai miatt kiemelt szerepet kap még a termésstabilitás mérése. Egyrészt mérünk egy termőhelyi stabilitást, mely egy adott hibrid egyazon évben különböző termőhelyi viszonyok közötti megbízhatóságát mutatja. Másrészt összehasonlítjuk a hibridek évjárat stabilitását.

A második elem a gazdálkodó közgazdasági környezetéből fakadó lehetőségeket veszi figyelembe. A szárítási költségeket (saját szárító, bérszárítás) illetve a terményértékesítési lehetőségeit (azonnali kényszerértékesítés, lehetőség tárolással a jobb ár eléréséhez).

Az idei Dél-Dunántúli eredmények alapján a saját szárítóval és tárolással rendelkező gazdálkodók esetében a prémium jövedelmezőséget adó hibridek a következők voltak: DK 440, DK 391, DK 537, DK 471.
Egy másik esetben bérszárítást és azonnali kényszerértékesítést feltételezve: DK 391, DK 440, DK 471, DK 366.

A mellékelt ábrán a már jól ismert, nagy felületen termesztett DK 386, AW 043, DK 471, DK 527 mellett felhívnám a figyelmet három új fajtára DK 391, DK 440, DK 537, melyek eredményeik ismeretében és a fentebb említett jövedelmezőségüknél fogva igazi prémium lehetőséget biztosítanak.

Számoljon velünk! A fent említett Dekalb profit kalkulációs modellel szívesen állunk a kollégák rendelkezésére.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a kísérletek beállításában segítséget nyújtó Kollégáknak, illetve kívánok minden gazdálkodónak egy sikeres, a Dekalb jövedelmezőségére épülő új termesztési évet.


Szanyi István
Monsanto Kereskedelmi Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén is meggyőző eredmények

Idén is meggyőző eredmények

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag...

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14