Gázolaj jövedéki adó visszatérítése

Agro Napló
A mezõgazdasági termelõ a szántó, a kert, a szõlõ, a gyümölcsös és a gyep mûvelési ágban felhasznált gázolaj után a jövedéki adó visszatérítést munkafázisonként (talaj-elõkészítés, vetés, ültetés, palántázás, növényápolás, növényvédelem, talajerõ-pótlás, tápanyagellátás, betakarítás, valamint a betakarításhoz kapcsolódó közvetlen szállítás) és együttesen is kérheti, igényelheti. A tárgyévre vonatkozó igényét együttesen akkor nyújthatja be, ha az általa mûvelt földterület nagysága év közben nem változik.
A bevallást a mezőgazdasági termelő a munkafázis (pl.: talaj-előkészítést követően) elvégzését követő hónap 15-étől nyújthatja be az illetékes Vámhivatalhoz. Ha a visszaigénylést nem munkafázisonként, hanem együttesen nyújtja be a gazdálkodó, akkor az utolsó munkafázis (betakarításhoz kapcsolódó közvetlen szállítás) elvégzését követő hó 15. napjától esedékes az adóbevallás.

Az erdőgazdálkodó, a haltermelő és a szarvasmarha-tartó tárgyévre vonatkozó adó-visszaigénylése a tárgyévet követő év január 15-étől esedékes, azonban lehetőség van a negyedévenkénti előzetes jövedéki adó-visszaigénylésre is. A negyedévenként visszaigényelt adó összege nem haladhatja meg a tárgyévben visszaigényelhető adó egynegyedét.
A szarvasmarha-tartó negyedéves, ún. előzetes jövedéki adó-visszatérítési igényének meghatározásánál a negyedév utolsó napján tulajdonban tartott tehénállomány alapján, a ténylegesen vásárolt, legfeljebb 20 liter gázolaj mennyiségre kérhet adó-visszaigénylést.

Az egyes növénytermesztési munkafázisoknál figyelembe vehető gázolaj litermennyisége hektáronként és évenként nem haladhatja meg a következő értékeket:
Táblázat

Az erdőgazdálkodó 90 liter, a haltermelő 55 liter gázolaj után jogosult hektáronként és évente jövedéki adó visszaigénylésére. A szarvasmarha-tartó az éves kronologikus átlaglétszámának megfelelő tehénállomány után tehenenként és évente 85 liter gázolaj után igényelhet vissza jövedéki adót. A jövedéki adó mértéke a következő: 1998. év 44,30 Ft/liter, 1999. év 49,20 Ft/liter, 2000. év 64,16Ft/liter, 2001. év 64,16- vagy 68,00 Ft/liter.

Az igényléshez és a bevalláshoz csatolni kell a gázolaj vásárlásáról vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevételéről a jogosult nevére szóló számlát, továbbá a mezőgazdasági termelőnek az illetékes megyei Földmûvelésügyi Hivatal, az erdőgazdálkodónak az illetékes erdészeti hatóság, a halhústermelőnek pedig az illetékes vízügyi hatóság igazolását, a figyelembe vett terület nagyságáról, a munka elvégzéséről, valamint a szarvasmarhatartónak a Földmûvelésügyi Hivatal igazolását az igazolt tehénlétszámról.

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető jövedéki adó bevalláshoz célszerû és szükségszerû a falugazdászok segítő szándékú közremûködését igénybe venni.

Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!