Acéltermékek tetõfedéshez, tetõfelújításhoz, utólagos hõszigeteléshez, Finnországból

Agro Napló
A finn Rautaruukki cégcsoporthoz tartozó Rannila cég nagy választékát kínálja a különbözõ, profilírozott acéllemez termékeknek. Ennek egyike a cserepeslemez. A különbözõ színekben kapható cserepeslemezek horganyzott acélból gyártott, bevonatolt, cserépmintázatú tetõfedõ anyagok.
Adott szélességi méretek mellett (1100 mm tiszta fedési szélesség) mindig az épület tetősíkjának megfelelő hosszúságban készülnek, ami nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a tetőfedési munkákat, és szinte kizárja a tetőfedés utólagos meghibásodásának lehetőségét. Mivel súlya csak egytizede a hagyományos tetőfedésének (4,5 kg/nm), kitûnően felhasználható elöregedett, régi tetők újrafedésére is ( a meglévő szerkezetet csak kis mértékben terheli). Nagy előnye továbbá, hogy sík felületû régi tetők (pl.pala) esetén a régi fedés eltávolítása nélkül felrakható, cserép esetén pedig, általában a lécezés megtartásával a cserép helyére feltehető. Újdonság a matt bevonatú, valamint a fix táblaméretekben, házilagos kivitelezésre és szállításra szánt változat. A cserép külső megjelenésétől függ a „Monterrey” fantázianevû hagyományos, és a „Cascade” különleges forma. A rendszerhez természetesen minden kiegészítő, tömítés, hajlított takaróelemek, csatornarendszer is tartozik.
Lágyfedésû lapostetők hátránya a szigetelőlemez sérülékenysége. Ezt a problémát küszöböli ki a kettős trapézlemezes fedés, ahol a teherhordó trapézlemezre fektetett hő- és egyéb szigetelésekre kishullámú (RAN 20, RAN 35) trapézlemez burkolat kerül.
Korszerûbb megoldás a hőszigetelt tetőszerkezetre, a falaknál már régebben is használt, acél C-kazettás rendszer. Itt a kazettában elhelyezett szigetelésre kerül a trapézlemez burkolat. A kazetták egymáshoz kapcsolódó élei tulajdonképpen Z-szelement alkotnak, ezért a tartószerkezetben megtakaríthatók a másodlagos tartóelemek.
Különféle csarnokok esetében a fent leírt tetőburkolatokhoz hasonló falburkolatok is készíthetők a cég termékeiből, csakúgy, mint a hûtőházak, -raktárak hőszigetelt szendvicspanel szerkezetei.
Akut probléma az építőiparban a régi vasbeton panelházak korszerûtlensége. Az egyik legnagyobb gond a hőszigetelés. Utólagos, külső falfelületen elhelyezett hőszigetelés takarására kiválóan megfelel a „Fasetti” sávos, és a „Liberta” kazettás megjelenésû, acél homlokzatburkolati rendszer. Különösen elegáns homlokzat képezhető az új „Steel-Stone” elemek segítségével. Ezek különféle színû, kőzúzalékos bevonattal készülnek, és megszólalásig hasonlítanak egy valódi kőburkolathoz. Az elemeket a falfelületre erősített, távtartóként is funkcionáló tartóelemekhez rögzítik. A homlokzaton természetesen biztosítva van az átszellőzés is.
Minden rendszerhez megrendelhetők a különféle kiegészítők, hajlított takaróelemek is. A cég budapesti irodája díjmentes árajánlatot, szaktanácsot ad. A megrendelt árukat az ország területén ingyenesen házhoz szállítják.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!