A nagy sárga csupaszcsigák

Agro Napló
Petró Ede Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat Magyarország területén jelenlegi ismereteink szerint 26 házatlan vagy meztelencsiga faj fordul elõ, és közülük 10 faj esetenként kártevõként is ismert. Nedvességkedvelõ, fénykerülõ állatok. Hímnõsek, azaz minden egyes egyed tojásrakásra képes. Fajtól és élettartamtól függõen tojásprodukciójuk 50-600 db. Élettartamuk 1-3 év. Éves nemzedékszámuk 1-2, ill. kétéves fejlõdésûek lehetnek. Áttelelésük fajtól függõen tojás, fiatal csiga és kifejlett állapotban történik. Egyes fajoknál (és ezek közt több kártevõként is ismert), novembertõl februárig tojnak, az új nemzedék kikel, majd táplálkozik is ez idõ alatt.
A címben szereplő nagy csupaszcsiga fajok (Arion rufus és az A. lusitanicus) kinyújtózkodott állapotban 8-15 cm hosszúságúak. A hazai „csigász” irodalom az 1900-as évektől az A. rufus fajt jelzi (Kőszeg, Szeged, Budapest). Kaposvárról az 1930-as években egy testvérfajuk, az élénk csupaszcsiga két változataként is leírták. Soós Lajos 1959-ben (bizonyító példányok hiányában) törölte a magyar faunalistáról, de várható előfordulásukat valószínûsítette. Az első A. rufus példányokat 1980-84-ben Barcson Botka János, az A: lusitanicus egyedeit 1985-ben, Sopronban Horváth Csaba gyûjtötte. 1999-től a Dunántúl nyugati és déli részéről (több helyről) erős kártételt jeleztek. A két faj példányai külső megjelenésükben és színezetükben nagyon hasonlóak egymáshoz, biztos elkülönítésük csak anatómiai vizsgálattal lehetséges.
Az ugaroltatás (ez nálunk inkább a mûveletlenül hagyott, elgazosodott földterületek) kiváló életteret biztosít a tömegszaporodásra, és onnan a szétterjedésükre a szomszédos földterületekre.
·Mikor védekezzünk:
Preventíven kell védekezni, vagyis legjobb a kezelést vetés előtt végezni (ilyenkor a csigák már láthatók), vagy vetéskor. A vetés után de kelés előtti védekezések már csökkent hatásfokúak, mivel a megduzzadt magot ill. megindult csírahajtást meg- ill. lerághatják.
·Mivel védekezzünk:
Hazánkban két vegyületcsoport engedélyezett:
·Metaldehid
Gyomorba jutva, vagy a csiga talpán keresztül kontakt módon hat. Hatása gyors, a csiga erős nyálka-kiválasztódása mellett 6-24 óra alatt elpusztul.
·Merkaptodimetur
A gyomorba jutva, és kontakt módon hat. Neurotoxikus úton fejti ki hatását. A csigába jutva blokkolja az állat vízháztartását, nyálka-kiválasztódás nincs. Az állat 24-48 óra alatt elpusztul.
Ha a granulátumot szabad talajfelszínre juttatjuk ki, akkor azt a lehető legegyenletesebb formában tegyük (18-20 db granulátum/m²) . A szemcsék a levélzetről leperegnek, de ennek ellenére leveles zöldségekre nem szórhatók ki, vagy nem is alkalmazhatók. Ha alkalmazhatók, akkor a sorközbe szórjuk ki, de ott is egyenletes elosztásra törekedjünk. A vásárlás és felhasználás előtt a csomagoláson lévő címkén lévő utasításokat figyelmesen olvassuk el, és tartsuk be.
Végezetül:
·Preventíven kell védekezni.
·Kezelés után ellenőrizzük a hatásosságot.
Ha a csiga újból megjelenik, a kezeléseket meg kell ismételni. Ez akkor esedékes, ha a csiga még látható, de a granulátum már nem.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?