2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Sertések circovírus okozta kórképei

Agro Napló
Sertésekbõl circovírusokat közel 30 éve már kimutattak szövettenyésztésre használt PK-15-ös sertésvese sejttenyészetbõl. A megbetegedést elõször 1991-ben írták le Kanadában. A porcine circovírusok (PCV) antigénszerkezetileg és genetikai tulajdonságait tekintve 2 csoportra oszthatók (PCV-I és PCV-II). A két víruscsoport PCR módszerrel elkülöníthetõ. A circovírusok nagymértékû ellenálló képességgel rendelkeznek. A PCV-I megbetegedést nem okoz. A PCV-II két kórkép jelentkezésével hozható összefüggésbe. A választott malacok circovírus okozta sorvadása (postweaning multisystemic wasting syndrome – PMWS), valamint a sertések dermatitis nephropathia syndromája (porcine dermatitis nephropathia syndrome – PDNS). A PCV-II okozta kórképek 1999. óta Magyarországon is elõfordulnak.
A választott malacok circovírus okozta sorvadása (PMWS) A klinikai tünetek általában 45-50 napos életkorban jelentkeznek. Az állatok fejlődése nem megfelelő (1. kép), romlik a testtömeg gyarapodás, nő a fajlagos takarmány felhasználás. Szembetûnő az állomány szétnövése, és az elhullások számának növekedése. Az elhullások kisebb számban néhány napon belül, gyakrabban 2-3 heti betegeskedés után következnek be. A morbiditás 20-40 %, a mortalitás 15-30 % között mozog, de állományszinten jelentős a testtömeggyarapodás elmaradása. A betegség állományon belül lassan terjed, antibiotikum kezelésre az állatok egészségi állapota nem javul. Egy-egy állományon belül a megbetegedések jelentkezése és az általa okozott veszteségek eltérőek. Egyes esetekben a betegség jelentkezését követő 9. hónapban mutatkozott a legnagyobb veszteség, amely a 15-16. hónapra csökkent a fertőzés behurcolása előtti szintre. Más esetekben hetek vagy néhány hónap alatt a veszteségek megszûntek. A beteg sertések bágyadtak, étvágytalanok, enyhe fokú lázas hőmérsékletemelkedést mutatnak, nehezítetten lélegeznek, köhögnek. Ilyen tünetek mellett a betegek lesoványodnak, szőrzetük durva és fénytelen, anaemiásak, és esetenként sárgaság jeleit mutatják. Egyes esetekben híg zöldes, nyálkás hasmenés tapasztalható, máskor különböző testrészeken (fog, izület, lábvég) tályogképződést, különféle bőrelváltozásokat (főként exsudativ dermatitist), valamint a perifériás testrészeken bőrelhalást lehet megfigyelni.

Az elhullott malacok kórbonctani vizsgálata során a nyirokcsomók jelentős mértékû megnagyobbodása, súlyos fokú tüdővizenyő, has-, mell- és szívburok-vízkór figyelhető meg. Az előbbiek mellett gyakori a félheveny hurutos, máskor kruppos-vérzéses tüdőgyulladás (2. kép). A kórszövettani vizsgálat során interstitialis tüdővizenyőt, Langhans-típusú óriássejtek megjelenésével járó intralobularis interstitialis tüdőgyulladást találtunk. Az előbbiek mellett gyakorta alakul ki baktériumok okozta szövődményes tüdőgyulladás.

A megbetegedett állatok szerveiből polimeráz láncreakcióval (PCR módszerrel) a circovírusok nukleinsava kimutatható. A szerológiai vizsgálat - a két vírus közötti keresztreakció miatt - a diagnosztikában nehezen használható. Különleges technikával dönthető el, hogy az ellenanyagválaszt az I., vagy a II. típusú vírusok okozták-e. A circovírussal fertőzött állományokban gyakrabban és súlyosabb formában jelentkeznek az endémiásan előforduló kórokozók által előidézett kórformák. A circovírusok okozta megbetegedés kártételei jelentősen fokozódnak az állomány parvo- és PRRS-vírus fertőzöttsége, továbbá a mycoplasma pneumónia és egyéb légzőszervi kórformák gyakori előfordulása esetén.

A malacok circovírusok okozta sorvadása esetén a védekezésben specifikus módszer (vakcina) nem áll rendelkezésre. Az import és hazai tenyészállat ill. sperma forgalmazás esetén célszerû figyelemmel lenni az állományok circovírus fertőzöttségére. A veszteségek csökkentése céljából javasolható a klinikai tüneteket mutató egyedek kiválogatása, elkülönítése, esetleg kiirtása, a járványvédelmi rendszabályok (egyszerre ki- és betelepítés, az egyes almok keverésének lehetőség szerinti elkerülése) betartása, a tartási viszonyok javítása, a malacok ellenálló képességének növelése (multivitamin készítmények adása) és a fokozott, szigorított módszerrel történő, hatékony fertőtlenítés. Az antibiotikumokkal történő kezelés hatékonysága csekély értékû, emellett a parenterális kezelés stresszhatása súlyosbíthatja a kártételt.

A kórforma előfordulása hazai sertésállományokban terjedő tendenciát mutat. Egy-egy állományban, az 5-13 hetes korcsoportban a termelési adatok hirtelen romlása (a fejlődésben visszamaradt malacok számának jelentős mértékû megemelkedése), a jellegtelen légző- és emésztőszervi tünetek és elváltozások jelentkezése alapján feltétlenül gondolni kell a PMWS előfordulására. Az intézeti vizsgálatok során a tüdővizenyő és az óriássejtek kialakulásával járó jellegzetes tüdő- és nyirokcsomó-gyulladás megerősítheti a circovírus jelentkezését. Az oktani kórjelzés a malacok szerveinek virológiai vizsgálatával (PCR-módszerrel) történik.

A másik circovírus okozta kórformáról a következő lapszámban tájékoztatjuk az olvasókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a segítség a tavaszi metszéshez!

Itt a segítség a tavaszi metszéshez!

A kertekbe pillantva a téli-tavaszi nyugalmi időszakban, amikor a gyümölcs és szőlő növényeink lombtalan állapotban vannak, nagyon jól felmérhető e ké...

Mire jó a fásítás?

Mire jó a fásítás?

A Szántóföldi Napokon a gyakorlatban is bemutatták az agrárerdészeti fásítások különféle típusait. A gazdák figyelme ezzel a fásításokban rejlő lehető...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!