Egyfázisos tartásrendszer a nyúltenyésztésben

Agro Napló
A tenyésztési munkáknál a szinkronizálás valamennyi állatfajnál az egyik legfontosabb tényezõ, sõt az intenzív tartásnál elemi szükséglet. A házinyúl tenyésztésében is eredményes a következõkben leírt rendszer, amelyben az anyanyúl valódi ivari ciklusát és a rotációs tenyésztés-szervezést összhangba lehet hozni. Az egyfázisos tartásrendszerben egy ketreccsoportban/épületben a teljes termelési ciklusban a megszületett nyulak a saját ketrecükben maradnak a születéstõl az értékesítésükig. (Egy ketreccsoportban/épületben azonos korú és hasznosítású állatok vannak) A tenyészetben rendelkezésre álló férõhelyek 16 meghatározott ketrecegységbõl álljanak, melybõl 13 egység az anyáké és a leválasztott növendék nyulaké, 1 egység a bakoké, egy egység a tenyész utánpótlásé, 1 egység a parkoló nyulaké. A ketreceknek alkalmasnak kell lenni a tenyésztés és a hízlalás igényeinek.
A rotációs termelés során az alábbi munkafolyamatokat kell elvégezni:
1. Hét: Azonos vemhességi korú anyanyulak betelepítése egy másik csoportból. A telepítést követő 3-4. napon az anyanyulak lefialnak.
2. Hét: Az anyanyulakat a fialás után a 11. napon újra termékenyítjük. A termékenyítés előtt 48 órával peteérést serkentő hormonnal kell az anyákat leoltani.
3. Hét: A ketrecekről a fialó ládákat le kell szedni.
4. Hét: az ellés után a 21-23. napon kell elvégezni a tapintásos vemhességvizsgálatot. Ha az anya vemhes, akkor az előbb leírtak szerint kell áttelepíteni egy másik ketrecegységbe, ha üres, akkor a következő pároztatási csoportba kerül, ahol újra termékenyítésre kerül.
5. Hét: A hatodik hét végén kell választani, azaz az anyákat áttelepíteni, a fiókák helyben maradnak. (az anyák már vemhesek, és új kifertőtlenített ellető ketrecbe kerülnek).
7-11. hét: a növendékek hízlalási szakasza, ezen időszak alatt az értékesítésig helyben ma- radnak, lehetőleg egy alom egy ketrecben, de választáskor célszerû a ketreceket kiega- lizálni. A ketreceket a kiürülés után takarítani és fertőtleníteni kell.
A rotációs rendszernek egészségügyi és tartástechnikai előnyei vannak, amelyek a végtermék egyöntetûségében és a munkaszervezésben jelentkeznek.
Egészségügyi előnyök: a rotációs rendszer lehetővé teszi, hogy a ketrecek rendszeresen, 11-12 hetenként kiürüljenek, így alapos takarítás és fertőtlenítés után lehet betelepíteni az új állományt. Megfelelő telepméret és állománynagyság mellett megoldható az épületenkénti egyszerre telepítés és ürítéses rendszer.
Tartástechnológiai előnyök: Itt az állatgondozással, a szopósnyúl neveléssel (dajkásítás, napi egyszeri szoptatás stb.) kapcsolatos munkák koncentrálásával kiugróan jó felnevelési eredményeket lehet elérni.
Takarmányozási előnyök: a nyulak táplálóanyag igénye – a többi állatfajhoz hasonlóan – életkoronként változik. Az egyfázisos rendszerben viszonylag egyszerûen lehet a korcsoportokat, igényeiknek megfelelő táppal (gyógyszeres) etetni.
Választás: A választáskor a növendékeket az alábbi stresszhatások érik:
a. áttérés a tejről a szilárd táplálékra
b. az anyától való drasztikus elszakítás
c. az emberi beavatkozás okozta stressz
d. más alomcsoportokból származó egyedekkel való találkozás
Munkaszervezési előnyök: A tenyésztés minden munkamûvelete egy-egy - előre meghatározható – napra esik, ami jobb szervezést és hatékonyabb munkát tesz lehetővé, így jelentős időmegtakarítás érhető el.
A telepről a szállítások programozhatóak, az értékesített vágónyúl egyöntetû, azonos súlyú és kiváló vágóértékû. A feldolgozásnál – a piac igényeinek megfelelően – a hízlalási napok számának növelésével (megfelelő fajta alkalmazásával: pl. Pannon fehér) vágási élőtömeg növelhető, így a vágott nyulat (karkasz) egyben vagy darabolt kiszerelésben tudják elkészíteni.
Az egyfázisos rendszer nagy előnye a választás okozta stressz károsító hatásainak csökkentése. Az egyfázisos termelés során csak az anyától való eltávolítás és a szilárd táplálkozásra való átállás éri a növendékeket. Az egyfázisos termelés alkalmazásával a felnevelési veszteség születéstől az értékesítésig rendkívül kedvező, ritkán haladja meg a 15-18 %-ot.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!