ÚJ DEKALB hibridek

Agro Napló
A magyar kukoricatermelők legnagyobb problémája az időjárás, ezen belül pedig a csapadékellátottság kiszámíthatatlansága. DEKALB nemesítői olyan hibrideket fejlesztenek, melyek megbízható teljesítményt nyújtanak mind aszályos mind csapadékos évjáratokban.

Ezek közül is a legkiemelkedőbbek a HD teszt minősítést kapják, ezzel is igyekszünk megkönnyíteni a választást.

A biztonságunkat jelentősen növeli, ha több hibridet használunk, hiszen az egyes években fellépő időjárási stresszhelyzetek pl. a virágzási idők különbsége miatt eltérően érinthetik az egyes fajtákat.

Most olyan új hibrideket szeretnénk bemutatni a termelőknek, melyek az elmúlt év nemesítési- és fejlesztési kísérleteiben is kiemelkedő eredményt mutattak, és a jövő kukoricatermesztésének jelentős fajtái lehetnek.


   

Mind a 2012 stresszes évben, mind 2011-ben magasan a kísérleti átlag felett teljesített, stabilitása, stressz tűrése kimagasló. Korai éréscsoportba tartozó hibrid, jól látható vízleadásában. A DEKALB hibridek fejlődését jól mutatja, hogy a DKC3811 termésben a DKC3511-el versenyképes termék, jobb vízleadással.  A hibridet elsősorban a kitettebb területekre ajánljuk, és oda, ahol az alacsony betakarításkori-szemnedvesség követelmény.


 

 


 

A hibrid 2012-es fejlesztési kísérletekben, éréscsoportjában legjobb helyen szerepelt, ami bizonyítja kiemelkedő stressz tűrését. Stressz tűrése mellett fontos megemlíteni a jó agronómiai tulajdonságait, mint az éréscsoportban korábbi virágzása, és erős szára. Jó választás a déli régiók búza előveteményének, illetve az alacsonyabb szemnedvességű betakarításhoz tavaszi vetésű kultúrák elé.


 


 

A hibridet 400-as termés, és 300-as vízleadás jellemzi. Az idei évben a független GOSZ-VSZT kísérletekben első helyen végzett, a FAO 300-as csoportban. A hibridnek terméspotenciálján túl kiemelkedően jó szárral rendelkezik, amire szükség is van a kifejezetten nehéz csövek megtartásához. Elsősorban olyan helyekre javasoljuk, ahol 8 tonna felett van az elvárt termés.


 


A 400 éréscsoport egyik legjobb DEKALB hibridje. A genetikai előrelépést jól mutatja, hogy mind a DKC5276, mind a DKC5007 hibrid termését meghaladta a tavalyi száraz, és az idei szemkitelítődési aszályos évben. A hibrid nagyon jó szemminőséggel rendelkezik, amit mutat magas hektoliter súlya is. A keményebb perikarpium segíti a hibridet az ideihez hasonló szemkitelítődés kori aszályban is megőrizni terméselőnyét.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03