2024. május 7. kedd Gizella

DuPont Pioneer: Közel 10 tonna kukorica Somogyváron!

Agro Napló
Jancsekity Ferencnél a Somogyvári Mg. Zrt. elnökénél jártunk és szerettünk volna néhány kérdésben érdeklődni, hogy a tavasszal elvetésre került Pioneer® védjegyű P0216-os Optimum® AQUAmax® kukoricahibriddel milyen tapasztalatokat sikerült az idei évben szerezniük.

Jancsekity Ferenc elnök Somogyvári Mg. Zrt.

Először is arról szeretnénk kérdezni, hogyan is került látómezejükbe ez a Pioneer hibrid. Mi alapján döntöttek úgy kora tavasszal, hogy kipróbálják?

Hosszú évek, évtizedek óta nagy megelégedéssel használjuk területeinken a Pioneer hibrideket. Kapcsolatunk ezen időszak alatt szinte már barátinak mondható, mint a vállalattal, mint a területen illetékes agronómus kollégákkal. Minden évben közel 800 ha-on termesztünk kukoricát, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy az utóbbi évtizedben egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok mellett is a lehető legstabilabb, legstressztűrőbb anyagokat válasszuk ki. Ebben nagy segítséget jelentenek a Pioneer-os kollégák, valamint az is, hogy évek óta fejlesztési kísérletekkel segítjük a Pioneer munkatársait és természetesen magunkat is. Így került a látómezőnkbe a P0216-os Optimum® AQUAmax® hibrid is, amely az előző években már a mi fajtasorunkban is kiugrott nagyszerű eredményeivel, stressztűrőképességével, és kiváló agronómiai tulajdonságaival. Tavasszal ezért nem volt kérdés, hogy idén bizony üzemi körülmények között is kipróbáljuk a P0216-os Optimum® AQUAmax® hibridet.

Milyenek a tapasztalatok? Hogyan vizsgázott nagyüzemi körülmények között a P0216-os Optimum® AQUAmax® Pioneer hibrid?

A betakarítás környékén elmondható, hogy bizony nagyon jól szerepelt! Bizonyította kiváló stressztűrőképességét, mintha meleg, forró nyári napok szinte nem is lettek volna. Az állomány a tenyészidőszak végéig szinte végig zöld maradt, annak ellenére, hogy majdnem egész nyáron alig kaptunk csapadékot. Kiválóan termékenyültek a csövek, a növény nagyon szépen meg tudta várni a nyár végén érkező csapadékot, ami szükséges volt ahhoz, hogy a szemek megfelelően ki tudjanak telítődni, és így hozzájáruljanak a magas termésszint eléréséhez. Elmondhatjuk, hogy versenytársi környezetben is kellett bizonyítania a P0216-osnak, hogy mit is tud.  A hosszú – kéthetes -, forró nyári napok után bizony szembetűnő volt a különbség a két hibrid között. Úgy látjuk, hogy itt is hozza azt a pluszt, azt a többletet, amiért érdemes volt ezt a hibridet választanunk tavasszal.

Somogyvár, 2013. augusztus 13-ai állapotok:

 

                         


         

Ha jól tudom már betakarításra is került a terület.  Ez számokban mit jelent? Milyen eredményt sikerült elérniük? 

Valóban, október első hetében sikerült is leszedni a területet és nagyszerű eredményt sikerült elérni! Húsz hektár átlagában a P0216-osunk 9,63 t/ha eredménnyel zárt, mindezt 18,2%-os vízzel. Az összehasonlításra mellévetett másik hibridhez képest ez 0,8 t/ha terméselőnyt jelent a P0216-os javára. Megjegyzem, vetéskor ennek épp az ellenkezőjét ígérték a másik hibrid ajánlásakor. Tehát az idei körülményekhez viszonyítva, és a környék átlagait figyelembe véve elmondhatjuk, hogy tényleg minden időjárási körülmények között a maximális termésre törekszik a P0216-os, Optimum® AQUAmax® Pioneer hibrid. Az Optimum® AQUAmax® hibridek a lehető legjobban tudják e körülményeket tolerálni. Ez a nemesítési irány megfelelő választ jelenthet az időjárás okozta anomáliákra.

Szeretnénk megköszönni, hogy megosztotta tapasztalataikat és hogy válaszolt kérdéseinkre. További sikeres gazdálkodást kívánunk!

- szilárd növényfelépítés, gyökértől a címerig

- zöldszáron érés

- legjobb genetika

- kevesebb vízfelhasználás egységnyi terméshez

 


Tajti Viktor - agronómus, Közép-Somogy megye

tajti.viktor@vetomag.info

+36-30-4315-556

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva!

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás az idén. Elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés, de a felázott földekre amúgy sem lehe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!