2024. május 21. kedd Konstantin

Az állomány mindennapi kincse: az ivóvíz

Agro Napló
A víz nem egyszerűen a földi élet és számtalan biokémiai folyamat alapja, hanem az egyik fő alkotórésze az állatok testét felépítő sejteknek. Lehetővé teszi a vérkeringést és befolyásolja a vér összetételét. Biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában. Segíti a testhőmérséklet szabályozását és az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását. A testben oldószer, vivőanyag, hőtároló és hűtőfolyadék is egyben.

A gazdák az állatok energiaigényének biztosítására szolgáló takarmányokkal általában eleget foglalkoznak. A takarmányanyagok szabad szemmel látható értékmérőit (szín, állag, tisztaság stb.), beltartalmi jellemzőit (energia-, rost-, és fehérjetartalmát stb.), a takarmány-értékesítési mutatókat (fajlagos takarmány-felhasználás, emészthetőség stb.) rendszerint figyelemmel kísérik, de az ivóvízről, mint alapvető „takarmányról” számos alkalommal bizony megfeledkeznek. Pedig a magyarországi vízkészleteknek kb. „csak” a 70%-a kifogástalan minőségű, azaz kockázat nélkül itatható.

Hazánkban a nagyobb létszámú állatállományok ivóvízellátását szolgáló víz javarészt az adott telep saját fúrt kútjából származik. Tulajdonképpen a közműhálózatról való vízellátás aránya elhanyagolható. A fúrt kutak egy része mikrobiológiai (pl. kórokozó baktériumok) és kémiai (pl. magas vastartalom, kemény víz a benne oldott kalcium- és magnéziumsókkal) oldalról is „kifogásolható”. Amellett, hogy jelentős állategészségügyi kockázatot jelent, még az ivóvízrendszer technológiai elemeinek (pl. az itatószelepeknek) a meghibásodását is előidézheti.
A termelési időszakban és az állományváltások közötti szervizperiódusban javasolt tehát kiemelt figyelmet fordítani a telepre folyamatosan érkező, lehetséges biológiai kockázati „tényezőre”, az ivóvízre is. Az előbb leírtakat garantáltan alátámasztja, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az állatok vízfelvétele háromszorosa a takarmányfelvételnek. Amennyiben fúrt kútról biztosított az állattartó telep vízellátása, nagy eséllyel a telepi ivóvízrendszer és az ivóvíz fertőtlenítése nélkül megfelelő higiéniai státus nem érhető el. Javasolt évente két alkalommal mikrobiológiai és kémiai vízvizsgálatot végezni.

A mikrobiológiailag kifogásolható minőségű vízben lévő kórokozók nem csupán klinikai tüneteket is produkáló megbetegedéseket okoznak, hanem olyan szubklinikai problémákat is, melyek például az állatállomány fokozottabb energia- és tápanyag-felhasználásának következtében jelentősen redukálják a jövedelmezőségi mutatókat. A vízvezetékben az ivóvízhez időnként adagolt egyes gyógyhatású készítmények, szerves vivőanyagok stb. következtében egy nyálkás-ragacsos biofilm réteg kialakulása figyelhető meg. A biofilm komolyan befolyásolja az ivóvíz minőségét, hiszen a kórokozó mikroorganizmusok számára biztosítja az életben maradásukhoz és szaporodásukhoz nélkülözhetetlen közeget, ezáltal a mikróbák az ivóvizet folyamatosan fertőzhetik.

Az itatásra használt víz esetében a másik problémát a vízben jelenlévő, vízkeménységet okozó ionok okozzák, melyek idővel az ivóvízrendszer vízkövesedéséért felelnek. A szervetlen lerakódások a technológia meghibásodását idézhetik elő: blokkolják az itatószelepeket,
így „vízhiányt”, illetve a folyamatos csöpögéssel vízpazarlást okozhatnak, ami kihathat a vízfogyasztásra, az alomállapotra (az alom hamar „elúszik”, így gyakoribb alomcsere válik szükségessé), az istálló mikroklímájára (a magas ammóniatartalom irritálja az állatok nyálkahártyáját). Ezek a tényezők pedig végül az istálló mikrobiális terheltségének növekedéséhez, légúti és lábvégproblémákhoz, hasmenéshez, tehát a tartási körülmények romlásához vezetnek.

Abban az esetben, ha az ivóvíz nem a lakossági közműhálózatról érkezik, a fent leírt két probléma megoldására az ivóvízrendszer tisztítását-fertőtlenítését időszakonként el kell végezni, lehetőleg a turnusok között minden szervizperiódusban. Természetesen a termelési periódusban célszerű a komplett rendszert is karbantartani, és a tisztított rendszerbe kerülő vizet kezelni. Amennyiben az ismert mikrobiális probléma ellenére a vizet nem fertőtlenítik folyamatosan az állomány jelenlétében, akkor a nem megfelelő higiéniai státusú víz a rendszert újra és újra fertőzi. A korábban említett szervetlen és szerves szennyeződések felrakódásának megakadályozására az állattartóknak állomány jelenlétében is van lehetőségük az ivóvíz savanyításával. Egyrészt az ivóvízhez megfelelő koncentrációban adagolt ivóvíz-savanyító vegyszer csökkenti a víz kémhatását, így meggátolja, hogy a vízben lévő szervetlen alkotók (vízkő, vas) összefüggő, de porózus réteget alakítsanak ki a csőrendszer belső felületén. Tehát segít megelőzni a kémiai oldalról jelentkező problémákat. Másrészt a szerves savak (több szerves sav szinergikus hatásával) a pH-csökkentés révén bakteriosztatikus hatásúak, így gátolják a kórokozók további szaporodását. Az itatásra szánt víz savanyítását 5–5,5 pH-tartományba célszerű „belőni”, mert ezek az értékek még nem okoznak olyan mértékű ízváltozást, ami az állatok vízfelvételének csökkenéséhez vezetne. Az ivóvízkezelés e módja emellett pozitív emésztés-élettani hatást gyakorol az állatokra is, mert egyes kórokozó baktériumok (pl. Coliformok, Salmonellák, Campylobacter fajok) szaporodása már gátolt, ugyanakkor a tejsavtermelő baktériumok számára még optimális kémhatás-tartományt biztosít. Az ivóvíz-savanyító készítmény kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy lehetőleg algásodásgátló adalékot is tartalmazzon, így az élettanilag legkedvezőbb 5–5,5-ös pH-érték tartható. Ivóvíz-savanyítás céljára lehetőleg több szerves sav kombinációját tartalmazó vegyszer javasolható. Az ivóvíz savanyítása rendkívül jó eredménnyel alkalmazható például a választást követően a malacok battériára kerülésekor a hasmenésből eredő elhullásos esetek megelőzésére, valamint jelentős szerepe van a baromfiállományok szalmonella-mentesítésében.

Nyilvánvaló, hogy egészséges, megfelelő szinten termelő állatállomány kizárólag kifogástalan higiéniai státusú ivóvíz biztosításával nevelhető. Az ivóvízrendszer tisztításával-fertőtlenítésével és az ivóvíz kezelésével a sokak által elhanyagolt „takarmány”, a VÍZ is elfoglalhatja méltó helyét az állattartó telepeken. Higgyük el, bőségesen megéri a figyelmet!

Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BKT takes sport to BAUMA

BKT takes sport to BAUMA

In the outdoor area Atrium (Eingang Ost), BKT has set up BKT HOOPS, a game area dedicated to visitors and sport enthusiasts. Just by playing basketbal...

BKT giants at BAUMA

BKT giants at BAUMA

You cannot overlook the BKT tires at the upcoming Bauma. On display are EARTHMAX SR 468 in size 40.00 R 57 - by far the largest tire ever made by BKT...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06