2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az AGRITECHNICA kiállítás
díjazott újdonságai – II.

Agro Napló
A világ legnagyobb mezőgép seregszemléjén idén mintegy 390 újdonságot jelentettek be a kiállítók. Ezeket egy 37 fős szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai között 30 német és 7 külföldi neves, ismert szakember szerepelt. Az „újdonságbizottság” 4 arany- és 33 ezüstérmet ítélt oda a legsikeresebb innovációknak. Az aranyérmesekről előző számunkban adtunk hírt. Most a számos ezüstérmes újdonság közül a traktorokkal kapcsolatos fejlesztéseket ismertetjük.

Munkagép csatlakozás segítő

A John Deere újdonsága a traktor vezetőfülkéjén kívül (például a hátsó sárvédőn) elhelyezhető kapcsolótömb, amelyen lévő nyomógombokkal a traktor előre-hátra mozdítható. Ezzel nemcsak könnyebben, hanem biztonságosabban lehet a különböző munkagépeket a traktorra fel- és lekapcsolni, egyúttal jelentősen csökkenthető az ilyenkor fellépő balesetveszély is. A rendszer csak behúzott kéziféknél működik, így lejtős terepen is alkalmazható.


Cserélhető hidraulika gyorscsatlakozó tömb

A Fendt által kifejlesztett univerzális hidraulika gyorscsatlakozó kapcsolótömbre a felhasználói igények szerint felszerelhető a ½ és ¾ coll átmérőjű hagyományos (standard), vagy az újgenerációs, 5/8 collos Flatface (FFC) gyorscsatlakozó panel (blokk). Ez az újdonság lehetővé teszi a standard és az FFC csatlakozóblokk cseréjét. Ez a változat környezetbarát és energiatakarékos, mert egyrészt megakadályozza az olajfolyást, másrészt minimális az olajveszteség a nyomás alatti csatlakoztatáskor, illetve szétkapcsoláskor.


Automatikus TLT fordulatszám szabályozó

A Same Deutz-Fahr innovációja elsőként oldja meg a traktor teljesítményleadó tengely (TLT) fordulatszámának terhelés alatt történő automatikus megváltoztatását. Ezzel lehetséges a névleges és gazdaságos (Eco) közötti kardántengely fordulatszám motorterheléstől függő automatikus átkapcsolása. Az új vezérlőberendezés, különösen a változó üzemi körülmények esetén, bővíti a gazdaságos (üzemanyagtakarékos) Eco-TLT fordulatszám-tartományt.

Lintrac 90 traktor

Az osztrák Lindner traktorgyár és a német ZF hajtóműgyár közös fejlesztése a kormányozható hátsó híd, amellyel csökkenthető a traktor fordulási helyszükséglete, azaz nő a fordulékonysága. A négykerék kormányzás lehetősége hozzájárul a traktorral szerelt homlokrakodó jobb kihasználásához. Utóbbi funkciót segíti a 74 kW (100 LE) teljesítményre optimalizált Terramatic TMT 09 jelű fokozat nélküli sebességváltó is, amely a fűkaszák üzemeltetésénél is előnyös. Az egyszerű és kényelmes gépkezelést szolgálja a multifunkciós karral ellátott Ldrive vezérlőpult.


Megvan az idei magyar győztes

Az Axiál Kft. telephelyei az idei évben immáron nyolcadik alkalommal mérettettek meg a Service Award szempontrendszere alapján. 2013-ban a márciusban átadott zalaegerszegi bázis bizonyult a legjobbnak.


A versenyt 2001 óta minden évben az Agrartechnik német havilap írja ki. A szaklap Németország egyik legnívósabb mezőgazdasági, műszaki szakfolyóirata, amelynek elismertsége a díj színvonalát is növeli. A felmérést a saját maga és a lap főszerkesztője által összeállított szempontok alapján Franz-Joseph Borgmann úr végezte, aki többlépcsős, szigorú kritériumokkal „vizsgáztatta” a telephelyeket. Ebben az évben Magyarországon az Axiál Kft. zalaegerszegi telephelye nyerte el a díjat, melynek díjkiosztó gálájára 2014. január 10-én kerül sor Würzburgban, az LTU konferencián. A díjat Németország, Olaszország, Franciaország, Belgium, Svájc, Hollandia, Ausztria, Szlovákia, Románia és Magyarország kiemelkedő mezőgazdasági gép- és alkatrész forgalmazó, valamint szervizszolgáltatást nyújtó vállalkozásai kapják meg. A verseny lényege, hogy segítse a részt vevő cégeket a hiányosságaik kiküszöbölésében a hatékonyabb munkavégzés érdekében. A cél az, hogy a szolgáltatás és az ügyfélkezelés minél magasabb szinten valósuljon meg, közelebb kerüljön a vevői elvárásokhoz.

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/megvan-az-idei-magyar-gyoztes/

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!