Intelligens megoldások és új modellek a CLAAS-tól (x)

Agro Napló
Új kombájnmodelljei 2014-es bevezetését három intelligens, a gépkezelőt segítő rendszerrel fűszerezi meg a CLAAS. 

Megújult LEXION család

 LEXION 740

A 2014-es betakarítási szezonra a CLAAS kibővíti LEXION típuscsaládját az új LEXION 740-es modellel. A LEXION 740 a 294/400 kW/LE –s maximális teljesítményét (ECE R 120 szabvány szerint) egy 6 hengeres Caterpillar C9.3-es motor adja és nagyobb, 750-es testvéréhez hasonlóan 

10 000 literes magtartálytérfogattal (opcióként 9000 liter) és 1.420 mm széles APS cséplőrendszerrel rendelhető majd.

A LEXION család legfiatalabb tagjának bevezetését nemcsak a már sokat bizonyított APS HYBRID rendszerrel, hanem két intelligens megoldással is megkönnyíti a CLAAS: a törekterítő terítési irány állításával és a hátsó tengely abroncsnyomás szabályzásával.

Az automatikus terítési irány beállítása minden LEXION modellnél alapfelszereltségként rendelhető, amely az oldalszélnek és a lejtő dőlésének megfelelően automatikusan beállítja a pelyvaterítő szórási irányát. Két, a kombájn hátulján található világítás tartójára erősített elektromechanikus szenzor folyamatosan méri az oldalszelet és a lejtő dőlését. A mért adatok az ellenőrző rendszerbe kerülnek, amelyek a szalma- és törekterítőn található terelőlemezek oldalbeállítását irányítják, így a töreket mindig egyenletesen és pontosan teríti el a vágóasztal teljes munkaszélességén.

 Opcióként rendelhető majd az automatikus abroncsnyomást szabályozó rendszer mind az öt LEXION 700-as modellhez, amely a TERRA TRAC-kal szerelt mellső járószerkezet szintjére csökkenti a hátsó hídnál keletkező talajnyomás-terhelést.  A szántóföldön, a beállított talajnyomásnak köszönhetően csökken a talajtömörödés és a csúszás, a vonóerő pedig növekszik. Az automatikus abroncsnyomást szabályozó rendszer közúton nagyobb fokú vezetési stabilitást, a kisebb mértékű abroncskopást és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást biztosít. Az abroncsnyomást szabályozó rendszer beállításait a fülkében, a CEBIS terminálon keresztül tehetjük meg.

Megújuló LEXION-ok

 

GRAIN QUALITY CAMERA

A CLAAS GRAIN QUALITY CAMERA-t használva a gépkezelő egyidejűleg felmérheti a csépelendő termény minőségét és következtetéseket vonhat le arról, hogyan változtasson arató-cséplő gépe beállításain. Korábban, a csépelt termény minőségi vizsgálata vizuálisan, a magtartály ablakán keresztül történt, most már azonban mindez lehetséges lesz a CEBIS terminálon keresztül. A rendszerhez tartozik egy nagyfelbontású, színes fényképező is, amely a kombájn magfelhordójának tetején került rögzítésre, ahol bármely pillanatban pontos képeket készít a terményről a felvonóban. Ezekből a képekből a belső képkiértékelő szoftver kiszámolja a nem mag-elemeket, mint például a szalmát, pelyvát és toklászt csakúgy, mint a törtszemek mennyiségét. Ezeket az értékeket a program a CEBIS kijelzőjére küldi, ahol oszlopdiagramként, vagy valós képként jeleníti meg. Az alacsony terményminőséget színnel jelöli, illetve ha átlépi a határértékeket figyelmezteti a gépkezelőt. A GRAIN QUALITY CAMERA kezdetben csak a LEXION 780 és 770 modelleknél lesz rendelhető.

LEXION 750 TT

Új TERRA TRAC modellel készül a CLAAS a következő szezonra! Az új LEXION 750 TT-vel a CLAAS ismét a hevederes járószerkezettel szerelt kombájnok felé nyit. A CLAAS TERRA TRAC hevederes járószerkezet egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a hidro-pneumatikus rugózás, melynek köszönhetően csökkennek a lengések, a kombájn kanyarstabilitása jobb lesz, illetve biztosítja a gépkezelő nagyobb fokú kényelmét. Összehasonlítva a gumikerekes gépekkel, a hevederes járószerkezettel a talajt megkímélve arathat, illetve nagyobb vonóerővel rendelkezik a kombájn nedves körülményeknél és lejtőn (oldalmenetben).

Új összkerékhajtás a LEXION 600-as sorozatban

A LEXION 600-as sorozat egy új összkerékhajtást kapott, amelynél mindkét hidrosztatikus motor központilag került beépítésre a hídba. Ez a tervezési mód biztosítja a magasabb fokú hatékonyságot és több szabad teret eredményez a hídkonzoloknál. A megnövelt szabad térnek köszönhetően, ezeket a modelleknél is lehetőség nyílik nagyobb átmérőjű gumiabroncsok használatára. Ezen kívül, a kizárólag a 700-as modelleknél használatos központi zsírzó berendezés a 600-as széria szinte minden típusához is elérhető lesz.

TUCANO 420

A TUCANO híveinek hamarosan lehetőségük lesz az új TUCANO 420 elő szériás modellt megismerni. APS cséplő rendszere elismerésre méltó a cséplőrendszerben található gyorsítódobnak köszönhetően. A gyorsítódobbal 20 százalékos teljesítménynövekedést érhető el egy hagyományos cséplőrendszerrel rendelkező kombájnhoz képest, mialatt ugyanazt a mennyiségű üzemanyagot használják fel. A TUCANO 420 modell magtartálytérfogata 7500 liter, APS cséplőrendszere 1.320 mm széles, valamint maximális motorteljesítménye 175/238 kW/LE (ECE R 120 szabvány szerint).

AVERO 240

Az AVERO 240-essel a CLAAS az első olyan kombájnját mutatja be, amely megfelel a Stage IV (Tier 4) emissziós normának. Az AVERO 240-es típus a CLAAS APS cséplőrendszerrel és 4 szalmarázó ládával felszerelt kombájnja. Új és erősebb Perkins 1206F motorjának maximális teljesítménye 151/205 kW/LE (ECE R 120 szabvány szerint), amely így üzemanyag-felhasználás szempontjából gazdaságosabb, mint elődje. Tervezésének köszönhetően több szabad tér áll rendelkezésre a szalmarázó ládák felett, amely azt jelenti, hogy a hosszú szalma is könnyedén továbbítható. A jobb terményáramnak köszönhetően a vágási teljesítmény nő, amely az egész folyamat hatékonyságát növeli. A forgó hűtőkosár biztosítja a szükséges motorhűtést, valamint az alacsony karbantartási költségeket.  Emellett automata porelszívással dolgozik, amely lehetővé teszi a hűtőrendszerhez való könnyű hozzáférést.  Minden AVERO modell felszerelhető PROFI CAM-mal a törekterítőnél, amely a tolatáskor, illetve a törekterítőt és szalmaszecskázó megfigyelésekor válik hasznossá. Még nagyobb utazási kényelmet kínálnak az elektromosan beállítható visszapillantó tükrök, valamint a napsugárzást csökkentő lehúzható napellenzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!