Novemberi Gabonapiaci
helyzetjelentés

Agro Napló
Október harmadik dekádjának kezdetén kérdeztük Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettesét az aktuális adatokról és a kilátásokról.

A várakozásoknak megfelelően haladt októberben az őszi betakarítás. Először a burgonyát fejeztük be – közel 23 tonnás átlagot sikerült elérni a 17 300 ha idei vetőterületen. Várhatóan ezt követően a napraforgóval fogunk végezni, ahol a 2,5 tonnás átlagot nem érjük el a 600 ezer ha betakarított területen – ez sajnos kevesebb, mint amire számítottunk. A napraforgó ára is lement: ez idő tájt 80 ezer forint körüli árakról beszélünk (október közepén emelkedett egy pár ezer forinttal). Mivel a napraforgó az olaj komplementer terméke, ezért azzal is mozog az ára, s ebben látható pici áremelkedés.

A kukorica betakarítását – ha az időjárás nem romlik el – várhatóan november első dekádjában be tudjuk fejezni. A tavalyi katasztrofális termésmennyiséghez képest elfogadható, de jónak nem nevezhető 6–6,5 millió tonna körüli terméseredmény várható – amelyre idén is rányomja a bélyegét a tavalyi nagyon rossz eredmény.

A gabonaexport csendesen, de jól halad az országban – úgy tűnik, az esztendő végére jó évet fogunk zárni a kiszállítások mennyiségét tekintve. A nyugat-európai gazdatársaink még nem kezdték meg a betakarítást, ők később fejezik be a nyári aratást, és később kezdik az őszi betakarítást, vagyis náluk majdnem hogy összeér ez a két munka. Ahogy haladnak előre az őszi munkákkal, úgy érzékelhető egy árstabilizálódás, illetve pici áremelkedés a piacon. Ez azt jelenti, hogy búzában elérték a közel 195 eurót a telephelyi árak Nyugat-Európában. Ez már elfogadhatóbb ár lenne Magyarországon is, hogy ha nem terhelné a fuvardíj a kiszállításokat. Sajnos az E-útdíj 3-4 forintos tonna/kilométer áremelkedést okozott a gabonáknál, megdrágítva a kiszállítást.

A kukorica ára 174 euró fölött van, ez mintegy 15–20 eurós áremelkedés a piaci mélyponthoz képest, amely nyár végén volt, és biztató jel arra nézve, hogy a búza 200–210 euró közötti árszínvonalon tud stabilizálódni Nyugat-Európában a jövő hónap elejére – amit szeretnénk itthon mi is megkapni a terményekért. Jelenleg 45–47 ezer forintos árakat látni a jó búzára a piacon – s nagy kereslet ugyan nincs, de folyamatosan kötnek üzleteket a termelők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!