CIMBRIA MAGFELDOLGOZÓ TECHNOLÓGIA: KALÁSZOS VAGY FINOMMAG-TISZTÍTÁS

Agro Napló
Kételkedjen, ha azt hallja: minden általános tisztítógép alkalmas vetőmag tisztítására is! A vetőmagtisztítás magas szintű magfeldolgozást jelent. A kész vetőmag semmivel sem lehet rosszabb minőségű, mint a szemes formában asztalunkra vagy ételünkbe kerülő egyéb étkezési mag. El kell távolítani belőle a szennyező anyagokat, a port, a sérült vagy az esztétikailag hibás magokat, sőt a külső megjelenésre ép, de csíraképtelen magokat is.

A magtisztító gépeket működésük szerint több csoportba sorolhatjuk. Vannak méret szerinti, fajsúly, alak és szín szerinti osztályozók a magfelület tisztítására, és egyéb ritkábban alkalmazott berendezések. Egy kis ízelítő a CIMBRIA által gyártott különleges osztályozó gépekből: bársonyhenger, szalagos szeparátor, mágnesgép, kőkiválasztó, kefés tisztító, toklászoló, ponyvás tisztító.

A felsorolás fontossági sorrendnek is tekinthető, de általános érvényű szabály, hogy nem takaríthatjuk meg az előző tisztítási lépcsőt egy „szuperebb gép” megvásárlásával. Mindig a megvalósítani kívánt célhoz kell az eszközt kiválasztani, majd azokat sorba beépíteni a technológiába. A vetőmag-kikészítés Alfája a síkrostás tisztító. A vetőmagos tisztítógépek nagyban különböznek az általános kialakítású rostáktól. A vetőmagos gépek sokoldalúbbak, precízebbek, dupla szelelésre épülnek, kisebb magáramlási sebességet tesznek lehetővé. A kisebb teljesítmény dacára méretben mégsem kisebbek előtisztító társaiknál. Fogadjuk el, hogy a magtisztítás nem csak rostaperforáció kérdése!


Cimbria Delta vetőmagos tisztítógép munka közben. Triőrrel kiegészítve napraforgó és lucernatisztítás

Kalászos magok tisztítására ideális esetben elegendő egy jó vetőmagos Cimbria DELTA síkrosta és egy Cimbria HEID triőr kombinációja. Ezen túlmenően a feldolgozott kalászos mag csíraképességének fokozását már csak Cimbria HEID fajsúlyszeparátorral érhetjük el.

Apró- vagy finommagok (pl.: köles, lucerna, repce, olajretek, fűmag) feldolgozása során a szeparátor már követelmény. A technológiai sort remekül kiegészítik a Cimbria gépcsaládba tartozó SEA elektronikus (szín szerinti) osztályozó gépek.

Minden magfajtának meg van a saját, általános szennyezője, amelyek iránymutatók a feldolgozó gép kiválasztásánál.

A CIMBRIA HEID HUNGARIA Kft. a vetőmagok kikészítésében egyedülállóan nagy tapasztalattal rendelkezik, melyet készséggel állítjuk az Önök szolgálatába. Hívjanak bennünket bátran, mi segítünk!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdészeti fórumsorozatot tart a NAK

Erdészeti fórumsorozatot tart a NAK

Erdészeti tájékoztató fórumsorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptember 16. és november 4. között – közölte lapunkkal a köztestület...

Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Ebben a cikkben a fajta kiválasztásának fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Már az elején ki is emelnék két lényeges dolgot: fajtát mindig a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?