Az Agritechnica kiállítás díjazott újdonságai – I.

Agro Napló
Mindig nagy várakozás előzi meg azokat a mezőgép-fejlesztési eredményeket, amelyeket a világelső mezőgazdasági gépseregszemleként számon tartott Agritechnica kiállításon mutatnak be a gyártók, akik közül sokan vesznek részt a
kiállítás rangos pályázatán is. 

Idén 393 újdonságot bírált el a DLG független szakértői bizottsága, amely 37 innovációt tartott kiemelkedő jelentőségűnek. Ezeket 4 arany és 33 ezüstéremmel díjazták. Szinte mindegyik fejlesztésben az elektronikának, a szenzortechnikának és a szoftverfejlesztésnek jutott a főszerep, amelyek alkalmazásával javul a munka minősége, hatékonyabban, precízebben, környezetkímélőbben és költségtakarékosan végezhetők az egyes műveletek. Ez is azt bizonyítja, hogy napjainkban a mezőgépek fejlesztése is ugyanolyan intenzív, mint ami a járműiparra jellemző. Elsőként az aranyérmes termékeket mutatjuk be.


Claas online szimulátor kombájnokhoz, traktorokhoz

A Claas cég fejlesztése számítógép képernyőjén képes szemléltetni egy kombájn vagy egy traktor teljes üzemi viselkedését különböző üzemeltetési feltételek mellett. A gépkezelők önállóan, online, interaktív módon számítógépen gyakorolhatják a gép hatékony működtetését. Egy gyakorló program biztosítja, hogy a gépkezelő felkészüljön az idénymunkákra, és teljes mértékben kihasználja a kombájnban, illetve a traktorban rejlő műszaki lehetőségeket. Így a rutinosabb gépkezeléssel az egész szezonban jelentős munkaidő- és költségmegtakarítás érhető el.


Merlo Turbofarmer 40.7 hibrid hajtású teleszkópgémes rakodógép

A Merlo cég új konstrukciója az első hibrid üzemű mezőgazdasági erőgép, amely tisztán elektromos vagy dízel elektromos hajtással üzemeltethető. Elektromos üzemmódban 30 kWh kapacitású lítium akkumulátorral működik, amely hálózatról is tölthető.
Az úgynevezett hibrid üzemmódban a rakodógép működését dízelmotor biztosítja, ami egyidejűleg folyamatosan tölti az akkumulátort is. A rakodóval elektromos üzemmódban zárt térben hosszabb ideig lehet dolgozni, mivel nem kerül a levegőbe káros anyag. Hibrid üzemmódban a dízelmotor névleges teljesítménye – a rakodási teljesítmény korlátozása nélkül – akár felére is csökkenthető. Az üresjárati szakaszokban  tisztán elektromos hajtásra lehet váltani, és ebben az esetben is a dízelmotor mérsékelt igénybevétele miatt csökken a fogyasztása és a káros-
anyag-kibocsátása.


Rauch AXMAT automatikus szóráskép-beállító műtrágyaszóróhoz

A Rauch cégnek ez a világújdonságot jelentő automatikusan vezérelt műtrágya-kijuttató rendszere a műtrágya eloszlásának online mérésén alapuló, a műtrágya jellegéhez és a beállított munkaszélességhez igazodó, teljesen automatikus gépbeállítást tesz lehetővé. Mikrohullámú érzékelők segítségével pontos és egyenletes szórásképet biztosít. Az AXMAT radartechnika működését por, szennyeződés vagy időjárási körülmények nem befolyásolják. Használatával jelentősen javítható a szilárd műtrágya-kijuttatás hatékonysága, csökkenthető a környezetterhelés, amit a francia IRESTA vizsgáló intézet mérései is igazolnak.


Grimme AirSep pneumatikus szennyeződés leválasztó burgonyabetakarító géphez

A Grimme cég újdonsága egy perforált rezgő szállító padozat és azon keresztül áramoltatott túlnyomásos levegő kombinációjával kialakított pneumatikus szeparátor, amely a terményáram irányát, ezáltal a betakarítógép áteresztőképességét hátrányosan nem változtatja meg. A leválasztó szakaszon áthaladó gumók kíméletesen lebegnek, a nehezebb kövek és rögök pedig alulmaradva legördülnek.
A leválasztás minősége és teljesítménye a levegő mennyiségének és a szállító padozat dőlésének, illetve rezgési frekvenciájának függvénye. A berendezést egy kétsoros vontatott Grimme burgonyabetakarítóra szerelve mutatják be.


Következő számainkban folyamatosan ismertetjük a legérdekesebb ezüstérmes újdonságokat.

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58