Salmonella-mentesítési program a húshibrid-baromfi ágazatban.

Agro Napló
A salmonellózis az ember és az állatok szervezetében kialakuló olyan baktériumos fertõzés, mely lázas általános tünetekkel vagy csak hasmenés formájában jelentkezik. Gyakori az olyan kórforma is, amelyben tünetek nem alakulnak ki, a kórokozó a bélcsatornában elszaporodik és hosszú ideig tartó baktérium-hordozás és -ürítés alakul ki. Ez utóbbi azért is veszélyes, mert a látszólag egészséges, de baktérium-hordozó állatok továbbadják a fertõzést és feldolgozásuk révén az élemiszer útján a fogyasztó is megbetegedhet.
révén az élemiszer útján a fogyasztó is megbetegedhet. A salmonella-mentesítés illetve a baktériumok számának csökkentése világszerte a szakemberek figyelmének homlokterében van. Ez különösen fontos a baromfifélék tartása és feldolgozása során, mert ott fordulhat elő leggyakrabban a fertőződés.
Az ún. salmonella- mentesítési, -gyérítési program célja, hogy az ételfertőzések kialakulásának lehetőségét csökkentsük és emberi megbetegedést is előidéző baktériumoktól mentes baromfihús kerüljön feldolgozásra. A biztonságos baromfihús előállítását célzó magyarországi salmonella-mentesítési program 2001 évben felgyorsult. A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 15/2001.(III.3.) számú, az agrárgazdasági célok 2001. és 2002. évi költségvetési támogatásáról szóló rendelete 192.-195. §-ban elősegíti a salmonella-gyérítési program beindítását. A rendelet lehetővé teszi, hogy a salmonella-mentes vágócsirkét előállító termelők anyagi támogatást kapjanak. fizethető ki.
Salmonellózisok előfordulásakor a kórokozó baktérium az esetek többségében a Salmonella enteritidis (58 %), a S. typhi-murium (10 %), a S. hadar (4,9 %) és a S. infantis (4,9%). A fertőződés mintegy 70 %-a közvetlenül élelmiszertől ered, ahol leggyakoribb a baromfi eredetû élelmiszer (tojás, baromfihús) szerepe.
Az emberi megbetegedés (az ember szalmonellozisa) tünetmentes hordozás vagy lázas általános tünetek mellett gyomor- és bélgyulladás formájában alakul ki, ritkábban a tífuszhoz hasonló kórkép formájában zajlik le. A fertőzést követő 1-3 nap múlva láz, hányinger, hányás, hasi fájdalom jelentkezik, híg, nyálkás hasmenés alakul ki. A baktériumok véráramba jutásával járó esetekben (bakteriaemia) a salmonellák megtelepednek egyes szervekben, például torokgyulladást okozva (Varga János: Zoonozisok járványtana 1993).
A humán megbetegedés jelentősége mellett a Salmonella-mentesítés a baromfiállományok szempontjából is jelentős, hiszen a baromfit ugyanúgy megbetegíti, mint az embert – egyes állományokban súlyos kieséseket okozva. Mivel a baromfitenyésztők és -tartók célja az állományok kedvező állategészségügyi pozícióján kívül a megfelelő nyereség elérése is, ez a két tényező motiválta a termelőket arra, hogy a közegészségügyi probléma megelőzése mellett az eredményes felnevelésére is dolgozzanak ki programot. A fertőzött állományok felnevelése során jelentkező betegségek (bélgyulladás, fejlődésben visszamaradás, takarmányértékesítés romlása, ellenálló képesség romlása) együttesen alacsony szintû termelési hatékonyságot okoznak. Emellett az értékesítés problémái - amit a minőségbiztosítási rendszer ellenőrzési programjának beindítása is feltárt- is megoldásra várnak. A jelenlegi salmonella-gyérítési program önkéntes jelleggel azt célozza meg, hogy a vágásra kerülő állományok vizsgálatával információt szerezhessünk a baromfiállományok jelenlegi állategészségügyi helyzetéről. A laboratóriumokba beküldött és megvizsgált állományok vizsgálatai - ami nem terjed ki minden levágott állományra- azt mutatták, hogy hogy a fertőzöttség a 10-15 % -ot nem haladja meg. Ez az eredmény úgy értékelhető, hogy a letelepített naposbaromfi állományok Salmonella enteritidis-sel nem, vagy kis mértékben fertőzöttek, hiszen a naposbaromfi származási állománya igazoltan mentes, az importból érkező húshibrid nagyszülő- és szülő-állományok is fertőzésétől mentesek. Sajnos a letelepített naposbaromfi állományok az első 5 napban laboratóriumi vizsgálatra nem kerülnek ezért mentességük csak valószínûsíthető.
Remélhetőleg a nagyobb létszámú állományok tulajdonosai, vállalva ennek anyagi vonzatát, ezeket a vizsgálatokat elvégeztetik. Az első 5 napon belül történő vizsgálatok eredménye válasz adna arra a kérdésre, hogy pozitív esetben a származási állomány volt fertőzött, vagy a felnevelés során nem tartották be a higiéniai követelményeket és az okozott fertőzést a vágás idejére.
Még ez évben valószínûleg – a vonatkozó rendelet megjelenésével- megkezdődik a baromfi törzsállományok kötelező jellegû salmonella-mentesítése. A jelenleg mûködő salmonella- gyérítési programban a termelő támogatást kap, ha állománya (állománynak számít az egy légtérben tartott baromfi) állategészségügyi intézeti vagy állomási laboratóriumban történt vizsgálat alapján mentes. Ennek igazolásával, valamint az átadási jegyzékkel az illetékes adóhatóságnál igényelhető a támogatás, melynek összege 3 forint/élőtesttömeg kg.
Dr. Nemes Zoltán
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!