2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Ha nincs elegendõ fedezet - segít a hitelgarancia

Agro Napló
Korszerû gazdálkodás nem képzelhetõ el hitel nélkül. A hitelhez viszont megfelelõ fedezettel kell rendelkeznie a vállalkozónak. A vállalkozó - különösen, ha kezdõ, vagy nagyobb arányú fejlesztésbe kezd - a legtöbb esetben nem rendelkezik a pénzintézetek által megkövetelt fedezettel.
A kör itt bezárul.
Vagy bezárulna..., ha nem alakult volna ki a banki infrastruktúra immár szerves részét képező szolgáltatás, a hitelgarancia. Ha a vállalkozó nem rendelkezik elegendő fedezettel, akkor a hiányzó részre a garancia intézmények - néhány százalékos garanciadíj ellenében garanciát vállalnak. Különösen nagy jelentősége volt ennek az intézménynek a rendszerváltást követő időszakban, amikor kevés tőkével indultak a vállalkozások, ugyancsak fontos a vidéki vállalkozók esetében, akik az átlagosnál kevesebb fedezettel rendelkeznek.
Itt segít az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány. Célja az agrárgazdaság és a vidékfejlesztés területén mûködő kis- és középvállalkozók hitelképességének növelése, a pénzügyi életképesség biztosítása, a hitelhez jutás feltételeinek javítása hitelgarancia segítségével. Az "agrár-vállalkozás" név megtévesztő lehet, ha csak a szûken vett mezőgazdaságra és élelmiszer feldolgozásra gondolunk. Az alapítvány a vidékfejlesztést segítendő minden olyan vállalkozás hitelfelvételéhez nyújt garanciát, amely a vidék gyarapítását, lakosság megtartó képességét szolgálja, legyen szó az infrastruktúra fejlesztéséről, orvosi rendelő nyitásáról, autójavító mûhely létesítéséről stb.
A kis- és közepes vállalkozás jelen esetben azt jelenti, hogy az alkalmazottak száma legfeljebb 250 fő lehet, a garantálható kölcsön felső határa pedig 120 millió forint. Alsó határok természetesen nincsenek. Lehetőség van arra is, hogy a vállalkozó kérheti a maximált összeg felső határát meghaladó hitel egy részének (részhitel) garantálását is. Az alapítvány nem vállal a teljes összegig kockázatot. A kockázatvállalás mértéke a következő:
5 millió Ft összegig maximum 90 %
5-10 millió Ft között maximum 80 %
10-120 millió Ft között maximum 50 %
Fiatal agrárvállalkozók esetén:
20 millió Ft-ig maximum 80 %
20-30 millió Ft között maximum 60 %
Az alapítvány kockázatvállalásának alsó határa 20 %. A hitelgarancia díj mértéke a garantált hitelösszegtől és a futamidőtől függően változik.
táblázat A díjat arányosan növelni kell, ha a hitelgarancia mértéke az 50 %-ot meghaladja. 20 millió forint alatti hiteleknél a díj 50 %-át a költségvetés fizeti, a vállalkozónak csak a díj felét kell kifizetni, a másik részt az alapítvány közvetlenül a Gazdasági Minisztérium felé számolja el.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!