Crystal - az IQ a szõlõ védelmében lisztharmat ellen

Agro Napló
Az enyhe tél és a párás, csapadékosnak ígérkezõ idei évjárat egy esetleges meleg idõvel párosulva a lisztharmat erõteljes fertõzését idézheti elõ a szõlõültetvényekben. A rendelkezésre álló felszívódó szerek közül olyan nagy hatékonyságú készítményre van szükség, amelynek hatóanyaga és hatásmódja új, a rezisztencia megjelenése pedig kizárt. Ilyen készítmény a CRYSTAL (quinoxifen) lisztharmatölõ szer. A teljesen újszerû biológiai hatásmechanizmus kizárja a lisztharmattal szembeni rezisztencia kialakulásának lehetõségét. (Laboratóriumi kísérletek bizonyították, hogy a CRYSTAL lisztharmat elleni több százszori alkalmazása sem vezetett a hatékonyság csökkenésének legkisebb jeléhez sem.)
A lisztharmat száraz meleg időjárás esetén gyakorlatilag a teljes vegetáció ideje alatt fertőzhet. A CRYSTAL tartós és hatékony védelmet nyújt, biztonságot és megbízható hatásosságot a másodlagos fertőzések ellen.
A lisztharmat elleni védekezésnél alapvető követelmény, a biztos felületi kötődés és a tökéletes borítás. A kijuttatott CRYSTAL 1 órán belül erősen kötődik a levél és a bogyó viaszrétegéhez, így nem mossa le az eső. A Crystal fő erőssége a különleges hatásmódjában rejlik. A lisztharmat járvány létrejöttéért a nagy tömegben fejlődő spórák (tudományos nevén konídiumok) a felelősek. A spóra a szőlő levelére jutva csírázni kezd (1. Kép). Ezután szívó hifákat bocsát a növény sejtjeibe (2. Kép). A szívó hifák kifejlődése előtt a gomba különböző bonyolult vegyi folyamatokon keresztül „megkérdezi” a növényt, hogy a vajon szőlővel van e dolga. Ha a spóra nem szőlő növényre került, nem történik meg a fertőzés, ezért nem támadja meg például a gabona lisztharmat a szőlőt. Ha a növény válasza igen, a lisztharmat megtámadja a szőlőt, elhatalmasodik a fertőzés (3. Kép) és végül az újabb spórák tovább erősítik a járvány kialakulását (4. kép). Ez a folyamat kedvező időjárás esetén 5-6 napot vesz igénybe. A lisztharmat ellen használt készítmények túlnyomó többsége magára a gombára hat, tehát a fertőzés megtörténte után állítja le a lisztharmat életfunkcióit (2-3 kép). A Crystal hatóanyaga viszont magát a fertőzés létrejöttét akadályozza meg. Mikor a gomba spórája megkérdezi a növényt, hogy szőlőre került e, a Crystallal kezelt felületen a növény válasza nemleges lesz és nem történik meg a fertőzés. A Crystal szabályszerûen „átrázza” a lisztharmatot! A gomba csírája tovább nő és próbálkozik a bejutással, végül a tartalék tápanyagai elfogynak és a csírázó spóra elpusztul. Ezért az IQ = Inteligens Quinoxifen, a Crystal az intelligens megoldás lisztharmat ellen.
A CRYSTAL csak preventív, megelőző kezelésként használható, kipermetezése előtt az elsődleges lisztharmat fertőzéseket el kell pusztítani. A CRYSTAL blokk előtt alapozzuk meg a lisztharmat elleni védelmet: indító kezelésként dinokap, kén, erős fertőzés esetén a virágzást megelőzően felszívódó készítmény, pl. Rubigan (0,3 l/ha) alkalmazásával. A gyakorlatban elterjedt 10-14 napos permetezési fordulóban a CRYSTAL dózisa 0,2 l/ha. A CRYSTAL felhasználása blokkban történjen: a virágzás kezdetétől minimum 3 egymás utáni CRYSTAL kezelés javasolt. Technológiai ajánlat lisztharmat ellen:
1. - rügyfakadás: kéntartalmú szer, vagy dinokap
2. - hajtásnövekedés: kén, dinokap vagy Rubigan 12 EC 0,3 l/ha 3.-4.-5.
- virágzás előtt-bogyókötődés-fürtzáródás: CRYSTAL 0,2 l/ha 6.-7.
- zsendülés-érés előtt: kén, dinokap
A CRYSTAL hektárköltsége 2500-2800 Ft/ha, jól keverhető más gomba-, rovar-, atkaölő szerekkel és lombtrágyával. Az Al-foszetil hatóanyagú készítményekkel (Mikal, Aliett) nem keverhető. A készítmény nem befolyásolja az erjedést, szermaradék nem mutatható ki a borban, ennek feltétele, hogy az utolsó permetezés és a szüret között legalább 42 nap elteljen. Forgalmi kategória: I. Kiszerelése: 1 liter.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?