„Örülök, hogy a Prémiumot etethetem!”

Agro Napló
A bágyogszováti Horváth Albert gazdasága családi vállalkozás keretében mûködik. Jelentõsebb létszámú sertéstartással 1996 óta foglalkoznak, míg korábban szarvasmarhákat is tartottak. A jelenlegi állomány 10 koca + szaporulata, ami kb. 130-150 hízót jelent.
Bábolna: Horváth úr, mióta etet bábolnai takarmányt, ill. Prémium sertéskoncentrátumot ?
Horváth A.: A család már a kezdetektől fogva bábolnai takarmányt etet, amellyel elégedettek vagyunk és a cég törzsvásárlói közé tartozunk. Általában havi 8-10 mázsa PRÉMIUM sertéskoncentrátumot vásárolunk, korábban a standard koncentrátumot vettük. Mivel kocát is tartunk, így a teljes termékválasztékot ismerjük, és tökéletesen elégedettek vagyunk a termékekkel. Nemcsak felhasználóként, de takarmányboltosként is nyugodtan állíthatjuk, hogy jó a híre a környéken a bábolnai termékeknek.
Bábolna: Miért döntött a Prémium koncentrátumok mellett? Horváth A.: Korábban is bábolnai koncentrátumot használtunk, de a másfél éve bevezetett új termék már rövid idő múlva láthatóan nagyobb súlygyarapodást eredményezett. Az állatok szívesen fogyasztják a finom aromájú takarmányt, melytől 6-7 hónapra nagyon jó vágóértéket kapnak. A család általában 53-57 % közötti színhús kihozatalt tud elérni a hízóival. Örülök, hogy a Prémiumot etethetem! Bábolna: Hogyan használja a Prémium termékeket? Horváth A.: Száraz takarmányként, ill. az anyaállatnál moslékolva + koca koncentrátumot adok hozzá. A koncentrátumot a javasolt százalékban használjuk, ezen sosem spórolunk, mert egyből megérezné az állomány. A gyengébb kocáknál 1-2 %-kal olykor túllépjük a javasolt értékeket.
Bábolna: Mondana néhány termelési eredményt? Horváth A.: Természetesen. Ahogy már említettem 10 kocát tartok, 6 hetesen választom a malacokat. 8-10 hetes korra 25-30 kg-osak az állatok, 180-190 napra 115-120 kg-ig hizlalom őket. A fajlagos takarmányfelhasználás 3,5-3,7 kg/kg.
Bábolna: Milyen az állomány egészségi állapota? Horváth A.: Az állomány egészséges, állandó felügyelet alatt állnak. A hízókat bárki megtekintheti, de az anyaállatokhoz csak a családtagok járhatnak. Az elhullás nagyon ritka, egészségügyi problémák nem jellemzőek. Az állatorvossal jó a kapcsolatunk, és mivel már többéves gyakorlattal rendelkezem a kisebb gondokat saját magam ellátom.
Bábolna: Kap-e szakmai támogatást a cégtől? Horváth A.: Igen, Kóbor Lajos, a cég régióvezetője gyakori vendég nálunk, bár inkább kollégának nevezném, mint vendégnek. A takarmányozással kapcsolatos kérdéseimet közösen mindig megoldjuk. A cég szerencsére az egyre szükségesebb marketing munkára is áldoz, így pl. a folyamatos akciók nagy segítséget nyújtanak a termékek értékesítésében.
Bábolna: Milyen plussz szolgáltatást kap Bábolnától, amely kellemesebbé teszi a munkáját?
Horváth A.: Az előbb említett marketing támogatás keretében a cég ellát többek közt szórólapokkal, boltos eszközökkel (boltos tábla, zászló, megállító tábla, árjegyzék és nyitva tartás tábla), ajándéktárgyakkal. A Prémium sertéskoncentrátumok bevezetését egy országos akció is támogatta, amely nagyon népszerû volt a mi környékünkön is. Sajnos nem mi nyertük meg az Opel kisáruszállítót, de a fél évvel ezelőtt induló Pont Bábolna pontgyûjtő nyereményakcióban most mindenki nyer. Itt a zsákokban lévő pontokat kell összegyûjteni és azokat be lehet váltani különböző értékes ajándékokra. Úgy tudom, hogy a cég majdnem minden terméke részt vesz az akcióban. Érdemes gyûjteni, hiszen nem kerül semmibe, és itt mindenki nyer. Bábolna: Mik a tervei a jövőben?
Horváth A.: Az idén bővíteni kívánjuk a létszámot kb. 80-100 hízóval, de ehhez új ólakat fogunk építeni. Kicsit aggódunk a mostani agrárhelyzet miatt, de optimisták vagyunk. Bízunk benne, hogy a család a jövőben is folytatni tudja a sertéstenyésztést, természetesen bábolnai takarmánnyal!
Bábolna: Horváth úr, köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állt, és további eredményes munkát kívánunk!
A cikk végére kerüljön be a logonk és a cégadatok:
Bábolna Takarmányipari Kft.
2942 Nagyigmánd, Pf. 16
Tel./Fax: 34/356-623, 34/356-605
e-mail: info@btakipar.hu
www.babolnatakarmany.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!