2024. május 5. vasárnap Györgyi

Mûanyagtartályok borászati értékelése

Agro Napló
A mûanyag edények és eszközök borászati alkalmazása a szürettõl a kész borok tárolásáig elõfordul és elterjedt, jól lehet a különbözõ mûanyagok jelentõs eltéréseket, mutatnak. Elsõként említeném az üvegszállal erõsített polisztirol tartályokat, melyekbõl még a 70-es években több hazai nagyüzem vásárolt jelentõs mennyiséget és szabad térben kialakított erjesztõ és kezelõ tartályként alkalmazták ezeket. Sajnos figyelmen kívül hagyták azt a sajátosságot, hogy a tartálykészítéshez felhasznált mûgyanta érzékeny az UV sugárzásra emiatt a mûanyag öregszik sérülékennyé válik
Így fordult elő, hogy ezeket a szabadtéri tartályokat 10-15 év elteltével ki kellett selejtezni, mert a tartályok megrepedeztek és a bennük tárolt bor esetleg elfogyott. Természetesen az ilyen típusú edények is hosszabb ideig alkalmazhatók, ha zárt térben, állandó hőmérsékleten használják vagy fényvédő festékbe bevonattal, látják el. A legmegbízhatóbb mûanyagtartályok poli-propilénből készülnek, amely jól alakítható, hegeszthető, hőtûrése is megfelelő, mivel 100-120Co -s hőhatást is kibír, így tehát forró vízzel is tisztíthatják. Nagy előnye a polipropilén edényzetnek, hogy a gázáteresztő képessége nullával egyenlő, emiatt a bor oxidáció elleni védelmét jól szolgálja, ha a tárolóedényt feltöltött állapotban tartjuk vagy esetleg az átmenetileg darabban lévő bor felszíne fölé védőgázként CO2-ot engedünk.
Megjegyzendő, hogy a polipropilénből készült boroskannában történő tárolásnál a borfelszín feletti légtér jelentősen veszélyezteti a borok frissességét, ezért csupán szállításra, illetve nagyon rövid ideig tartó tárolásra használhatók. Ugyanígy ítélhető meg a polietilén kannák alkalmazása, de további hátrányként említendő meg, hogy a polietilén oxigénáteresztő képessége igen jelentős, ezért bennük a bor rövid idejû tárolása is magában hordozza az oxidáció veszélyét.
Az új mûanyag edények tisztítása 0, 8-1%-os szódás mosást majd tiszta vizes öblítést igényel csupán és általában előnyösnek mondható, hogy a tisztításuk viszonylag egyszerû. Az átmenetileg üresen tartott mûanyag edények nem igényelnek kénezést és egyéb fertőtlenítést. Megjegyzendő azonban hogy egyes edénytípusok -főleg a polietilén mûanyagkannák- igen érzékenyek a szaghibákra, így ha véletlenül hibás beteg bor szállítására használták, vagy gondatlan kezelés esetén penészes illetve dohos lett a kanna, sajnos nem hozható rendbe.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!