Kocák ellés körüli takarmányozása

Agro Napló
Az ellés és az ellés utáni egy hónap a kocák termelési periódusaiban duplán is a legfontosabb, egyrészt ekkor dõl el hogy hány darab életképes utódot hoznak a világra és hogy milyen malacnevelõ képességekkel és tulajdonságokkal bírnak, másrészt fel kell készülniük a következõ fogamzásra. Mindkét „feladat” takarmányozástani szempontból az ad libitum adagolást indokolja, megerõsítve ezt azzal hogy a koca ezen idõszakban nem tud annyi szárazanyagot felvenni, amely maximálisan kielégítené azt az igényt hogy a legalább 10-es alomnagyságot felnevelje, és a kondícióból se veszítsen. Utóbbi természetesen azért fontos a számunkra, mert egy lezsarolt kocától ne várjunk búgást, és jó inplantálódást.
A szoptatós koca táplálóanyag szükségletét két dolog befolyásolja: a termelt tej mennyisége, és az élőtömeg (az életfenntartó takarmányhányad miatt. A koca tejtermelését az alomszám, a laktációs stádium, a koca életkora és genetikája határozza meg. Természetesen a növekvő alomszámmal nő a tejtermelés is. A laktáció csúcsát a koca a szoptatás 3-4. hetében éri el. A kocák tejtermelése a 2. és 3. laktációban a legnagyobb, majd fokozatosan csökken. Takarmányozástani szemszögből a szoptatós kocatápnak a következő tulajdonságokkal kell bírnia: rendelkezzen megfelelő mértékû energia és additív zsírtartalommal, megfelelő aminosav garnitúrával, és kielégítő vitamin és ásványi anyag tartalommal. Egy átlagos szoptatós kocatáppal szemben a következő paramétereket támasztjuk: táblázat
Most nézzük meg, hogy milyen receptúra szükségeltetik ezen paraméterekhez. Az aminosavaknál az általam megadott minimumra optimalizáltam. Kétféle receptúrát mutatok be azért, hogy érzékeltessem a premixek beltartalmi különbségének a hatását a tápokra. A PRK 112 szoptatós koca komplett premix jelen esetben egy alacsonyabb beltartalmi paraméterekkel rendelkező premix, természetesen alacsonyabb árral is. Szemben a PN 112 szoptatós koca komplett premix amely magasabb szintetikus aminosav tartalommal és természetesen magasabb árral is rendelkezik. Mindkét premix 4%-os bekeverésû. A PN 112 premix kifejlesztésénél az volt a cél, hogy a szoptatós koca tápból kerüljön ki az állati fehérje, viszont az aminosav szint megmaradjon. A receptúrák optimalizálásánál I.osztályú hipro szójadarát, és I.osztályú 64%-os nyersfehérje tartalommal rendelkező hallisztet használtam. Az energia és az additív zsír kielégítésére 40%-os zsírtartalmú zsírport ajánlottam fel a számítógépnek.
táblázat

(* eltérés az általam megadott korlátoktól)
A számított értékeknél (a tápok beltartalmánál) csak két helyen ütközött a számítógép korlátokba, az I. számú szoptatós kocatáp az előírt metionin és triptofán igényt nem tudta kielégíteni ezen számításban. A magyarázat erre roppant egyszerû, csak a PN 112 premix tartalmazott szintetikus DL metionint, és a halliszt relatíve nem tartalmaz annyit belőle. A szakavatott szemek rögtön észreveszik, hogy valószínûleg az I. számú táp ára annak ellenére, hogy némely aminosav tekintetében alacsonyabb paraméterekkel rendelkezik, magasabb. Ez köszönhető a magas bekeverési arányú (6,3%) hallisztnek, de a gyakorlatban ennyi halliszt alkalmazását nem tartom indokoltnak a szoptatós kocatápokba még akkor sem, ha a premixünk gyenge a szintetikus aminosavakban. Zsírporból az optimalizáló program azért nem igényelt nagyobb bekeverési hányadot, mert a táp nagy mennyiségû kukoricát tartalmazhatott, másrészt az I.o. szójadarát alkalmaztam amely energiatartalomban magasabb mint a 46%-os II.o. szójadara az alacsonyabb nyersrost tartalomnak köszönhetően. Mivel a tejtermelés jelentős energia és fehérjehányadot vesz el az állattól, célszerû azt gondolnunk hogy a többlet termelés többlet energiaigénnyel is társul Ez így van, a szoptatós kocatápok vitaminszintjeit ajánlatos magasra tenni. Az ajánlott vitaminszintek a következők:
Minimum Maximum
A vitamin: (NE/kg) 10000 15000
D vitamin: (NE/kg) 1400 1800
E vitamin: (mg/kg) 50 70
Remélem ezen cikkem egy kicsit betekintést nyújtott a szoptatós koca takarmányozásába azoknak is, akik kevésbé érdeklődnek a takarmányozás mélyebb rejtelmei iránt. A következő hónapban ugyanezen időszakot veszem nagyító alá, csak a malacok oldaláról.
Muzsek András
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03