Az embrióátültetés jelentõsége és lehetõségei

Agro Napló
A háziállatok mesterséges termékenyítését a jól bevált módszerekkel évtizedek óta végzik a mesterséges termékenyítõ állomások és az inszeminátor szakemberek. Az elmúlt 15 évben ennek továbbfejlesztéseként egy új szaporítási eljárás alakult ki: az embrióátültetés, nemzetközi elnevezéssel embrió-transzfer (E.T.).

A mesterséges termékenyítéshez a jó teljesítményt nyújtó, genetikailag kiváló eredményû, igazolt származású és örökítőképességû apaállat szükséges. Ezek bírálatát a tenyésztő szervezetek és a tenyésztő hatóság (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet) végzi, és ők adják ki azokat a “jogosítványokat” is, melyek meglétét tenyészállatok értékesítéséhez törvény is előír.

A jó adottságú nőivarú állatok megvásárlása, azok szállítása, szaporítása jelentős feladatokat ró az állattartóra. A szállítási költségek mellett az állategészségügyi előkészítés, a szükséges vizsgálatok és védőoltások jelentősen emelik az árat, és emellett korlátozott számú tenyészállat értékesítését teszik lehetővé – figyelembe véve a növendék állatok fejlődési idejét és a természetes szaporítás biológiai korlátait.

Az embrióátültetés ezeket a nehézségeket és akadályokat segít csökkenteni. Lényege, hogy a termelésre, küllemre, genetikailag legjobb egyedeket, donorokat egy előzetes hormonkezelésnek vetnek alá. Hatására több petesejt válik le (szuperovuláció), szarvasmarha esetében átlagosan 10 pete érik meg egy helyett. Az így előkezelt állatokat kimagaslóan jó apaállattal termékenyítik, majd hét nappal a termékenyítés után a megtermékenyült és fejlődésnek indult embriókat – az osztódás 100-150 sejtes szakaszában – speciális berendezéssel kimossák a donor anya méhéből.

Átlagosan 6-7 embrió alkalmas ezt követően az azonnali átültetésre, vagy különleges fagyasztási eljárással korlátlan ideig történő tárolásra.

A fagyasztott és ún. mûszalmába helyezett embriók a világ bármely pontjára szállíthatók és ott beültethetők. Megtakaríthatók ezzel a módszerrel azok a jelentős költségek, melyek tenyészállatok export-import szállítása során merülnek fel. Az eljárás és a tenyészállat-értékesítés ilyen módja kiküszöböli az állategészségügyi problémák jelentős részét is.

Az embrióátültetés biotechnológiai módszerét a holstein- friz szarvasmarha tenyésztők már széles körben alkalmazzák. Az eljárást egy donornál 60 naponként, mintegy 10 alkalommal meg lehet ismételni. Egy tehén után az átlagos szaporulat évente 20-30 borjú is lehet. Ismertek azonban olyan kimagasló termelésû egyedek, mint egy Baranya megyei gazdaság tehene, mely egy év alatt 120 embriót termelt. Az embriókat bármely azonos fajba tartozó recipiens (béranya) állat képes kihordani és természetes úton a világra hozni. Például Brazíliában zebuk hordják ki a hazánkból megvásárolt embriót.

Az eljárás a mai hazai gazdasági viszonyok között elsősorban nagyértékû tenyészállatok előállítását szolgálja, de lehetővé teszi akár magánemberek, hobby-állattartók részére is egy kiváló párosítású utód azonnali megvételét a világ bármely tájáról.

Zubor Tibor
– Embrió Kft., Pécs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?