A kutyák tenyésztése

Agro Napló
Tenyészállat kiválasztás szempontjai A kutyatenyésztés egy nagyon szerteágazó és sok ismeretanyagot igénylõ szakma és hivatás, melyet ezen cikk keretein belül csak röviden összefoglalok, állatorvosi szempontból közelítek meg.
A kutyatenyésztés
A tényleges tenyésztői munka megkezdése előtt célszerû elméleti alapozással kezdeni. Tájékoztatók, ismeretterjesztő újságok és kutyatenyésztéssel foglalkozó könyvek tanulmányozását javaslom. Az elméleti tudás megszerzését, élő tapasztalattal rendelkező tenyésztők tanácsaival és kutyákkal foglalkozó kisállat praxisban jártas állatorvos tanácsaival egészítsük ki. Az elméleti ráhangolódást követően nagyon fontos felmérni saját lehetőségeinket. Mennyi időt és energiát szeretnénk tenyésztésre fordítani? A kiállítások látogatása, tenyész szemlék, klubtagsági díjak, törzskönyvek stb. Tapasztalatom szerint érdemes kezdőnek lehetőleg egy kutyafajtával kezdeni a tenyésztést. Lehetőleg egy olyan fajtával, melynek tartása, takarmányozása és egészségügyi ellátása egyszerû és viszonylag problémamentes; így értékes tapasztalatokra tesznek szert.
Ezért nagyon fontos a fajta kiválasztása. A tenyészállat megvásárlása előtt gondoskodjunk annak megfelelő elhelyezéséről, ha van lehetőség rá külön ellető helyről és arról, hogy ezek a helyek a kutya méretének, mozgásigényének megfeleljenek. Az ebek tartózkodási helye és ellető helye könnyen tisztítható és fertőtleníthető legyen.
A kutya tartás-tenyésztés helyi szabályairól már a vásárlás előtt a helyi önkormányzatnál érdeklődjünk. Több kellemetlenséget elkerülhetünk így. A tenyészállat megvásárlása előtt érdeklődjünk a kiszemelt fajta tenyésztőinél, fajta klubokban, kutyás újságok hirdetései stb. alapján. Javaslom leinformálható és megbízható, több éve tenyésztő szakembertől vásároljunk kiskutyát vagy fiatal szukát. Ellenőrizzük a kutya törzskönyvét, tetoválási számát (ha látható) és oltási bizonyítványát. Érdeklődjünk ősei, főleg a szülők, nagyszülők felől, kérdezzünk rá az ősök betegségeire (pl.: dysplazia, rejtett here, nyitott gerinc), az ősök által hozott alomszámra.
Egészséges, jól fejlett, rendellenességet nem mutató kölyköt válasszunk. (Tapasztalt tanácsadó segítségül hívása nem szégyen). Kössünk az eladóval írásbeli adás-vételi szerződést, melyben leírjuk, hogy kifejezetten tenyésztési célra vásároljuk az ebet. Ez fontos, mivel egyes hibák és rendellenességek a vásárlás pillanatában nem mutatkoznak meg (süketség, rejtett here) Ezért később jogosan kérhetünk kárenyhítést. Amit mi is ellenőrizhetünk a kutyán külső megtekintéssel: szeme színe, fogai állása, harapása, fogak száma, bőr és szőr állapota, köldöke, a végtagok állása, külső nemi szervek megléte vagy hiánya. A hallás és látás megítélése nem mindig egyszerû feladat, de próbáljuk lehetőség szerint megítélni azt. Főleg olyan fajtáknál, ahol a süketség öröklődő bántalom pl.: argentin dogok.
Fiatal szukák esetén érdeklődjünk ellett-e már az állat, hányat ellett, hogyan folyt le a szülés, voltak-e problémák? Császármetszés vagy egyéb állatorvosi segítségnyújtás történt-e? Ellenőrizzük a kutya hasát a has középvonalánál, látunk-e mûtési heget vagy egyéb elváltozást. A vételár kifizetése előtt, ha van mód rá vizsgáltassuk meg a kutyát kisállat praxisban mûködő állatorvossal. Ezt követően többé-kevésbé biztosak lehetünk abban, hogy egy egészséges kutyát vásároltunk, ami képes lesz fajtájának külső és belső tulajdonságait reprodukálni. (A tenyészállat felnevelése egy külön szakmai cikk témája lesz) A nemi érettséget a szuka 6-9 hónapos korban éri el, amit az első tüzelés jelez. Kisebb testû fajtákban korábban, nagyobb testû fajtákban később jelentkezik. A tenyészérettség szaporításra való alkalmasságot jelent, ami általában a második, harmadik tüzelés idejével, és a fajtára jellemző testtömeg elérésével esik egybe. A kan kutya az ivarérettséget 7-10 hónapos korban, a tenyészérettséget kb. 12-18 hónapos korban éri el. Ebben az életkorban érdemes a tenyészállatot tenyész szemlére vagy kiállításra elvinni, bemutatni. A kutya általában évente kétszer tüzel. Leggyakoribb a tavaszi és az őszi tüzelés. Átlagosan 6 hónap telik el két tüzelés (ivarzás) között, de ettől lehetnek egyedi eltérések. Az ivari ciklus négy jól elkülöníthető részre osztható. Elő ivarzás (prooestrus) kb. 9 nap
Ivarzás (oestrus) kb. 4-5 nap
Sárga test fázis (metoestrus) 2 hónap
Nyugalmi periódus (dioestrus) 4 hónap
A szuka kutya az ivarzási szakaszban tenyészthető legsikeresebben. Ennek a szakasznak pontos meghatározása kulcsfontosságú a tenyésztés szempontjából. Tudományos módszerekkel vagy egyszerû házi eszközökkel is megállapítható a megfelelő időpont. A ciklus diagnosztikája, hüvely citológiai (kenet) vizsgálattal, hormonális vizsgálatokkal, a hüvely elektromos ellenállásának vizsgálatával pontosan meghatározható. Tapasztalt fedező kanok is jól jelzik a megfelelő időpontot, ezen kívül támpontot adhat az állat viselkedése, tûrési reflex kialakulása, a hüvelyváladék színe, állaga stb. A fedeztetésre használt kan kutya leellenőrzése is fontos: Törzskönyv ellenőrzése Oltási könyv ellenőrzése Egészségi állapot megszemlélése Örökítő képesség (utódok alapján pl.: kiállítási eredmények) Külső nemi szervek állapotának megtekintése (herék, pénisz) Sperma vizsgálata Csak egészséges, lehetőleg ne közeli rokonságban lévő ebbel fedeztessünk, a később megszületendő kiskutyák egészsége érdekében. Ha lehetőség van rá legalább kétszer fedeztessünk 2-3 napos időközökkel. A fedeztetések időpontját gondosan jegyezzük fel. Sikeres fedeztetést követően 60-63 nap múlva várható az ellés. (Vemhes kutya táplálása, mozgatása, tápanyag igénye eltér az átlagtól külön cikk foglalkozik vele) Tapasztalatlan szuka szülésénél mindig legyünk jelen, bármikor szükség lehet a segítségünkre. A szülés időpontját érdemes állatorvosunkkal egyeztetni, hogy probléma esetén legyen kihez fordulnunk.
Az ellés legtöbb esetben problémamentesen zajlik. Az ellés előtt a kutya viselkedése megváltozik, fészket készít, visszahúzódik, kevesebbet eszik, a testhőmérséklete 1-2˚ C-kal lecsökken. Normális esetben 20-30 percenként születik egy-egy kiskutya. Az anyakutya általában elrágja a köldökzsinórt és megeszi a magzatburkot. Figyeljünk arra, hogy a kiskutyának ne essen baja ezalatt. Előfordulhat kóros viselkedés vagy magatartás zavar, egyes szukák megrághatják kölykeiket, ilyenkor külön kell venni a szukától a kölyköket és felügyelni kell a kiskutyákat. Ha a szuka ismételten agresszivitást mutat, mesterségesen kell táplálni és felnevelni a kölyköket.
Az ellési helye jól fertőtleníthető, meleg helyen legyen. A kiskutyák igénylik a 28-30 ˚ C-os környezeti hőmérsékletet. Fontos a kiskutyák köldökének fertőtlenítése, ha a szuka nem rágja el, akkor a köldökzsinór átmetszése. A megszületést követően vagy az azt követő néhány napban vegyük szemügyre alaposan a kölyköket, lehetőleg egyenként. Ha rendellenességet tapasztalunk kérjük ki állatorvos tanácsát. Ilyenek lehetnek pl.: sérvek, hasfal nyitottsága, vízfejûség, a végbél elzáródása, szájpadlás hasadék stb. A kiskutyák elválasztása anyjuktól 6-12 hetes korban szokásos Magyarországon. A kutyák értékesítését féregtelenítés, egyedi megjelölés (tetoválás, mikrochip beültetése), állatorvosi vizsgálat és védőoltás beadása előzze meg a kiskutya egészségének megőrzése és a leendő gazdák érdekében.
Tenyészetünkből származó fajtatiszta kutyákat törzskönyvvel és egyedi megjelöléssel (mikrochip) adjuk új gazdához, a hiteles és eredményes tenyésztés és a fajtamegőrzés érdekében.
Dr. Révész Bálint
Állatorvos
Lánc utcai Kisállatrendelő
Pécs, Farkas István u. 8.
(72) 212-766
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!