2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Figyelem! Szigorodnak az antibiotikumok felírásának követelményei az élelmiszer-termelő állatoknál

Agro Napló
A vonatkozó rendelet* értelmében 2024. január 1-től élelmiszer-termelő állatok számára antibiotikumot kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező állatorvos írhat fel.

Az engedély megléte a vényen található FELIR azonosító segítségével ellenőrizhető a Nébih központi keresőjében. A felületen a jogosultsággal rendelkező állatorvos neve mellett az „antibiotikum-hatóanyag tartalmú készítményre állatorvosi vény kiadása élelmiszer-termelő állat részére” szöveg szerepel.

Hogyan szerezhető meg a hatósági engedély?

A jogosultság az Állatorvostudományi Egyetem és a Nébih közös, hatósági jellegű képzésének elvégzésével, valamint sikeres vizsga esetén szerezhető meg – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből az Agro Napló.

Mentesülnek a posztgraduális tanfolyam és a vizsga alól azok a 2019 óta végzett állatorvosok, akik teljesítették az antibiotikumok felelős alkalmazására irányuló graduális tantárgy követelményeit. A hatósági bizonyítvány 5 évig érvényes, amelyet (a lejártát megelőzően) újabb képzésen való részvétellel kell megújítani.

Hivatkozott jogszabály:

*A 27/2021. (VIII. 11.) AM rendelet – az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról 

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még egy megyét elért a madárinfluenza

Még egy megyét elért a madárinfluenza

Csongrád-Csanád megyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!