2024. május 7. kedd Gizella

AGROTECHNIKAI VÉDEKEZÉS ERÓZIÓ ÉS DEFLÁCIÓ ELLEN

Agro Napló
A szél és víz által okozott talajpusztulás világjelenség, a mezõgazdasági területeket sújtó degradációs folyamat. A talaj le- illetve elhordását közvetlen kiváltó tényezõk mellett fontos szerepe van a befolyásoló tényezõknek, ezen belül is a talajhasználat módjának, az alkalmazott talajmûvelésnek. Míg az erózió és defláció korábban kizárólag a lejtõs termõhelyek,
illetve a homoktalajok problémája volt, a szakszerûtlen mûvelés a síkvidéki csernozjomokon is degradációs folyamatokat indított el.
Több nemzetközi tanulmány adatai szerint a talajdegradáció legelterjedtebb formája a vízerózió világ- és európai méretekben egyaránt. Eszerint a vízerózió 1,1 milliárd hektáron, míg a defláció 550 millió hektáron okoz károkat. Az eróziós folyamatok a pusztulás mértéke szerint is elkülöníthetők. Világméretekben a károsított területek 20%-a sorolható az erős fokozatba, ugyanez az arány Európában és Magyarországon 11%, illetve 26%. Magyarországi vizsgálatok szerint a vízerózió valamilyen fokozata mintegy 3 millió hektárt érint, a defláció 1,8 millió hektáron okoz károkat.
A termőrétegek lepusztulása bizonyítottan csökkenti a termések mennyiségét akár 50%-kal is. Az USA-ban a talajvédő eljárások elterjedésének elsődleges kiváltó oka a század első felében az erózió megállításának, illetve csökkentésének kényszere volt. Az erózió által sújtott területen az aszályhatás fokozódása figyelhető meg, ugyanis az esetlegesen fellépő vízhiány hatása nagyobb mértékû, mint a sík területû szántóföldeken.
Az eróziós és deflációs talajpusztulás elleni küzdelemben sok olyan eljárás, módszer ismeretes, amely hathatós eszköze a talajvédelemnek, egyben az ember természeti környezete védelmének is. Ezek lehetnek agronómiai és mûszaki jellegû eljárások, módszerek. Az agronómiai eljárások a legolcsóbb, egyben a leghatékonyabb intézkedések:
Az erózió elleni agrotechnikai feladatok rendszerében nagy jelentőségû a folyamatos talajvédő talajmûvelés. A lejtős földeken a mûvelés során nagy figyelmet kell szentelni azokra a munkafolyamatokra, amelyek gátolják a víz felszíni elfolyását és növelik a mélyebb rétegekben is a talaj vízbefogadó és- áteresztő képességét. Ily módon érhető, el, hogy a felesleges víz az adott területről felszín alatti áramlással távozzon el.
A lejtős termőhelyeken a szántást a szintvonalak mentén kell végezni. Az ilyen szántás a talaj átlagos vízfelvétele mellett védi a 10,5 %-os (6°) lejtőket az erózió ellen. A meredekebb lejtőkön a termesztés módszerét is az erózió elleni védelem szolgálatába kell állítani (Pl. a növények szalagos termesztése, sûrûvetés). Szántásra a váltvaforgató ekék a legalkalmasabbak, amelyek a barázdaszeleteket a lejtő irányába fordítják, ily módon csökkentve a talaj lemosódását. Az erősen erodált talajokon és a meredekebb lejtőkön alapmûvelésre kultivátorokat, vagy lazítókat (kormánylemez nélküli ekéket) ajánlatos alkalmazni. A lejtős földek védelme a szintvonalakkal párhuzamosan húzott, időszakos sáncokkal is javítható. Ezek a sáncok olyan ekékkel alakíthatók ki, amelyeknek az utolsó előtti ekevasán meghosszabbított kormánylemez van. Így minden menetnél 0,15-0,25 m magas sánc keletkezik 0,40-0,60 m széles alappal. A kutatások eredményei szerint az őszi mélyszántáskor végzett sánckialakítás következtében 3-4-szeresére növekedhet a hótakaró vastagsága, és a talaj víztartaléka.
Kombinált szántás esetében, ha az ekéről minden második kormánylemezt leszerelnek, menetenként két barázda és két sánc keletkezik. A barázdálás során a horizontális barázdákat egymástól 1,5-2 m-es távolságra alakítják ki a többvasú eke lejtés irányába való elmozdításával. A barázdálással elsősorban a talaj vízbefogadó képessége nő meg, amely különösen fontos a hóolvadáskor. A barázdálás a kapásnövények sorközeiben is alkalmazható, pl. a burgonya ültetésekor, ápolásakor.
Az erózióra érzékeny területek talajmûvelésének egyéb elemei közé tartozik pl. a gödrözés (kazettázás), 8°-os (10,5 %) lejtésig. Gödrözéskor a szántásszint felszínén mélyedések hálózata alakul ki, elősegítve a hó, a hólé vagy esővíz felfogását. (A lejtős termőhelyeken széles sorközû növények esetében alkalmazható bakhátas termesztési módszerről egy korábbi lapszámunkban olvashattak). A talajmûvelés ajánlott módszerei a lejtős területeken csak akkor felelhetnek meg az elvárásoknak, ha a többi agrotechnikai mûveletet, amelyek közé a vetés, a sorközmûvelés, vagy az ápolás is tartozik, ugyancsak a szintvonalakkal párhuzamosan végzik el. A nagyobb lejtésû földeken a vontatottnál célszerûbb függesztett gép alkalmazása a vetésre. A függesztett géppel biztosabb a vetés, mivel a vontatott a lejtés irányába elmozdulva az egyik oldalon be nem vetett sorokat hagy el, vagy pedig egyes sorokba ismételten vet. Mivel a sorok átfedése kisebb hibának számít, mint a sorok be nem vetése, a vetést mindig a kitûzött szintvonal felett kell kezdeni, hogy a vetőgép inkább a bevetett sor felé tolódjon el, semmint attól eltávolodjon. A vontatott vetőgép lejtő felé elmozdulása a traktor iránytartását is nehezíti, emiatt célszerûbb a könnyebb és kisebb fogásszélességû vetőgép használata.
Lejtős termőhelyeken a talajkárok csökkentése érdekében a sorközmûvelést a vetősorokban ugyancsak a szintvonalakkal párhuzamosan kell végezni. Annak érdekében, hogy a termesztett növényeket minél kisebb kár érje, és az erózió lehetősége se fokozódjon, olyan segédeszközök használata kívánatos, amelyek megakadályozzák a traktor, a kultivátor, vagy a töltögető elmozdulását a lejtő irányába. Ilyenek lehetnek a lejtőre alkalmas járószerkezetek, vezetőéllel ellátott kerekek, csúszás elleni tartóberendezések, irányítható talajporhanyítók.
A deflációnak kitett területeken az alföldi mezőgazdasági rendszerek technológiáiban olyan fogásokat kell alkalmazni, amelyek csökkentik a szél pusztító erejét és védik a talajt az elhordástól.
A technológia alapelve, hogy a mûvelés befejeztével minél több talajmorzsát, ún. makroaggregátumot, és minél nagyobb mennyiségû tarlómaradványt hagyjanak a talaj felszínén. A talaj elporosításának megelőzésére olyan gépkombinációk alkalmazása célszerû, amelyek egy menetben is létrehozzák a növény számára szükséges talajállapotot, ugyanakkor védőfelszínt képeznek ki. A most még általánosan használt kormánylemezes ekéket, valamint az erősen porosító eszközöket (fogas- és tárcsás boronák, sima hengerek) ezeken a területeken inkább mellőzni kellene. Ugyanakkor előnyösen használhatók a védőfelszínt hagyó különféle porhanyítók (mulcshagyó kultivátorok), valamint az olyan speciális vetőgépek, amelyek a tarlómaradványok borítása esetén is biztonságosan vetnek. Az alföldi tájak szélerózióval fenyegetett talajain a kultivátorokat véső alakú szerszámokkal ajánlatosabb felszerelni, mivel ezek a talajt kellően porhanyítják, de nem fordítják át, és nem keverik össze.
Dr. Gyuricza Csaba
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BKT takes sport to BAUMA

BKT takes sport to BAUMA

In the outdoor area Atrium (Eingang Ost), BKT has set up BKT HOOPS, a game area dedicated to visitors and sport enthusiasts. Just by playing basketbal...

BKT giants at BAUMA

BKT giants at BAUMA

You cannot overlook the BKT tires at the upcoming Bauma. On display are EARTHMAX SR 468 in size 40.00 R 57 - by far the largest tire ever made by BKT...

A szárazság velejárója a direktvetés

A szárazság velejárója a direktvetés

A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!