A VIRÁGPALÁNTÁK VÉDELME

Agro Napló
Az egynyári palánták április végi, május eleji kiültetéséhez már a hónap elején el kell vetni a virágmagokat. Ahhoz, hogy egészséges növényeket kapjunk, egészséges palántákat kell nevelnünk. Ez pedig úgy lehetséges, ha termesztésre még nem használt, vagy fertõtlenített talajba egészséges, lehetõleg csávázott magot vetünk. Még így is számos betegség veszélyezteti a kis növényeket.
Ezek egy része nem fertőző, úgynevezett élettani betegség, melyek kezelési hibából adódnak. Gyakori technológiai hiba a túlöntözés, mely akadályozza a talaj szellőződését, a gyökerek légzését, így a növény sárgul, beteges kinézetû lesz. A vízhiány hervadást, sárgulást, elszáradást okoz. A levegő alacsony páratartalma sárgulást, barnulást, levélhullást és egyes kártevők felszaporodását idézheti elő. A magas páratartalom a gombás betegségek és a levélfonálférgek terjedését segíti, emellett egyes növényfajokon parásodást is okoz. Alacsony hőmérsékleten, hideg talajban a növények sínylődnek, kidőlnek. Fényhiány esetén a növények etiolálódnak, esetleg elpusztulnak.
Tápanyag túladagolás következtében a gyökércsúcs elhal, a növény fejlődése leáll. Tápanyaghiány hatására a növényen betegségtünetek (pl.klorózis, világos foltok, levélgörbülés, stb.) jelentkeznek. A növényvédő szerek helytelen alkalmazása is sok gondot okoz. Aluldozírozás esetén hatástalanok, túladagolás esetén mérgezőek és perzselhetnek. – Az élettani betegségeket a növények számára optimális körülmények biztosításával (szakszerû öntözéssel, szellőztetéssel, tápanyagellátással és növényvédelemmel) megelőzhetjük.
A fertőző betegségek közül a vírusos betegségek változatos tünetekkel jelentkeznek a különböző növényfajokon. Okozhatnak mozaikfoltosságot, gyûrûsfoltosságot, levélér kivilágosodást, levél elszíneződést, törpülést, söprûsödést, degenerációt, hervadást, pusztulást, stb. A vetőmag felszínén elhelyezkedő vírusok magcsávázással elpusztíthatók. – Végezzünk rendszeres negatív szelekciót, a beteg vagy gyanús palántákat semmisítsük meg. – A vírusvektor fonálférgek irtására a talajt fertőtlenítsük, a szintén vírusátvivő levéltetvek, kabócák, tripszek ellen rendszeresen védekezzünk. – Irtsuk a gyomnövényeket, melyek vírusforrásul szolgálnak. – Az ápolási munkák során gyakran mossunk kezet szappannal, az eszközöket pedig fertőtlenítsük hypós vízben.
Gombás betegségek közül rendszeresen előfordul a palántadőlés. Kórokozója a talajból fertőzi a csíranövényeket, melyek nem kelnek ki, elpusztulnak. Ha kikelnek, gyökérnyaki részük üvegessé válik, befûződik, a palánták a talajra fekszenek, körülöttük a gomba micéliuma a talajt is behálózza. A gomba kitartóképletei (álszkleróciumai) rendkívül ellenállóak, a kedvezőtlen viszonyokat hosszú ideig elviselik. Talajgőzöléssel vagy fungicidek talajba juttatásával pusztíthatók el. A betegség általában foltokban jelentkezik. Észlelésekor a beteg növényeket távolítsuk el és semmisítsük meg. Helyüket és környékét locsoljuk be gombaölő szerrel.
A lisztharmat a palánták levélszínén fehér, lisztszerû bevonatot képez. Szaporítóképletei a légmozgással terjednek. A tünetek észlelésekor azonnal kezdjük meg a védekezést lisztharmat elleni készítményekkel. A kezeléseket szükség szerint ismételjük.
Magas páratartalmú, hûvös, szellőzetlen növényházakban bizton számíthatunk a peronoszpóra fellépésére. A betegség a levél színén keletkező szögletes, sárgászöld, majd elhaló foltokról és a fonákon lévő fehér kivirágzásról (sporangiumtartó gyep) könnyen felismerhető. Fertőzési források a növénymaradványok, ahonnan a sporangiumok légmozgással vagy vízzel jutnak a nedves levélfelületre. Szellőztetéssel, a megfelelő páratartalom és hőmérséklet beállításával megelőzhetjük a betegség kialakulását. A kémiai védelmet megelőzésként palántakorban legalább két alkalommal hajtsuk végre kontakt szerekkel. Kiültetés után folytassuk felszívódó, majd ismét kontakt fungicidekkel. A rozsdabetegségek is sok növényfajt megbetegítenek. A leveleken és a száron rozsdafoltok láthatók. Bennük spóratelepek alakulnak ki, melyekből a spórák szétszóródva fertőzik a szomszédos növényeket. Fertőzési források a növénymaradványok és a magvak. Az előzőeket mélyen a talajba kell forgatni. Magot csak egészséges növényről szedjünk. Magtermesztés esetén 2-3 éves vetésforgót tartsunk be. A kis palántákat folyamatosan részesítsük kémiai védelemben.
A botritisz sok gazdanövényû gomba, mely a levelek elhalását okozza. Az elhalt részeken egérszürke konidiumtartó-gyep fejlődik. Gyakran apró, fekete kitartóképletek (szkleróciumok) is megfigyelhetők. Gyengültségi parazita, csak a beteges növényeken jelentkezik. Ezért a megelőzésben a legnagyobb szerep az agrotechnikai védekezésnek jut.
A sárguló hajtásokat, leveleket, a beteg egyedeket, az elszáradt növénymaradványokat semmisítsük meg.
A növényeket tág térállásban neveljük.
Rendszeresen szellőztessünk.
A talajt öntözzük, ne a növényeket.
Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat. – Ha mégis fellépne a betegség, kémiai növényvédelemhez kell folyamodni. A palántákon többféle foltbetegség is károsít, melyek növényfajra jellemzőek. A leveleken keletkezett foltok később általában összefolynak és kitöredeznek, a levelek elszáradnak. Csávázással és a higiénés szabályok betartásával általában megelőzhetőek. Ha ennek ellenére beteg növényeket találunk, 10-14 naponként permetezzünk a táblázatban javasolt gombaölő szerekkel.
Az állati kártevők sem kímélik a palántákat. Közülük elsősorban a szúró-szívó szájszervûek okoznak súlyos károkat. A tripszek szivogatása következtében a leveleken apró, ezüstös foltok keletkeznek, melyek később egybefolynak. A levelek rendellenesen fejlődnek, elsárgulnak, esetleg le is hullanak. Mivel a kártevők életük egy részét a talajban töltik, csak többszörösen ismételt permetezéssel tudunk hatékonyan védekezni ellenük.
Megjelenésüket növényvizsgálattal és világoskék vizes tálcsapdákkal figyelhetjük meg.
Az üvegházi molytetû, a levéltetvek és a közönséges takácsatka a dísznövény palántákat is erősen károsítják.
Kártételükről, felderítésükről és a védekezés alapelveiről bővebb tájékoztatás az Agro Napló 2001/1-2 sz. 16. oldalán olvasható.
Dr.Ördögh Gizella
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sörben az innováció

Sörben az innováció

Több ezer éves története van a hagyományos sörfőzésnek – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, a modern magyar sörgyártás elindulásának 175. évfordulój...

A Trappista sajt becsülete a tét!

A Trappista sajt becsülete a tét!

A fogyasztói tudatosság emelkedésével nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) kibővülh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?