2024. április 29. hétfő Péter

A borharmónia kialakítása

Agro Napló
Legfõbb követelmény a borok érzékszervi értékelésekor a harmonikus összetétel, amikor a bor alkotórészei összhangban vannak, mind külsõ megjelenésében mind pedig illatában és zamatában.
Kedvező évjáratokban, amikor a termés érésének jók a feltételei, a szőlőtermésben kellő mennyiségû cukor képződik és elegendő mennyiségû és összetételû savtartalom is megmarad, továbbá a színanyagok és az aromaanyagok képződése is optimális, nincs más teendő, mint az értékek átmentése a mustba, illetve a borba.

Az évjáratok többségében - bizonyos fajtáknál rendszeresen - szükséges azonban a beavatkozás a törvény előírásainak betartásával.

Legáltalánosabb javítási eljárás a mustok cukortartalmának növelése az alkoholtartalom emelése céljából, melyhez felhasználható mustsûrítmény, fagyasztással töményített must és répacukor. Ez utóbbi kizárólag mustban feloldva. A javítás mértéke nem haladhatja meg a 3 m/m %-ot és a maximális határérték 19,5 m/m%.

A must és borösszetétel szempontjából jelentős a megfelelő savtartalom. A tavalyi 2000-es évjáratban számos helyen előfordult, hogy a túlságosan magas hőmérsékletû augusztusi időszakban főleg a korai érésû fajtáknál a savtartalom túlságosan lecsökkent esetleg 4,0-4,5 g/literig. Ilyen tételeknél feltétlenül indokolt a savemelés, amelynek alkalmazásáról az adott borvidéki hegyközségi tanács dönt.

Maximális érték a 2,5 g/l savnövelés, amelyhez kizárólag borkősav használható fel és mustban oldva alkalmazható. A kierjedt új borokhoz csupán 1,5 g/l borkősav adagolható, de célszerû előzetesen egy próbasav emelési sorozatot összeállítani 0,5-1-1,5 g/l értékekkel.

A citromsav alkalmazását is engedélyezi ugyan a Bortörvény, azonban javítás után a citromsavtartalom nem haladhatja meg az 1,0 g/l értéket.

Csapadékos évjáratokban előfordul, hogy a termést rothadás miatt nem kellő érettségi állapotban kell leszedni és túlságosan magas marad a savtartalom. De ezen kívül vannak olyan fajták, melyek az átlagosnál magasabb savtartamúak pl. Juhfarok, Sauvignon blanc, Chardonnay, különösen a meszes talajú borvidékeken. Ilyenkor számításba vehetjük a savtompítást, amelyhez precípitalt szénsavas mész használható 0,67 g/l adaggal 1 g/l savcsökkenés érhető el. A savtompítást is mint legtöbb kezelési mûveletet, feltétlenül egy próbasavtompítási sorozattal készítsük elő 0,5 g/l-es értékről indítva max. 3 g/l-ig. Ha nagyobb mértékû savtompítást kell alkalmaznunk, akkor feltétlenül a kettős-sós savtompítási módot válasszunk, melynek lényege: az egész must vagy újbor tételre kimért szénsavas meszet 10%- nyi részbe keverjük, ehhez adagoljunk még további 50 %-ot egyenletes keverés közben, 1-2 órás várakozás után a kivált csapadékról merjük le a mustot ill. bort (Ha nincs lehetőség szûrésre, elegendő 12 órás ülepítés után színelő fejtés.), utolsó fázisban a megmaradt 40 %-nyi részt a savtompított részhez keverjük.

Végezetül a legáltalánosabb kezelési módról, a házasításról kell szólni, mellyel a boralkotórészek összhangját kíméletesen és hatékonyan lehet javítani. Igaz, hogy a minőségi kategóriák szerinti felhasználási arányok korlátozottak (asztali kategóriában 30 %, minőségi kategóriában 15 %, különleges minőségi kategória nem házasítható, de ezen értékeken belül az egyes borok korrekciója jól megvalósítható.

Jelentős lehetőségek továbbá a minőségi kategórián belül a két vagy több borból készített küvé (cuveé), amely egyre inkább bevonul a hazai borászat eszköztárába és tovább gazdagítja a borválasztékot.

Dr. Janky Ferenc
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!