Októberi Gabonapiac

Agro Napló
Gabonapiaci helyzetjelentésNagy a káosz a kukoricapiacon


 

Gabonapiaci helyzetjelentés

Szeptember utolsó hetében kérdeztük Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettesét az aktuális adatokról és a kilátásokról.

Szeptember elején megkezdődött a kukorica és a napraforgó betakarítása, a hónap végére a napraforgó mintegy 40–45%-át, a kukorica 10–15%-át takarították be. Az eddigi terméseredmények alapján napraforgónál 2,3–2,4 tonna országos átlagra lehet következtetni, a kukoricából ugyan még korai ennél a betakarítási aránynál pontos adatot közölni, de a mostani eredmények 5,2–5,3 t/ha átlagot mutatnak.

Vontatottan indult a kukorica betakarítás, és ez sajnos a piaci árakon nem emelt. A kukorica ára jelenleg 39–42 ezer forint körül van, igazán nem mutatkozik még kereslet. Lassú piac van, a szezon elején tartunk, várnunk kell tehát még a későbbi információkra. A búza ára 40 ezer forint körül stagnált, a hónap elejétől 2–3 ezer forintot emelkedett, szeptember vége felé 45 ezer forint körül mutatkoznak a kötések.

Úgy tűnik, sajnos a napraforgó ára is a 90 ezer forinti árszint alatt stabilizálódott. Ennek a világpiaci helyzetalakulásnak döntően az az oka, hogy szeptember elején úgy nézett ki, egy komolyabb világkonfliktus lesz Szíriában. Ez a világpiaci olajárat emelte volna. Mivel a konfliktus elmaradt – illetve elhúzódik – a világpiacra történő hatása is elmaradt. Az olaj komplementer terméke a gabona, és a helyzet következtében annak az ára sem emelkedett.

Augusztus második felében ugyan volt a világpiacon egy 15–20 eurós áremelkedés mind kukoricában mind búzában, de sajnos ezek az árak (a konfliktus elhúzódása illetve elmaradása miatt) nem emelkedtek tovább, hanem visszakorrigálódtak az augusztus közepi kezdeti árra. Ez azt jelenti, hogy kukoricában 167–170 euró körüli árak vannak most Nyugat-Európában, búzában 180–185 euró körüli árakat látunk. A repce jegyzése jelentős Nyugat-Európában, 370 euró körül található most. Az export árakat segíti az is, hogy az euró 295–300 Ft között mozog, és a forint nem erősödött meg a folyamatos alapkamat csökkentése következtében.    •

Megjegyzés: lapzártánk idejére a búza ára 185–190 euróra emelkedett.


Nagy a káosz a kukoricapiacon

Egyelőre nagy a káosz a kukorica piacon, az előző szezont nem tudjuk lezárni ugyanis papírforma szerint, deficitesek vagyunk. Elméletileg már rég el kellett volna fogynia a kukoricának, de a piacon senki sem panaszkodik áruhiány miatt és az import sem ugrott meg. Nem nehéz a számokat kijavítani egy gabonamérlegben, de jó lenne tudni, hogy honnan került elő akár 2 millió tonna kukorica.

Az elmúlt szezonban a mindössze 4,763 millió tonna (KSH) megtermett kukoricából a hazai szükséglet kielégítésén túl 2,4 millió tonna exportra is tellett.

A Gabonaszövetség eredetileg 500 ezer tonnás átmenő készlettel indította a 2012/13-as szezont, mivel a több mint 4 millió tonna export lebonyolítása után ennyivel zárult papíron a 2011/12-es szezon. Anélkül, hogy megtaláltuk volna a forrását a többlet kukoricának, kénytelenek voltunk 1,5 millió tonnára korrigálni a nyitókészletet mivel utólag a 2012. július-szeptemberben lebonyolított export is ezt igazolta.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy ez sajnos még mindig nem lesz elég a kukoricamérleg egyensúlyba hozásához. További akár 1 millió tonna szükséges ahhoz, hogy egy reális zárókészlettel zárjuk a szezont (2013. június 30.). A zárókészlet nagyságát a július-szeptemberi export adatok birtokában tudjuk pontosítani. Ennek az 1 millió tonna eltérésnek sem találjuk a helyét a gabonamérlegben. Lehet, hogy mégis több termett vagy az export volt jóval kevesebb, habár ebben a szezonban már nem volt értelme a fordított áfa bevezetése miatt fiktív exportot jelenteni. Az, hogy a hazai felhasználás már a 4 millió tonnát sem éri el (amiből biztosra vehető, hogy az ipari célú felhasználás 1,5 millió tonnát képvisel) nehezen elhihető.

Hasonló kérdésekkel indul az új szezon és a bizonytalanságot tovább tetézi az, hogy a várható kukoricatermésről máris nagyon eltérőek a vélemények.

Ami biztosra vehető az, hogy lényegesen jobb termés lesz, mint tavaly. A hivatalos becslések szerint 6,7 millió tonna kukoricatermésre számíthatunk. A szeptember 23-i állapot szerint 7%-on állt a betakarítás 5,6 tonna/hektár átlaghozam mellett.


Világszinten rekord kukoricatermést valószínűsít az USDA szeptemberi becslésében, azaz 956,6 millió tonnát, ami 96 millió tonnával több, mint tavaly. Így a zárókészletek annak ellenére, hogy a felhasználást a valaha elért legmagasabbra becsülik, hosszú évek után növekedést mutatnak.

Az IGC szeptember 26-i becslése is rekord kukoricatermésről számol be, azaz 943 millió tonnáról. Ezen belül az EU-28 termését 64,2 millió tonnára becsüli, ami 7,3 millió tonnával több mint tavaly. Bulgáriában 1 millió tonnával, míg Romániában 4,4 millió tonnával több termést várnak. Világszinten a legnagyobb termésnövekedést az USA-ban (+ 76,7 millió tonna) és Ukrajnában (+ 7 millió tonna) várják.

Az árak is a világszintű jó termésvárakozásoknak megfelelően alakultak. A legolcsóbban kukoricát pillanatnyilag a Fekete-tenger térségében lehet vásárolni, ahol 195 dollár körül mozogtak a FOB árak szeptember második felében, de az árak hétről hétre csökkennek.

A kínálati piac különösen erős a mi térségünkben. Szerbia a tavalyi fél millió tonnáról 1,6 millió tonnára, Ukrajna a 13,3 millió tonnáról 18 millió tonnára és az EU 1,9 millió tonnáról 2,5 millió tonnára szeretné növelni export forgalmát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó termésátlag van kilátásban

Jó termésátlag van kilátásban

Az idei évben sem panaszkodhatnak a kukoricát termelő gazdák, az időjárás kegyes volt ehhez a gabonához, ami a kalászosokról viszont nem mondható el....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?