A kukorica és a napraforgó betakarítása után a Magyar Termék Nagydíjas Bactofil CELL…

Agro Napló
…és a növénymaradványoknak csak az értéke marad 

Ha egy egészséges termőtalajba beszántják a kukorica vagy a napraforgó betakarítása után a táblán lévő növénymaradványokat, akkor az természetes módon 1-2 év alatt gyakorlatilag teljesen elbomlik. Jelenleg az a helyzet, hogy az elmúlt évtizedekben történt intenzív kemizálás következtében a talajokban élő hasznos baktériumok száma közel a tizedére csökkent. Ezzel a folyamattal párhuzamosan egyre nagyobb termőképességű kukorica-, és napraforgó fajták és -hibridek kerültek termesztésbe, amelyek a nagyobb termés mellett többnyire jóval nagyobb zöldtömeget is fejlesztenek. A csökkent baktériumszám a megnövekedett zöldtömeg lebomlását csak jóval lassabban tudja elvégezni, ezért sok esetben a növénymaradványok évek múlva is jelen vannak a talajban és számos problémát okoznak. 


 

A  fenti problémára kiváló megoldást nyújt a Magyar Termék Nagydíjas mikrobiológiai készítmény, a BactoFil CELL, amely mindössze egy liter/ha adagban kijuttatva a jelenleg ismert legerősebb cellulózbontó, és egyedülálló ligno-cellulóz bontó képességével a téli hónapok alatt lebontja a kukorica és a napraforgó szár-, levél- és gyökérmaradványait. Ezáltal a növénymaradványok már nem gondot és problémát jelentenek, hanem a bennük található minden érték a következő növénykultúra fejlődését szolgálja.

A kukorica szárában lévő hosszú szénláncú cellulóz- és főleg a ligno-cellulóz molekulák miatt a rendkívül kemény és nehezen bomló anyag lényegesen növeli a talajmunkákhoz szükséges energiát. Erről könnyen meggyőződhetünk, ha például egy metszőollóval próbáljuk meg elvágni a szárat.

ÁTFOGÓ BIOLÓGIAI HATÁS

A BactoFil CELL készítményben található természetes talajbaktériumok hatására a hosszú szénláncú cellulózmolekulák szerkezete megbomlik és szőlőcukor képződik, amely a nitrogénfixáló baktériumok működéséhez szükséges, mint szénforrás.

A BactoFil CELL termékben szelektált hidegtűrő törzsek vannak, amelyek már 5°C felett szaporodnak, ezért képesek ősztől tavaszig, a hideg téli hónapok alatt a növénymaradványok megfelelő elbontására. Az elbontott növénymaradványok már nem okozzák az előzőekben bemutatott problémákat, hanem javítják a talaj szerkezetét és vízháztartását.


 

Meg kell említeni, hogy a jelenleg piacon lévő talajbaktérium készítmények közül kizárólag a BactoFil CELL termékben van olyan mikroorganizmus, amely megfelelő mennyiségben bioszintetizál xilanáz enzimet, ezért egyedül ettől a terméktől várható a megfelelő szárbontó képesség. Ezért – különösen nagy tömegű növénymaradék esetén – egyedül ez a termék képes a kellő bontásra.

Ahogy a BactoFil CELL bont, a BactoFil A 10 és BactoFil B 10 termék épít. Ha a kukorica vagy a napraforgó betakarítása után még abban az évben őszi kalászos kerül a területre, akkor az optimális talajélet kialakítása és a legnagyobb nitrogénkötő hatás akkor érhető el, ha tarlóra permetezett hektáronként 1 liter BactoFil CELL-t kiegészítjük 1 liter/ha BactoFil A 10 készítménnyel, hiszen így nagyszámú nitrogénkötő baktériummal tudjuk beoltani a talajt.

A BactoFil CELL hatására javul a talaj művelhetősége, a szerkezete, a vízháztartása és nő a humusztartalma. A kártevők és a kórokozók átteleléséhez szükséges élettér jelentősen csökken. Mind a kukorica és mind a napraforgó esetében különösen nagy jelentősége van a hasznos talajbaktériumok fertőtlenítő hatásának, amely lényegesen csökkenti a legsúlyosabb betegségek fertőzésveszélyét a következő kultúrára. A szerves tápanyagok feltárása, deponálása és a humifikálás miatt az őszi műtrágyázás elhagyható vagy a kijuttatott mennyiség csökkenthető.          

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!