LEGATO PLUS - Őszi gabona gyomirtás kompromisszumok nélkül

Agro Napló
A gabonák őszi gyomirtása már évtizedekkel ezelőtt napirenden volt, és az első lépéseket a gyártók és a termelők meg is tették. Akkoriban az őszi gyomirtás melletti legfőbb érv a tavasszal nehezen irtható nagy széltippan és a tavaszi munkacsúcs csökkentésének igénye volt. Természetesen akkoriban csak néhány 10 ezer ha-on alkalmazták, inkább szakmai érdekesség, egy-egy szűkebb régió sajátossága volt.

 

A technológia terjedését gátolta a szűk szerválaszték, a viszonylag magasabb költségszint, a hosszabb finanszírozási igény és a csekélyebb mértékű őszi gyomosodás. Azóta nagyot változtak a körülmények. A nagy széltippan a legutóbbi országos gyomfelvételezés tanúsága szerint a búza ranglistán már a 3. helyen szerepel és ezzel az őszi búza legfontosabb egyszikű gyomnövényévé vált. Felszaporodtak mellette olyan tipikusan őszi gyomok, mint a veronika félék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, amelyeket a régebbi szakirodalmak a csekélyebb károsítású gyomok közé sorolnak. Jelenleg az egyoldalú vegyszerhasználat és a szűk vetésforgó következtében olyan mértékben elszaporodtak, hogy ősszel már gyakran bundaként borítják a talajt, rengeteg vizet és tápanyagot vonva el a kultúrnövénytől. Tavasszal, amikor kiirtásukat megkíséreljük, már javában virágzik tőlük a tábla, a kezelés már alacsony hatékonyságú és nagyon költségigényes.



A köztermesztésben lévő búzafajták is nagyot változtak. A jelenlegi vezető fajtákat alacsonyabb csíraszámmal vetjük – nem is beszélve a hibridbúzáról! – és terméspotenciáljuk kihasználásához elengedhetetlen a korábbi vetésidő, ami fokozott őszi gyomosodással jár. Mindent egybevetve itt az ideje a technológiai szemléletváltásnak az őszi gabona gyomirtásban is, ami az eddiginél lényegesen nagyobb figyelmet érdemel.

Bátran állíthatjuk, hogy a Makhteshim Agan Hungary Zrt. által tavaly ősszel bevezetett LEGATO PLUS ideális megoldás az őszi gyomirtásra. A LEGATO PLUS két hatóanyaga, az izoproturon és a diflufenikan kiválóan kiegészítik egymás hatásspektrumát, megbízható védelmet adva a gabonafélék gyakorlatilag valamennyi meghatározó magról kelő gyomnövénye ellen, mint például a nagy széltippan, galaj, veronika félék, viola, árvacsalán, tyúkhúr, ebszékfű stb. Búzában és árpában egyaránt felhasználható, a vetés után–kelés előtti időszakban és a már kikelt állományban is. A hőmérsékletre nem érzékeny, akár 50C-on kijuttatva is teljes hatást biztosít. A gyomok részben levelükön, nagyobb részt pedig a talajon keresztül veszik fel a hatóanyagokat, ezért fontos, hogy a kijuttatás időszakában ne legyenek túlfejlettek. A LEGATO PLUS tartamhatása megbízható, egész ősszel és a tavaszi időszakban a gabona záródásáig gyommentesen tartja a területet. Használata során utóvetemény-korlátozással nem kell számolni, 3 hónap után bármilyen kultúrnövény biztonságosan termeszthető. Még tavaszi felhasználás esetén is biztonságosan vethető utána őszi káposztarepce, forgatás nélküli talajműveléssel is. A termelők számára az is fontos, hogy a LEGATO PLUS kiemelkedően kedvező hektárköltségen kerül forgalomba, még a tavaszi gyomirtásokkal összehasonlítva is. Az elmúlt évben sokan éppen a LEGATO PLUS kedvező áron történt bevezetésével döntöttek az őszi gyomirtás, a gyomkonkurencia korai kizárása mellett. Idei eredményeik egyértelműen bizonyították, hogy az ősszel gyomirtott területeken a zavartalanul fejlődő állományok mindig terméstöbblettel hálálták meg az időben elvégzett gyomirtást.

Azokat, akik még nem próbálták az őszi gyomirtást, arra biztatom, hogy próbálják ki a LEGATO PLUS-t, amivel a siker tervezhető. Akik már megpróbálták – nos őket nem kell biztatnom –, csak azt mondom, hogy időben rendeljék meg a szükséges mennyiséget…

A LEGATO PLUS-szal kapcsolatos további információkért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra!

Balczár Zoltán

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58