DuPont Juniális 2013.

Agro Napló
Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre június 5–12. között a DuPont szakmai bemutató sorozata. A főbb szántóföldi kultúrákban (kukorica, napraforgó, repce, kalászos) alkalmazható növényvédelmi megoldásokat és újdonságokat mutatta be a cég az ország 6 helyszínén.

Tudósításunkban négy új növényvédő szer eredményességét kísérjük figyelemmel kukorica, napraforgó és kalászos kultúrákban.


 

Kukorica

A gyakorlatban a kukorica területeken legtöbbször vegyes gyomnövény-populációk fordulnak elő. Az ilyen gyomirtási problémákra nem könnyű megoldásokat találni, talán éppen ez az oka annak, hogy a legtöbb szakember több hatóanyagot és technológiát alkalmaz a lehető legjobb, hatékony gyomirtás megvalósítására. Ezek alapján nem véletlenül nevezte Rónai Gábor, a DuPont gyomirtó szerekért felelős marketing szakembere a Principal® Plus Gold kereskedelmi csomagjukat az utóbbi két esztendő sikertörténetének, hiszen bármilyen gyomösszetétel esetén sikerrel alkalmazható, hiszen tökéletes posztemergens gyommentesítést lehet vele elvégezni az összes fontos egy- és kétszikű gyomnövény irtására áru- és silókukoricában. Ebben a csomagban öt hatóanyag ereje egyesül a tökéletes hatás érdekében.

A 10 hektár kezelésére összeállított kereskedelmi csomagban a Principal® Plus normál dózisa hektáronként 1 liter Successor T* -vel került kiegészítésre. Ez a teljes hatásspektrumú technológia lehetővé teszi a nehezen, vagy már túlfejlett gyomok elleni védekezést is.

 


A Principal® Plus Gold a túlfejlett kakaslábfüvet tökéletesen irtja

 

Száraz tavaszok velejárója (április vége, május eleje) a vontatott gyomkelés, éppen ezért mindig dilemma, hogy mikor kezdjük el a kezeléseket. Ha túl korán, a kukorica 4–5 leveles állapotában, akkor túl korán eldurrantjuk a puskaporunkat, ha pedig túl sokáig várunk, akkor túlfejlettek lesznek a gyomok. Ennek megoldásra alkalmazzák az osztott kezelést, amikor is az első dózist a kukorica 4–5 leveles, a második dózist a 7 leveles állapotban juttatják ki. Dupla munka, viszont, ha mélyről kelő vagy évelő gyomok vannak a területen, mindenképpen megtérül. Mint ahogy itt a dalmandi táblán is, a Principal® Plus Goldot egyetlen kezeléssel, a kukorica 7 leveles állapotában nyugodtan kijuttathatjuk, hiszen a hatóanyagok egymást rásegítve tökéletes hatékonysággal irtják a túlfejlett gyomokat is.

 

Napraforgó

A gombaölő szeres kezelés napraforgóban nagyon jó befektetésnek bizonyul, s most visszautalnék még a januári DuPont konferencián elhangzottakra, miszerint a 16 éves kísérletsorozatunk átlagában realizált eredmény szerint a gombaölő szerek használata a terményárak mozgásának figyelembe vételével mintegy 30 000 Ft-os többletjövedelmet eredményezhet hektáronként.

Az Acanto® Plus nevű készítményük lehetővé teszi, hogy a fungicides védekezést még intenzívebb termesztéstechnológiával lehessen ötvözni.

 


Acanto® Plus-szal kezelt, egészséges napraforgó tábla Dalamandon

 

 

E nagy hatékonyságú, 2 hatóanyagot tartalmazó, eltérő hatásmechanizmusú szisztémikus gombaölő szer preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatással rendelkezik számos gombabetegség ellen. A pikoxistrobin hatóanyag különleges módon fejti ki gombaölő hatását a már meglévő és új hajtásokon is. Nincs másik ilyen strobilurin molekula az alábbi tulajdonságok kombinációjával: szisztemikus és transzlamináris mozgás a növényben, a levegőben történő újraeloszlás, valamint diffúzió az epidermisz viaszrétegében. Ezen tulajdonságoknak a kombinációja ad egyenletes és egységes védelmet a kezelt növénynek, amely védelem hosszú ideig fennmarad, a korai intenzív növekedési szakaszban is.

Az Acanto® Plus-t fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni.

 

Kalászos

A DuPont szakemberének elmondása szerint a bemutatott területen három fontos betegséget diagnosztizáltak. A kalászon és levélen egyaránt megtalálható szeptóriát, a lisztharmatot és a helmintosporiumot.

Az idei évtől a DuPont gombaölő szer palettája generációváltáson ment keresztül. Két új termék került forgalomba, a Wirtuoz® és az Acanto® Plus nevű készítmények.

A Wirtuoz® olyan preventív és kuratív hatással rendelkező gombaölő szer, mely három eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag tudását hordozza magában. A tebukonazol a gombasejt ergoszterol szintézisét, a prokloráz a gombasejt mitokondriális membránrendszerét károsítja, a proquinazid  a gombaspórák csírázását gátolja, valamint aktiválja a kultúrnövény fertőzéssel szembeni védekező rendszerét. A készítmény akkor a leghatékonyabb, ha a betegségek kialakulását megelőzően vagy a fertőzés korai stádiumában kerül kijuttatásra. A három hatóanyag egyesülő hatásának köszönhetően a gabonafélék valamennyi számottevő gombabetegsége ellen kiválóan hat.


Ez a védekezési technológia az ország valamennyi kísérleti helyszínén maximálisan megállta a helyét

Szintén élettani és gombaölő hatással is rendelkezik az Acanto® Plus készítmény, melyben a legújabb generációs srobilurinnak, a pikoxistrobinnak köszönhetően különleges módon, térben és időben egyaránt képes kifejteni a hatását. A napraforgó kultúránál már említésre került, hogy szisztemikus és transzlamináris mozgással, egyenletes hatóanyag-eloszlással, valamint a levegőben történő újraeloszlással biztosítja az egyenletes és egységes védelem fenntartását.

A legjobb ár/érték aránnyal rendelkező védekezési technológiának nevezte a DuPont szakembere az Acanto® Plus zászlóslevélig történő kijuttatását 0,75 l/ha dózisban, majd a Wirtuoz® 1 l/ha dózisban történő kijuttatását kalászvédelem céljából. Ez a technológia nem csak Dalmandon, hanem az ország valamennyi DuPont Juniális kísérleti parcelláján maximálisan megállta a helyét.

KÉPEK MEGTEKINTÉSE

-g.a.-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!