2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hír-Mix Július

Agro Napló
Kalászos fajtabemutató az Agro-Lippó Zrt.-nélA KITE négy évtizede szolgálja a hazai agráriumotAgriVision 2013: itt az ideje az új erőforrások feltárásánakA mikotoxin-fertőzések csökkentéseA BIOMIN pozitív megítélést kapott az EFSA-tól a mikotoxinok biotranszformációját illetően

Kalászos fajtabemutató az Agro-Lippó Zrt.-nél

Június első felében a dél-dunántúli régióban az Agro Lippó Zrt. adott helyet a GK és Mv kalászosok regionális fajtabemutatójának, ahol rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott a nemesítési stratégia és az újdonságok iránt.

Az Agro Lippó Zrt. az idei évben a szegedi fajták közül a GK Csillag, a martonvásári fajták közül a Mv Suba, Mv Apród, Mv Lucilla fajtákat forgalmazza. A vetőmagok a kívánt kiszerelésben, csávázással kerülnek értékesítésre.


 

A KITE négy évtizede szolgálja a hazai agráriumot

A legszebb férfikorba lépett KITE Zrt. illő eleganciával ünnepelte májusban megalakulásának negyvenedik esztendejét a fővárosi Millenáris Parkban. A mintegy félezer meghívott vendég bő háromórás összeállításban kaphatott képet az eltelt időszakról, és a céghez kapcsolódó visszaemlékezések mellett jutott hely a művészi produkcióknak is. A jubileum egyébként kettős ünneplésre adott okot, hiszen a nádudvari központú cég éppen négy évtizede működik együtt a John Deere-rel.

Balogh Csaba (jobbról), a KITE Zrt. elnöke a John Deere-rel való kapcsolatuk kezdetére visszaemlékezve elmondta, hogy a világ 85. legértékesebb vállalata segített nekik egy teljes rendszert kialakítani annak érdekében, hogy megismerhessék az új technikát, és üzemelhessék azt. A megfelelő szerviz- és alkatrészellátást azonban természetesen meg kellett teremteniük – és a kezdeti nehézségek olykor ugyan kemény vitákat is eredményeztek, de azok is a közös célt erősítették. Ez hamar meg is mutatkozott, hiszen 4 év múlva az első traktorok már elérték a 10 ezer üzemórát, minden piaci szereplő elégedettségére. A John Deere kitűnő választásnak bizonyult, kiváló gépei megalapozták a hosszú távon is jól működő kapcsolatot a gyártó és a KITE között.

 


 

Az ünnepi rendezvényen Búvár Géza (balról), a KITE Zrt. vezérigazgatója joggal adott büszkeségének hangot, amikor elmondta, hogy a John Deere-rel való együttműködésük időtartama Kelet-Európában egyedülállóan hosszú távú partneri kapcsolatot jegyez.

Részletes beszámoló

 

 

AgriVision 2013: itt az ideje az új erőforrások feltárásának

A  hetedik AgriVision takarmányozási konferenciát június 18–20-ig Noordwijk aan Zee-ben, Hollandiában tartották. A konferencián megvizsgálták az élelmezés lehetőségeit 9 milliárd emberre 2050-ben; a termelékenység javítására, új technológiák kidolgozására van szükség. A legfontosabb: a folyton növekvő kereslet kielégítésére forrásokat kell találni. Ezt öleli fel a téma: ‘Time to Resourcify'.

Professzor Michael Porter, Harvard Business School, vitaindító szónoka az AGRIVISION 2013 konferenciának.

2000-es kezdete óta az AgriVision a fő találkozóhelye lett a világ feed-to-food (takarmánytól az élelmiszerig) ipar döntéshozóinak. A Nutreco felváltva szervez AgriVision és AquaVision konferenciákat, amelynek az a célja, hogy utat mutasson a jövőbeni fejlesztéseknek az iparágban. Ahhoz, hogy el tudjuk látni a növekvő lakosságot fenntartható módon, három lehetséges forgatókönyv kombinációjára van szükség, McKinsey kutatás szerint: növelni az erőforrás-kínálatot; növelni az erőforrás-termelékenységet és a fenyegető éghajlatváltozásra reagálva csökkenteni kell a környezet terhelését.

A 2012-es AquaVision konferencián a fő előadó Kofi Annan volt, aki azt mondta: „Nem azt kérem, hogy változtassanak irányt, hanem azt, hogy gyorsítsák fel a haladást”. A 2013-as AgriVision-ön, a takarmánypiac kihívásait és lehetőségeit vitatták meg, abból az aspektusból, hogyan duplázzuk meg az élelmiszertermelést, miközben felére csökkentjük a környezeti terhelésünket. A konferencián elemezték a résztvevők, milyen módon lehet több élelmiszert előállítani kevesebb erőforrásból, sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb kitermeléssel, átalakítással és használattal. Itt az ideje, hogy megragadjuk a lehetséges erőforrásokat a gyorsabb haladásért, egy fenntartható világ felé haladva; ez a ‘Time to Resourcify.'

A 2013-as AgriVision előadói között vezető nemzetközi előadók és feltörekvő „csillagok” voltak jelen a növekvő gazdaságokból. A fő előadó, a Harvard Üzleti Iskola professzora, Michael Porter elmagyarázta, hogy mi a követendő stratégia és a legfontosabb elvek alapjául szolgáló stratégiai elhelyezkedés. Definiálta a közös, megosztott érték fogalmát és rávilágított a vállalati felelősségvállalás különbségeire, elmagyarázta hogyan mérhető ez a közös érték. A közös értékek újabb lehetőségeket nyújtanak a fejlesztésekre a takarmányiparban. A 2013-as AgriVision a kihívásokra és lehetőségekre fókuszált Afrikában és Afrikáért. Tágabb, globális kontextusban a tudomány és a technológia hozzájárulását is meg kell vizsgálni a növénytermesztés, és állati fehérje előállítás fejlődéséhez.

Az AgriVision egy különleges lehetőséget kínál a takarmányüzlet kulcsembereinek és egyéb érdekelteknek, mint tudósoknak, kormányoknak és civil szervezeteknek arra, hogy találkozzanak és ötleteket merítsenek. Már 2011-ben közel 400 delegáció érkezett a rendezvényre, majdnem 40 országból. Ez a konferencia egy platform az intellektuális stimulációra és elősegíti a közös stratégia kidolgozását.

Forrás: by AllAboutFeed 30 May 2013

 

A mikotoxin-fertőzések csökkentése

A z élelmiszerek mikotoxinszintjének csökkentésére több mód van, beleértve a megfelelő mezőgazdasági és gyártási gyakorlatok alkalmazását, a háztartások vagy egyéni szinten egyaránt. A kulcs a költséghatékony megközelítése a kiértékelésnek és az értékek adaptálásának, egyszerű és fenntartható módszerek kialakítása, elsősorban lakossági szinten, amely használható az alacsony jövedelmű országokban is.

A könyvben a lehetséges megoldásoknak megnézik az előnyét és hátrányát is. Az étrend megváltoztatása, ami által csökken a szennyezett élelmiszer mennyisége. Táplálékmódosítók használata, melyek csökkentik a mikotoxinok biológiai hozzáférését vagy úgy befolyásolják az anyagcserét, hogy a szervezetbe bejutott káros toxinok hatásait csökkentik. A termények génmódosítása csökkenti a rovar okozta károkat vagy növeli a gombák elleni védelmet. A betakarítás utáni munkálatok közé tartozik a fertőzött és/vagy rovarok által károsított összetevők kézzel történő eltávolítása, amelyet lehetőleg megfelelő szárítási és tárolási feltételek mellett kell csinálni, melyekkel el lehet kerülni a gombák szaporodását és a toxintermelést a raktározás alatt. Kémiai úton megkötni, hatástalanítani a káros vegyületeket az élelmiszergyártás során.

Összefoglalva, legfontosabb a mikotoxinok által szennyezett élelmiszerek felismerése és a lehetséges megoldások támogatása kártételük elkerülésére, a különböző ágazatokban, beleértve a termelőket, kereskedőket, feldolgozókat, illetve kormányzati, civil és nemzetközi szervezeteket egyaránt.

Forrás: AllAboutFeed, by Kaori Nishide, 29 May 2013

 

A BIOMIN pozitív megítélést kapott az EFSA-tól a mikotoxinok biotranszformációját illetően

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) elfogadta azt a tudományos véleményt miszerint a Biomin® BBSH 797 baktérium törzse biztonságos és hatékony. A jól ismert Mycofix® termékcsalád részeként, ez a mikroorganizmus képes a trichotecének csoportjába tartozó mikotoxinokat ártalmatlan metabolitokká alakítani.

A BIOMIN elsőként kapta meg a világon az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal pozitív állásfoglalását a mikotoxinok biotranszformációjára vonatkozóan. Tudományos alapokon nyugvó véleményük szerint a Biomin® BBSH 797 törzs nem csak biztonságos az emberi, állati szervezetre és a környezetre, de látványosan hatékony is a megcélzott állatfajokban.

Az Európai Bizottság kérését követően, az EFSA állati takarmány kiegészítőkkel foglalkozó bizottsága (FEEDAP) elismerte, hogy a termék hatékonyan hasítja le a trichotecének epoxi-csoportját és ez által nem toxikus, ártalmatlan metabolitok jönnek létre. A bizottság úgy találta, hogy az ex vivo és in vivo kísérletek tanulsága szerint, a termék az állatok toxintartalmú takarmánnyal való etetése során is hatékony.

A trichotecének a mikotoxinok legnépesebb csoportját alkotják. Mezőgazdasági szempontból az A-típusba tartozó T-2 és a Diacetoxyscirpenol, valamint a B-típusba tartozó DON és a Nivalenol a legfontosabbak. Ez az egyik legelterjedtebb mikotoxin csoport, amely nem csak Európában, de az egész világon jelen van. A BIOMIN legújabb, 2012-es mikotoxin riportja szerint, amely 4023 minta vizsgálati eredményeit tartalmazza világszerte, a minták 64%-ban volt megtalálható a DON és az átlagos szennyezettségi szint 1000 ppb fölött volt.

„2010-ben mi voltunk az első takarmány kiegészítőket gyártó cég, aki elindította egy aflatoxinok ellen hatékony toxinkötő engedélyeztetését és kapott elsőkét pozitív visszajelzést az EFSA-tól a termék engedélyezését illetően. A Biomin® BBSH 797 trichotecének biotranszformációjára képes törzsének anyaga csupán néhány hónappal az EFSA hivatalos irányelveinek kiadása után került beadásra 2012-ben” mondta Dian Schatzmayr, a BIOMIN mikotoxinokkal foglalkozó kutatóközpontjának igazgatója.

„A tény, hogy az értékelési folyamat rekordidő alatt végbement, ismételten igazolja a kutatás-fejlesztésre fordított befektetések indokoltságát és a BIOMIN vezető szerepét a mikotoxinok elleni védekezésben.” – mondja Schatzmayr.

Forrás: biomin.net/hu/tarsasag/hirek/…/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!