Repce helyzetkép a Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szemszögéből

Agro Napló
A repce magágy-előkészítésének idején 2012-ben rendkívül nagy volt a szárazság hazánk egész területén. Ne feledjük, hogy a talaj-előkészítés a repce termését döntően meghatározó tényező, minden munkaműveletnél a talajnedvesség megőrzése a cél. Lényeges, hogy a vetés idejére a felületen aprómorzsás, nyirkos, tápanyagban gazdag, kertszerűen elmunkált, alul egyenletesen ülepedett, a repce számára megfelelő tápanyag-ellátottságú talaj álljon rendelkezésre.

Különösen fontos, hogy akár tárcsás, akár forgatásos talajművelést végzünk, az egyes munkaműveletek után a talajt gyűrűs hengerrel kell zárni (kiemelten érvényes a 2012. év aszályos volta miatt!). Ezt jól tükrözik a számok is, ha figyelembe vesszük a 230 ezer hektár körüli vetési szándékot és a november közepén mért állapotot, miszerint nem egész 197 ezer hektár az elvetett repceterület nagysága Magyarországon. A nem éppen kedvező kulturállapotú talajba elvetett repcék csak az ország kevés területén kaptak a vetést követően csapadékot (pl. Alpokalja).

 

A kelés vontatottnak bizonyult sok helyütt, de a hosszú, enyhe ősz sokat segített a vetéseken, meg tudtak erősödni a tél beállta előtt. A tél hosszúnak bizonyult, nehezen akart kitavaszodni, azután pedig jött a belvíz és sok térségben az árvíz is. Jelenleg nincs pontos adat a birtokomban arra vonatkozóan, hogy mekkora a megmaradt repce vetésterület idehaza, de az bizonyos, hogy a novemberi felméréshez képest jelentősen csökkent. Amikor már mindnyájan a tavaszt vártuk végre, akkor beköszöntött hirtelen a „nyár”. Ez az április végi–május eleji hőség (több napon keresztüli 300C fok vagy ezt meghaladó hőmérséklet) ugyancsak nem kedvezett a repcének. Nagyon rövid idő alatt „megugrottak” az állományok, a virágzás idején pedig jött a szokatlan nagy meleg. Saját tapasztalatom szerint az első virágok nem termékenyültek főként a meleg (hőség) miatt, valamint ehhez hozzájárult a szerény méhlátogatottság is. Méhészekkel beszélve idén sok volt a téli méhpusztulás és a virágzási időszak kezdetén a szeles napok száma, amikor nem látogatták a növényeket a méhek.

Az agrotechnológia mellett azonban rendkívül fontos a megfelelő hibridválasztás is

A Raiffeisen-Agro Mo. Kft. repcehibridjei:

SITRO

Középérésű duplanullás hibrid. Kimagasló eredményei miatt 2008-tól standard fajta az MgSzH. kísérleteiben, a középérésű csoportban. Szemtermése 3,92 t/ha, olajtartalma 45,42% (NÉBIH 2012.). Immár hét éve van köztermesztésben hazánkban, kedvelt hibrid, ami annak köszönhető, hogy az eltérő évjáratokban is megbízható termést mutat.

RALLY

Középérésű duplanullás hibridrepce. Kimagasló növekedési erély jellemzi, valamint a magas becőszám. Magtermése 3,75 t/ha, olajtartalma 45,11% (NÉBIH. 2012.). Termelői visszajelzések alapján is egy rendkívül megbízható, stabilan termő hibrid.

RUMBA

Legújabb hibridünk, amelyet 2012-ben kezdtünk el forgalmazni. Korai érésű duplanullás repcehibrid, jellemző rá az alacsony növénymagasság és a nagyszámú becőmennyiség. Éréscsoportjában kiemelkedő eredménnyel szerepelt a NÉBIH. hivatalos kísérletében. Magtermése 3,71 t/ha, olajtartalma 46,5% (NÉBIH. 2012.)

INSPIRATION

Új hibridünk, amelyet szintén a tavalyi évben kezdtünk a hazai piacon bevezetni. Középérésű csoportba tartozó duplanullás hibrid. Átlagos növénymagasság jellemzi, nagyon sok elágazással. Magtermése 4,46 t/ha (MgSzH. 2011.), ez 4,9%-kal haladta meg a standard fajták átlagát, olajtartalma 47,59% (MgSzH. 2011.).

HORNET

Középérésű hibrid. Kimagasló stressztűrésű és télállóságú repce, amelyet a kifejezetten szélsőséges időjárású területekre nemesítettek ki. Nagyfokú termésstabilitás, magas terméshozam és olajtartalom jellemzi.

Vállalatunk évek óta kínál a termelők részére „repce csomagot”, amely tartalmazza valamely hibridünk vetőmagját öthektáros területnagyságra, valamint az ehhez szükséges gyomirtó szert, regulátort és növénykondicionáló szert. Várhatóan az idei évben is lesz csomagajánlatunk, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, amely sikeres a partnereink körében, hiszen így jóval kedvezőbb áron juthatnak ezen inputanyagokhoz.

Szelepcsényi Gábor

vetőmag üzletág manager

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!