A kedvező terméshozamok lenyomhatják a mezőgazdasági árakat (x)

Agro Napló
Az őszi gabonafélék és a kukorica terméskilátásai kedvezőek, és a tavaszi belvizes időszak miatt elcsúszott munkálatokat is be tudták hozni a termelők, így idén a mezőgazdasági terményeknél kínálati piac alakulhat ki, amely lefelé nyomja a világpiaci árakat. Az agrár vállalkozásoknak ezért kedvezőbb lehet raktározni készleteiket az azonnali értékesítés helyett” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„Az EU termésbecslő rendszere szerint az őszi vetésű növények kedvező állapotban voltak május végén, emellett a tavaszi belvizes időszak miatt később megkezdett mezőgazdasági munkálatokat is sikerült idejében befejezni. Így idén a terméshozamok lényegesen meghaladhatják a 2012-es szintet az EU-ban és Magyarországon is, és a rekordszintű készletnövekedés világszerte árcsökkenést okozhat a gabonafélék piacán. Amennyiben kínálati piac alakul ki, az azonnali értékesítés helyett kedvezőbb lehet a gazdák számára a készletek raktározása és későbbi értékesítése” - mondta el Tresó István.

„Az állati eredetű termékek esetében a második félévtől az lehet meghatározó, hogy az idén januártól életbe lépett, a kocák csoportos tartására vonatkozó direktíva hatásaként várhatóan csökkenő kocaállomány miatt növekedhet a sertés ára” – tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?