KANTEL – kiváló minőség, tökéletes higiénia

Agro Napló

A legkorszerűbb építészeti és higiéniai elvárásoknak megfelelően kialakított üzem SPF+ kantelepként működik majd a jövőben. Április folyamán a karanténozás már megtörtént, a kiválasztott tenyészállomány megfigyelési idejének időszaka alatt a kanok betanítása is megkezdődött.

Rövid időn belül tehát erről az állomásról tudja kiszolgálni partnereit a KANTEL kiváló minőségű sertésspermával. A telepre a TOPIGS 3 terminálvonala került be: a Tempo, a Top Pi és a Talent – de a teljes körű minőségi kiszolgálás érdekében helyet kaptak az anyai vonalú kanok is, amelyek szaporítóanyagát csak a TOPIGS-szal szerződésben álló felek vásárolhatják meg.


Dr. Mocsári Endre (jobbra) a Topigs Danubia

Kft. tenyésztési igazgatója tájékoztatja

az érdeklődőt a telep szigorú higiéniai

és járványvédelmi követelményeiről

Az állomás a legszigorúbb, SPF+ (14 féle fertőzöttségtől mentes) állatok tartására megfelelő higiéniai és járványvédelmi követelményeknek felel meg. A laborba vagy a kanistállóba látogatók nem, az ott dolgozó munkatársak pedig fertőtlenítő zuhanyozás és teljes átöltözés után léphetnek be. A munkaruhák mosása és szárítása is elkülönítve, a laborban, ill. a kanistálló pihenő helyiségében történik. A teljes izoláció a legfontosabb szempontként szerepelt a beruházás megvalósításánál. Többségében egyszer használatos spermavételi és laboreszközöket használnak, a többször is használható eszközök számára pedig megbízható sterilizáló berendezés áll rendelkezésre.

A korszerű technológiához illeszkedik az aknás rendszerű spermavétel. Ezáltal egyidejűleg két kantól lehet spermát gyűjteni. A levett sperma egy kettős ablakrendszeren keresztül kerül a laboratóriumba. A motilitás és hígíthatóság műszeres meghatározását követően történik a sperma végleges hígítása, majd az automata adagolórendszerrel a kiszerelése 80 ml-es adagokban. A kiszerelt szaporítóanyagot 17 fokos klímakamrában tárolják elszállításig. A szállítást a KANTEL Kft. és a TOPIGS Danubia Kft. partnerei részére a TOPIGS speciális, a spermaszállítás követelményeinek megfelelően átalakított, 17 fokos hűtővel rendelkező gépkocsik végzik.


A KANTEL Kft. mesterséges termékenyítő

állomásának tartástechnológiai elemei

telepítés előtt a mohácsi Éva-majorban

A tervek szerint a laborban három fő dolgozik majd, és mindegyiküknek értenie kell az összes feladathoz. Az állomás számítógépes rendszere a működés minden zavarát rögzíti, és üzenetet küld az illetékesek telefonjára. Az illetéktelen behatolást is rögzíti az elektronika, és azt haladéktalanul továbbítja a cég emberei és az őrző-védő szolgálat felé.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!