A Víz Világnapja / A Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve/ 2013/3. szám 1.1. (x)

Agro Napló
Genuity® DroughtGard™ Hibridek - A hatékony vízgazdálkodás új mérföldkövei


Kiemelések a szakcikkből

• A Monsanto 2013-ban mutatja be a termelőknek a Genuity® DroughtGard™ hibrideket a Nyugati Nagy Síkságon, az Egyesült Államokban.

• Az aszály rendszerszerű kezelésével magasabb szintű termésstabilitásra nyílik lehetőség.

• A DroughtGard™ hibridek segítik a termelőket abban, hogy magasabb termésátlagokat érhessenek el vízhiányos körülmények között, illetve hozzájárulnak a természeti erőforrások jobb megőrzéséhez is a kisebb vízigénynek köszönhetően.

Az aszály és a hozzákapcsolódó folyamatok megértése összetett feladat. Nincs semmilyen csodaszerű megoldás az aszály növényre gyakorolt hatásának enyhítésére, viszont az utóbbi években a kutatások nagyon előrehaladtak a hibridválasztás és az aszály sújtotta területeken való gazdálkodás tekintetében. A biotechnológiai megoldás eddig nem állt rendelkezésre az aszály kezelésére.

A Monsanto 2013-ban bevezeti a Genuity® DroughtGard™ hibrideket, amelyek magukban hordozzák a természetes szárazságtűrést, és biotechnológiai úton hozzáadott képességet, a száraz időjárási körülményekhez kapcsolódó kockázatok kezelésére. Az új hibridek termesztése, a termék gondozási követelmények figyelembevétele mellett történik, miközben az import engedélyek kiadása folyamatban van a kulcsfontosságú export piacokon.

A rendszer

Azon kutatások, melyek a növények aszálytűrésével foglalkoznak nem újak, vagy forradalmiak. A DEKALB, a Monsanto kukorica vetőmag márkája. A DEKALB hibridek aszálytűrő képességeit az 1970-es évek óta minősítik. Ami új a szárazságtűrésben, az a továbbfejlesztett rendszerszemlélet. Fontos az aszálytűrő hibrid választás, de meghatározó a termelő által alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatok is. A Monsanto a BASF céggel együttműködve dolgozott ki egy biotechnológiailag hozzáadott plusz tulajdonságot, amely megnöveli a kukorica jobb vízhasznosító képességét.

A három meghatározó tényező, amely lehetővé teszi a megnövekedett és stabil terméshozam elérését az amerikai termelők számára, akkor is, amikor gazdaságaikat aszály sújtja:

1. hibridválasztás;

2. mezőgazdasági gyakorlat;

3. biotechnológiai tulajdonságok.

Ez a rendszerszemlélet segíti a termelőket a jobb kockázatkezelésben, száraz körülmények között való termeléskor.

Hatékony vízgazdálkodás

A biotechnológiailag hozzáadott plusz tulajdonság biztosítja a Genuity® DroughtGard™ kukorica hibridek számára, hogy a növény képes legyen lassítani a vízfogyasztását aszályos időben.Más szóval, a növény inkább kortyolgat a talaj vízkészletéből aszályos időben, minthogy egyben felszívná azt. A Monsanto ezt „Hatékony Vízgazdálkodásnak” hívja, ami lehetővé teszi a növény számára, hogy hosszabb ideig elviselje a szárazság által okozott stresszt, ezzel lehetőséget adva egy jobb terméspotenciál fenntartásának.

2012-ben egymás mellett elvetve, a természetes szárazságtűrésű versenytársakkal összehasonlítva a DroughtGard™ hibridek, a teljes Nyugati Nagy Síkság átlagában közel fél tonnával magasabb termést adtak hektáronként.

A nebraskai Monsanto Gothenburg Vízgazdálkodási Kutatóközpont-jában a DroughtGard™ hibridek hasonló terméshozamot mutattak 25 milliméterrel kevesebb víz felhasználásával.

Bevezetés a Nagy Síkságon, 2013

A DroughtGard™ hibridek célzott gyakorlati bevezetésére először az Egyesült Államok nyugati síkvidékén kerül sor: Texas, Oklahoma, Kansas, Nyugat-Missouri, Nebraska és Dél-Dakota államokban.

A hibrideket várhatóan olyan területekre fogják vetni, ahol az öntözési lehetőség korlátozott. Az Egyesült Államoknak ezen a vidékén változékony az évenkénti csapadékeloszlás, jóval gyakrabban és sokkal intenzívebben alakulhatnak ki aszályos körülmények, mint az ország más területein.

A Monsanto egyre több tapasztalatra tesz szert a hatékonyabb vízgazdálkodással és a szárazsággal kapcsolatban, aminek köszönhetően a DroughtGard™ hibridek egyre nagyobb eséllyel lesznek használhatóak az Egyesült Államok egész területén és a világ más pontjain is.

Például, a DroughtGard™ hibridek biotechnológiailag hozzáadott plusz tulajdonságát afrikai hibrideken tesztelték, azért hogy hatékonyabb vízgazdálkodású kukoricát állítsanak elő Afrika számára.

Szinte a világ valamennyi növénytermesztő gazdasága megtapasztalta már a szárazság különböző vonatkozásait a tenyészidőszak alatt. Az aszály akármilyen hosszú, mindig hatással van a termés mennyiségére, minőségére. A Genuity® DroughtGard™ hibridek segítségével a gazdálkodó képes lesz enyhíteni az aszály okozta terméskiesés kockázatát kukoricában.

Összefoglaló

A Monsanto 2013-ban mutatja be Genuity® DroughtGard™ kukorica hibrideket a Nyugat-Nebraskai Fennsíkon. A biotechnológiailag hozzáadott plusz tulajdonságnak köszönhetően ezek a hibridek aszálytűrőbbek vetélytársaiknál, mivel képesek lassítani a vízfogyasztásukat aszályos időben. A Monsanto ezt „Hatékony Vízgazdálkodásnak” hívja, ami lehetővé teszi a növény számára, hogy hosszabb ideig elviselje a szárazság által okozott stresszt, ezzel lehetőséget adva magasabb termésátlagok elérésére.

Erős gyökér = kiváló víz- és tápanyagszolgáltatás = Nagy termés

Érdemes a dolgok mélyére ásni

Az aszálynemesítési program a Monsanto egyik legfontosabb globális nemesítési programja. Ebben a tekintetben az egyik legfontosabb központ a magyarországi nemesítő állomás. A Monsanto nemesítői és fejlesztőmérnökei már az 1980-as évek óta nagy figyelmet fordítanak arra, hogy jobban megértsék a pontos összefüggést a gyökérzet, a víz- és tápanyagszolgáltatás, illetve a termés között. A gyökértulajdonság fontos szelekciós szempont a nemesítésben. Az eddigi nemzetközi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy DEKALB hibridek erős és mélyre hatoló gyökérzete különösen aszályos körülmények között biztosít nagy előnyt a növénynek.

A DEKALB kukoricák fejlődésük korai szakaszában gyorsan növelik gyökérzetüket. (6cm/nap) biztos alapot teremtve ezzel a nagy termésnek. Néha úgy látszódhat, hogy az erős gyökérzetet fejlesztő növények „talaj felett” látható fejlődése lassabb a korai szakaszban. Valójában arról van szó, hogy a fiatal növény jelentős erőket mozgósít a gyökérzet felépítésére, ami kifejezett előnyt jelent a növény jövője szempontjából. 6–8 leveles állapotban 10 cm volt a különbség a két hibrid gyökérhosszúsága közt (Enying 2012).


A növénynek a megfelelő gyökérképződéshez alapvetően három feltételre van szüksége:

• Oxigén;

• Talajból felvehető víz;

• Megfelelő talajszerkezet.

A kukorica növénynek olyan feltételeket kell biztosítani amely könnyen hozzáférhetővé teszi a növény gyökérzete számára a mélyebb talajrétegekben tárolt vizet is. Különösen fontos ez olyan aszályos körülmények között, amikor a felsőbb rétegekben nincs elegendő víz a növény fejlődéséhez, életben maradásához. A tömörödés és művelő- talp mentes talaj képes biztosítani a szükséges vizet és oxigént a gyökér fejlődéséhez. Tömörödött talajban a kukoricanövénynek nincs lehetősége, hogy elérje a mélyebb talajszinteket és az ott található vizet, ami végeredményben kisebb termést, szélsőséges esetben a növény elszáradását eredményezheti.


A talajban jelen lévő víz/levegő arány nagy jelentőséggel bír az optimális gyökérzet fejlődése szempontjából. Az adatokból jól látszik, hogy a kukorica az egyik legérzékenyebb növény a talaj levegőtlenségére.


A kukorica gyökérzete tulajdonképpen a virágzás kezdetére kialakul. Az igazság azonban az, hogy a virágzás és szemkitelítődés idején sem áll le a gyökérzet növekedése – csak az üteme lassul le jelentősen. Ahol megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre víz és oxigén, ott lehetőség nyílik hajszálgyökerek és gyökérszőrök fejlesztésére. Fontos megemlíteni, hogy az egyes hibridek más és más mértékben képesek, a gyökérnövekedés fenntartására, a vegetációs időszak kései szakaszában, aminek komoly jelentősége lehet a hibridek szemkitelítődés kori stressztűrésében.

Tekintettel arra, hogy a kukorica víz igénye a virágzás és szemtelítődés időszakban a legmagasabb, nagyon fontos a jól fejlett gyökérzet, mely segítségével a növény a talaj mélyebb rétegeinek vízkészletét is hasznosítani tudja. A DEKALB hibridek erős és mély gyökérzete képes biztosítani a megfelelő vízellátást szemkitelítődéskor aszály esetén is.

A DKC4795 példáján jól látható, hogy 2012-ben Enyingen igen erős gyökérzetet fejlesztett, ami nem meglepő annak a ténynek az ismeretében, hogy a DKC4795 egyik legjobban teljesítő hibrid volt aszályos körülmények között 2012-ben.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre jöhet a csapadék!

Végre jöhet a csapadék!

A szombaton érkező hullámzó frontrendszer végre változást hozhat az időjárásban. Ehhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?