2024. április 29. hétfő Péter

Alig egy hónap múlva kezdődik az ÖKO EXPO Kiállítás és Konferencia!

Agro Napló
Negyedik alkalommal rendezik meg az ÖKO Expo Kiállítást és Konferenciát, melynek Hajdúnánás–Kendereskert ad otthont, 2023. szeptember 8–9-én.
Fotó: Youtube/Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A kiállítás fő célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő – termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek, szaktanácsadók – számára megjelenési, találkozási és tudásátadási lehetőséget biztosítson. Idén a rendezvény egyik kiemelt eleme lesz a gyakorlati gép- és fajtabemutató.

Az – immáron negyedszer megrendezésre kerülő – ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és stratégiai partnereik közös szervezésében jön létre. A kiállítás mindkét napján szakmai programok széles választéka várja
az ökológiai gazdálkodásban érdekelt, abban elkötelezett gazdálkodókat – értesült a NAK közleményéből az Agro Napló.

A rendezvény szervezői számára mindig is fontos volt, hogy a napjainkban elérhető tudást, technológiákat a gyakorlatban is megismerhessék az érdeklődő szakemberek; ennek érdekében demonstrációs terület – melynek előkészítése javában zajlik – is rendelkezésre áll majd. Ezen az ökológiai gazdálkodásban használható legmodernebb eszközöket mutatják be, a klasszikus gyomfésűk, küllőskapák, kultivátorok mellett több autonóm robotot is. A demóterület nemcsak a programban jelölt időpontokban, hanem a kiállítás két napja alatt folyamatosan várja az érdeklődőket.

A zöldtrágyázás, illetve a takarónövényekkel kapcsolatos kérdések egyre inkább foglalkoztatják a gazdálkodókat, hiszen a talajra és növényre gyakorolt jótékony hatása mellett az uniós Közös Agrárpolitika idéntől életbe lépett új támogatási rendszere is hangsúlyt fektet a témára. Több mint 20 fajta többkomponensű keveréket tekinthetnek meg a résztvevők az expón, és természetesen kapnak hozzájuk kapcsolódó szaktanácsadást.

Akik ebben a szellemiségben tevékenykednek, tudják, hogy az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási és élelmiszer-előállító rendszer, amely korlátozza a szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, valamint a mesterséges hozamfokozók használatát. Mindemellett kiemelten figyel a korszerű állatjóléti elvárásokra, a természeti környezet megóvására és a fenntarthatóságra.

Az elmúlt években hazánkban jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma. Míg a '90-es évek elején 8000 hektáron termeltek biotermékeket, addig a 2000-es években az ökológiai gazdálkodásba bevont terület több mint 147 000 hektárra növekedett. Majd 2012 és 2019 között több mint kétszeresére (132%-kal), 5,71%-ra emelkedett a hazai ökológiai ellenőrzés alá tartozó területek részaránya, ezzel Magyarország érte el a harmadik legnagyobb léptékű fejlődést az uniós tagállamok közül. Tavaly hazánkban mintegy 300 ezer hektáron folytattak ellenőrzött ökológiai gazdálkodást, aminek szerepe egyre fontosabbá válik a jövőben. Ezen adatok is jól mutatják az ökológiai gazdálkodás jelentőségét, ahogy az önfenntartásét is, valamint a környezeti fenntarthatóság fontosságát a hazai mezőgazdaságban.

A rendezvényre a belépés ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, amire a https://www.nak.hu/okoexpo oldalon van lehetőség.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!