2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért fizetünk 730 forintot egy kiló sárgarépáért?

Agro Napló
A terméktanács szerint ősszel is legfeljebb 15-25 százalékkal mehet le az ára, a többi zöldség viszont már nem lesz olcsóbb.

Jelenleg a sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon, egy hónap alatt 89 százalékkal ugrott meg az ára. Júliusban a KSH adatai szerint átlagosan 730 forintot kértek el kilójáért az országban – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Az RTL Híradó a fejlemény okairól megkérdezte a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanácsot, Varga István alelnök pedig több tényezőt is kiemelt. Szerinte sárgarépa-hiány van Európában, mert Hollandiában az aszály elvitte a termést, másutt pedig eleve kevesebbet is vetettek belőle, mert a termelési költségek – például a műtrágya, vetőmag – megemelkedtek, a termelési kedv pedig ezért alábbhagyott.

Videó: RTL Hiradó

Varga úgy véli, a sárgarépa ára legfeljebb 15-25 százalékkal csökkenhet ősszel, ha bejönnek a későbbi vetések, a többi zöldség viszont nem lesz olcsóbb, szerinte a magas zöldségárak tartósan velünk is maradnak. Látványosan dráguló zöldség még a vöröshagyma is, ami most 73 százalékkal többe kerül, mint tavaly.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!