A mezőgazdasági dolgozókat is ünnepelték augusztus 20-án

Agro Napló
Manapság a sokszor szélsőséges időjárási körülményeknek kiszolgáltatva újra megtanultuk értékelni a kenyeret és a mezőgazdaságban dolgozók munkáját – mondta Nagy István.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Az agrárminiszter a Szent István-napi kenyéráldás ünnepségén hozzátette: „újra felismertük, hogy páratlanul értékes nemzeti kincsünk a föld, ami megtart és táplál minket; ezért óvjuk, becsüljük, tiszteljük, és kiállunk a magyar mezőgazdaságért, a gazdák érdekeiért” – értesült a közleményből az Agro Napló.

A mezőgazdaságban dolgozóknak hála újra biztosított a magyarság kenyere, a termés bőven fedezi a hazai igényeket – jelentette ki Nagy István a Mesterségek ünnepén a Szentháromság téri nagyszínpadon, az ország minden tájáról aratókoszorúkkal és kenyérrel érkező kézműves-, népművészeti, néptánc- és hagyományőrző egyesületek tagjainak körében.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

„Az ember úgy dolgozzon, hogy szórakoztassa a Jóistent” – idézte Makovecz Imre szavait a miniszter, emlékeztetve arra, hogy az építész és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének akkori tisztségviselői közösen álmodták meg a Mesterségek ünnepét.

„Az aratófelvonulás, a kenyéráldás hagyományát is felelevenítve megmutatták, hogy a szocializmus évtizedei alatt sem feledte a magyarság keresztény gyökereit, közösségeit” – fogalmazott Nagy István.

Hozzáfűzte, a Mesterségek ünnepe 1987 óta méltó módon képviseli a Szent István-i hagyományokat, „rólunk, magyarokról szól, szorgalomról, tehetségről, szabadságról, barátságokról, kultúráról.”

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

„Szent István napján az egész világnak megmutatjuk, hogy bár maroknyi nép vagyunk, de ezer éve itt élünk, Európa kitüntetett pontján, a Kárpát-medence szívében" – mondta.

„Mi, magyarok sokszor hamvainkból keltünk újra szárnyra, de ezer év után is itt vagyunk, egyenesen, rendíthetetlenül állva, mindig felemelt fejjel. Mert ezer év alatt a csontjainkba vésődött, hogy megmaradásunk záloga a szabadságunk és a függetlenségünk” – mondta az agrárminiszter.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!