Fejlődik a takarmányozási technológia Emődön

Agro Napló
Az Emődi Mezőgazdasági Zrt. 282,76 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyén, Emődön – közölte a vállalat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a beruházás a robotizált és az automatizált takarmánykiosztás fejlesztését szolgálja a tejelő szarvasmarha takarmányozásában – értesült a közleményből az Agro Napló.

Mint írták, a technológia célja a termelés növelése a fenntartható gazdálkodás és az adott termelési igények kielégítése mellett.

A fejlesztés révén az állatok egyedi azonosítójuknak megfelelően kapják meg fejés közben a takarmányt. Ennek köszönhetően nő a szárazanyagfelvétel, a tejtermelés és javulnak a tej beltartalmi mutatói.

A precíziós eszközök segítségével a szakemberek naprakész információkat kaphatnak a kiegészítő takarmánnyal létrehozott takarmányadag (PMR) és a tartósított tömegtakarmányok kémiai összetételéről, javítva a telepek termelési és gazdaságossági mutatóit – közölték.

A társaság további célja az automatizált takarmánykiosztás alatt keletkező PMR összetételének telepi gyorsvizsgálata egy speciális eszközzel, amelyet egy laboratóriumi berendezéssel egészítenek ki, így részben telepi körülmények között tudják biztosítani a tartósított tömegtakarmányok minőségi vizsgálatát.

A beruházáshoz a kormány az Európai Unió társfinanszírozásával a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz keretében 183,54 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A projekt a Széchenyi terv plusz programban valósul meg.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavaly 25, 2021-ben 26 munkavállalót foglalkoztatott.

A 2022-es üzleti évben a cég nettó árbevétele 1,046 milliárd forint, az előző évben 643,8 millió forint volt, adózott eredménye 2022-ben 284,073 millió forintot, 2021-ben 157,854 millió forintot tett ki.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult az előlegkifizetés!

Elindult az előlegkifizetés!

Október 17-én hétfőn elkezdődött az idei egységes kérelmekhez kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés – mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!