Lezárult a nemzetközi projekt – most sok ötlettel gazdagodhatnak a juhtenyésztők

Agro Napló
Lezárult az Európai Unió HORIZON2020 programja keretében támogatott, a juhágazat jövedelmezőségének növelését a takarmányozáson és az állomány-menedzsmenten keresztül megcélzó EuroSheep projekt.

A programhoz kapcsolódó főbb számadatok és információk összefoglalásával a projekt keretében végzett munkába és a nemzetközi együttműködés által elért eredményekbe nyújt betekintést a NAK.

Francia Állattenyésztési Intézet (Idele) által koordinált, 2020 januárjában indult EuroSheep projekt célja egy olyan nemzetközi juhtenyésztési tematikus hálózat létrehozása volt, mely fő fókuszterületein, a takarmányozáson és az állomány-menedzsmenten, valamint az állategészségügyön keresztül célozta meg a juhágazat jövedelmezőségének fokozását.

A projektben nyolc ország − Írország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Görögország és Törökország − vett részt. Az eredetileg 3 évesre tervezett program a COVID-19 pandémia miatt fél évvel, 2023 júniusáig meghosszabbításra került. A projekt teljes költségvetése 1 990 735 euró volt, melynek hatékony felhasználásával a már meglévő jó gyakorlatok összegyűjtését, valamint a megszerzett információknak és jó gyakorlatoknak a juhágazatban működő összes érdekelt fél bevonásával történő minél szélesebb körű, és hatékonyabb átadását, terjesztését kívánták megvalósítani – értesült a NAK tájékoztatójából az Agro Napló.

Magyarország részéről a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DATE AKIT) csatlakozott a projekthez partnerként, a projektmunkában Dr. Oláh János tudományos főmunkatárs és Klein Renáta projekt koordinátor vezetésével egyetemek, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége (MJKSz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértői, továbbá tenyésztők, termelők, tudományos szakemberek, oktatók, állatorvosok, tanácsadók vettek részt.

A juhágazat – a juhhús és a juhtej-előállítás egyaránt – fontos gazdasági szerepet tölt be Európában, különösen olyan országokban, mint Írország, Franciaország, Olaszország, Románia, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Az EU juhállomány-létszáma 2000 óta csökken, a jelenlegi állománylétszám összesen 52 millió, mely állományokat – tejelő- és húshasznosítású együttesen – mintegy 813 000 gazdaságban tartják. Az EU juhállománya mellett ‒ a szintén projektpartner ‒ Törökországban 45 millió juh található, 190 000 gazdaságban, valamint az Egyesült Királyságban pedig további 32,7 millió juhot tartanak, 41 000 gazdaságban. A nemzetközi programban részt vevő országok juhállományainak összlétszáma tehát nagyobb, mint Ausztrália és Új-Zéland juhállománya együttesen.

A 2023 júniusában zárult projekten 8 ország összesen 11 partnerszervezetéből álló csoportja dolgozott. A projektmunkához 22 nemzeti hálózat csatlakozott, melyből 7 európai gazdálkodói csoport volt. A három és fél éves projektmunka során a partnerországokban összesen 61 takarmányozással, állategészségüggyel és állomány-menedzsmenttel kapcsolatos szükséglet került azonosításra. Az azonosított igények és szükségletek kezelésére 96 megoldást gyűjtöttek össze, melyből 47 megoldás az állategészségügyhöz, 49 pedig a takarmányozáshoz kapcsolódott. Az együttműködés keretében 6 nemzetközi workshopra került sor, melyen összesen 560 fő vett részt, továbbá 50 nemzeti workshopot tartottak meg a 8 partnerországban, 1010 fő részvételével.

A projektmunka eredményeként a beazonosított szükségletek kezelésére 52 jó megoldás (Tipp & Praktika) született, melyből 7 megoldás Franciaországból, 5-5-5 megoldás Görögországból, Olaszországból, Egyesült Királyságból, 15 megoldás Írországból, 9 megoldás Spanyolországból és 6 megoldás pedig Törökországból érkezett.

Kép: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Az összegyűjtött információkról, tapasztalatokról számos tájékoztató anyagot állítottak össze. A projekt honlapján 26 tájékoztató adatlap érhető el az egyes fókuszterületekhez kapcsolódó jó gyakorlatokról, ezen túlmenően 53 költség-, haszon- és fenntarthatósági elemzés és 147, a különböző megoldások végfelhasználói elfogadottságának értékeléséről szóló elemzés készült. A korábbi, hasonló juhágazati projektekhez képest ebben a programban új elemként jelent meg, hogy úgynevezett e-learning anyagokkal is segítették a juhtartókat a gazdálkodásuk hatékonyságának fokozásában.

Az EuroSheep projekt tehát számos lehetőséget kínált a kutatók, a tanácsadók, az állatorvosok és a juhtenyésztők közötti tudományos és gyakorlati ismeretek átadásához, nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt. A program a számos bevont ágazati szereplő és az interdiszciplináris, azaz a több tudomány- és szakterületet érintő megközelítés által hatékonyan segítette az juhágazat jövedelmezőségének javítását célzó innovatív és legjobb technológiák, valamint gyakorlatok összegyűjtését és terjesztését.

A 3 és fél éves projektmunka eredményeként összesen 118 cikk (7 nyelven), 6 sajtóközlemény jelent meg, az 5 social media platformnak 1958 követője volt, 69 videót mutattak be, 6310 megtekintést értek el, 531 poszt, 72 szakmai cikket tettek közzé, valamint 59 konferencia és workshopot rendeztek meg.

Kép: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A résztvevők bíznak abban, hogy az EuroSheep nemzetközi projekt által összegyűjtött jó gyakorlatok bemutatásával hatékonyan tudtak hozzájárulni a nemzetközi jó gyakorlatok és innovációk hazai juhtenyésztési integrálásához. 

Érdemes megtekinteni a EuroSheep projekthez kapcsolódó korábbi cikkeket, melyeket itt érhetnek el. Illetőleg látogassanak el EuroSheep: Tippek, praktikák juhtartóknak szakmai videóaloldalra, ahol a projekt által összegyűjtött jó gyakorlatokat bemutató videóanyagok kerültek feltöltésre.

 

                  

(Forrás: NAK)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Merre tovább európai állattenyésztés?

Merre tovább európai állattenyésztés?

A „SEBASTIEN projekt – Intelligens döntéstámogató rendszer” című, magyar nyelvű felirattal ellátott videóval bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ho...

Újabb bárányár-emelkedés az EU-ban

Újabb bárányár-emelkedés az EU-ban

Az Európai Unióban a tizenötödik héten tovább emelkedtek a nehéz- és a könnyű bárányárak. Az emelkedés eredményeként már a könnyű bárányár is meghalad...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!