Figyelem! Rejtett emelésekkel van tele a 2024-es adócsomag

Agro Napló
A jövő évi adótörvényekben számtalan a veszélyhelyzet ideje alatt bevezetett adóemelést emel törvényi erőre a kormány.

Vagyis így hosszútávon is velünk maradnak a korábban ideiglenesnek mondott intézkedések. Jogtechnikailag viszont így az Európai Bizottság felé tett vállalások kiskapujára mehet rá a kabinet, hogy különadók helyett a meglévő terhek közé sorolják át ezeket a tételeket. Például velünk marad a megemelt tranzakciós illeték, de a chipsadó bővített termék listája is. Törvényi szintre emelkednek az ekho-s adózás ideiglenes szabályai, de új elemként osztalékadót vetnek ki a bizalmi vagyonkezelőknél, magánalapítványoknál is. A kormány viszont a családi kedvezmények összegeit nem írja át jövőre.

Számos érdekes elem került be a 2024-es adótörvénybe, amelyek megmagyarázhatják a jövő évi büdzsében várt nagyobb bevételeket, illetve segítik azt is, hogy a kormány megfelelhessen az Európai Bizottságnak tett vállalásainak is, nevezetesen annak, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz lehívásához fokozatosan ki kell vezetnie az extraprofitadókat – értesült a Portfolio.hu cikkéből az Agro Napló.

Az Unió ráadásul ebből nem is enged, az országspecifikus ajánlásokban is felhívták a kormány figyelmét, hogy a különadók kivezetése nem választás kérdése, hanem kötelezően teljesítendő feladat. Ahogy azt korábban a Portfolio már jelezte, logikus jogtechnikai megoldás lehet – és a jelek szerint ezt próbálja meg a kormány-, hogy a megemelt vagy új tételeket beépítik a már meglévő adórendbe.

Így végülis az lett az eredmény, hogy a háborús veszélyhelyzet vége helyett ezek örökre velünk maradnak rejtett adóemelésként.

Erre jó példa volt már, hogy az egyes energiahordozókra kivetett különadókat egyszerűen beolvasztják a jövedéki adók közé. Így például az LPG, vagy a földgáz esetében is az emelt teher kerül a hosszútávú adótételek közé, ahelyett hogy a veszélyhelyzet megszűnésével kiveszne.

A jövedéki adó esetében viszont – ahogy az üzemanyagoknál – úgy a dohánytermékeknél is megadták a jövő évi tételeket. A dohánytermékek jövedéki adója esetében azt látjuk, hogy azok 2024-es mértéke megegyezik a 2023-ban már hatályban lévő adómértékekkel, amelyről a kormány már a 2022-es extraprofitadó-rendeletében rendelkezett.

A cigarettára 29 500 forint/ezer darab és a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, de legalább 41 800 forint/ezer darab lesz, a szivarnál, a szivarkánál a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka lesz jövőre a kulcs, de legalább 4 840 forint/ezer darabos díjat kell fizetni.

A finomra vágott fogyasztási dohányra és az egyéb fogyasztási dohányra 25 960 forint/kilogramm, a töltőfolyadékra 33 forint/milliliter lesz az adó.

Az új dohánytermék-kategóriák dohányt tartalmazó, vagy dohánnyal együtt fogyasztott egyszer használatos termékeire 35 forint/darab (szál) lesz a jövedéki tétel, a folyadékára 70 forint/milliliter.

Az egyre népszerűbb füst nélküli dohánytermékre 25 960 Ft/kilogramm, a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékre 25 960 Ft/kilogramm lesz az adó mértéke.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

(Forrás: Portfolio.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebb adónemet terveznek

Kevesebb adónemet terveznek

Az adórendszer töredezettségének csökkentését tervezi a kormány a február 27-én ismertetett Versenyképesebb Magyarországért program alapján, a cél az...

Változás az osztalék adózásában

Változás az osztalék adózásában

Az új szociális hozzájárulási adó törvény hatályba lépésével egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos szabályozást hatályon kívül helye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!