AM–HNT: Milyen közös megoldásokat lehet találni a problémákra?

Agro Napló
2023. június 6-án tartotta ünnepi alakuló ülését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöksége. Az ünnepi ülésen részt vett és ünnepi köszöntőt mondott Dr. Nagy István agrárminiszter.
Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT)

A tárcavezető köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a hazai szőlő- és borágazat kiemelt jelentőséggel bír, viszi előre a magyar mezőgazdaságot. Az Agrárminisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát kiemelt partneri viszony fűzi egymáshoz, mindig nyíltan és őszintén tudtak beszélni.

A miniszter felsorolta mindazokat a területeket, melyekre a jövőben az Agrárminisztériumnak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közösen kell megoldásokat találni: a munkaerőpiac területén az automatizálás lehetőségei; a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás; a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése; az exportpiacokon történő nagyobb mértékű borértékesítés; a szőlészek és borfelvásárlók viszonyrendszerének javítása; az ágazati jövedelmezőség javítása; a fogyasztási trendek lekövetése, valamint a mértékletes és minőségi borfogyasztás népszerűsítése a fiatal fogyasztók körében – értesült a HNT közleményéből az Agro Napló.

Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT)

Nagy István kifejezte abbéli reményét is, hogy a jövőben is folytatódnak a HNT által elindított piacszervezési intézkedések, mint a szakmaközi bormarketing és a biológiai alapok biztosítása. E két program jó példája annak, hogy a szőlészek és a borászok maguk is tenni akarnak piaci helyzetük javítása érdekében, felismerik a problémát, kidolgozzák a stratégiát és az intézkedéseket is végrehajtják, mutatott rá.

Frittmann János a HNT elnöke egyetértve a Miniszter által nevesített feladatokkal kiemelte, hogy ezek a feladatok csak az Agrárminisztériummal együtt valósíthatók meg sikeresen, ezért folytatni kell a megkezdett közös munkát. Ez a munka azonban csak akkor lesz hatékony, ha a termelők bevonásával történik. Személyes célkitűzése, hogy a termelők a hegyközségi rendszert még inkább magukénak érezzék.

Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT)

Az ülésen hivatalos napirendjeinek megfelelően megtörtént az átadás-átvétel Légli Ottó a HNT leköszönő elnöke és Frittmann János újonnan megválasztott elnök között, majd a tíztagú elnökség megkezdte szakmai munkáját.

(Forrás: HNT)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új támogatás segíti a borászokat

Új támogatás segíti a borászokat

Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!